bihon.ro Web analytics

Nu se stie vinovat pentru pretul gigacaloriei

În privinţa încălzirii, Ilie Bolojan a admis miercuri că facturile din iarnă au fost mari, dar a dat vina pe alţii pentru acest fapt.
Scris de Călin Corpaş - În privinţa încălzirii, Ilie Bolojan a admis miercuri că facturile din iarnă au fost mari, dar a dat vina pe alţii pentru acest fapt.

Pentru actualul primar, vinovat pentru facturile mari pe care orădenii au trebuit să le achite este Guvernul, care a retras subvenţia. De asemenea, „azi orădenii plătesc tot ce nu s-a făcut la CET în ultimii douăzeci de ani”, ne asigură actualul şef din Primărie.

L-am întrebat pe Bolojan şi dacă centrala va fi pusă în funcţiune până la termenul impus de UE – 31 decembrie 2013. Primarul spune că noile reţele reabilitate vor fi finalizate abia în 2015 şi că „e de discutat dacă centrala va putea fi pusă în funcţiune până la acea dată”.

Ilie Bolojan susţine proiectul de retehnologizare a CET prin trecerea pe gaz şi spune că va fi „un preţ acceptabil pentru populaţie”. El a dat exemplul Ploieştiului care, deşi e pe gaz, s-ar încălzi azi mai ieftin decât Oradea. Întrebat de JB ce înseamnă un preţ acceptabil pentru populaţie, Bolojan a evitat să dea o sumă, limitându-se să spună că „va fi un preţ ce poate fi plătit de populaţie”. Şi care, desigur, va fi aprobat de Consiliul Local… Fostul director al Primăriei, actual secretar de stat – Marcel Boloş – avansa suma de 55 euro pentru o gigacalorie, în urma realizării investiţiilor la CET, în centrală şi reţele. Azi, gigacaloria se învârte în jurul a 50 de euro – adică 235,5 lei.

Câtă apă geotermală avem?!

Una dintre acuzele contracandidatului său, Mihai Groza (PDL), la adresa primarului, era că azi orădenii plătesc gigacaloria la preţul aprobat de Consiliul Local pentru 2016. Practic, este o devansare a acelui preţ cu patru ani, faţă de graficul de preţuri realizat de municipalitate şi inserat în proiectul de retehnologizare a CET. Rugat să răspundă la această afirmaţie a candidatului PDL, Ilie Bolojan a fost scurt, arătând că preţul pe care-l plătesc azi orădenii a fost votat de Consiliul Local şi aprobat şi de ANRE.

De asemenea, Ilie Bolojan a fost întrebat dacă este la curent cu studiile despre geotermia Oradiei, pe care Groza susţine că le-a lăsat în Primărie, în 2008. În rezumatul studiilor invocate de candidatul PDL arătau că Oradea se poate baza pe apa geotermală pentru măcar 430.000 de gigacalorii/an, reprezentând 80% din necesarul Oradiei. La acestea s-ar adăugat alte bazine din apropiere, Sântandrei şi Borş, a evidenţiat Groza. Ieri, Bolojan şi-a susţinut optica, cum că din cele 5% cât reprezintă azi energia termică procurată din apa geotermală, Oradea poate ajunge la maximum 20%.

Primarul nu a dat un răspuns clar dacă ştie sau nu ceva despre studiile invocate de fostul viceprimar şi primar interimar.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Nebunia este foarte populară în rândul elevilor din şcolile primare şi gimnaziale, care, teoretic, nu ar fi trebuit să vadă produsul TV, deoarece este interzis copiilor sub 14 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea se pregătește să-și deschidă porțile
  Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, partener fiind Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La mulți ani, Armata Română!
  Luni, 25 ocombrie e Ziua Armatei Române, iar militarii locali de la Garnizoana Oradea organizează la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie Oradea o ceremonie militară cu intonarea imnului de stat, slujbă religioasă, alocuţiuni, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimul scărar din Bihor care reface „drumul pâinii”
  „Luați scări !”, „Luați scări!”, „Hai la scări!”. E un strigăt care se aude din ce în ce mai rar pe ulițele din Bihor. Singurul care mai duce scări de lemn făcute chiar de el la vânzare cu căruța e Dumitru Buha din Cresuia.

  BIHON Sport local

  Debut cu dreptul pentru voleibalistele orădene

  România

  Noile restricții care intră de luni în vigoare: Carantină de noapte și certificat verde obligatoriu. Magazinele, deschise până la ora 21. Lista completă
  Începând de luni, 25 octombrie, de la ora 00:00, intră în vigoare noile restricții aprobate de CNSU și decise de Guvern, iar mai apoi publicate în Monitorul Oficial al României. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.