bihon.ro Web analytics

BIHON

BIHON

  • Home
  • Ştiri
    • Ştirile judeţului Bihor
    • Comentariul zilei
    • Stiri inter(naţionale)
    • Celebritati/Lifestyle
  • Video
  • Meteo
  • Sport
    • FC Bihor
    • CSM Oradea
    • Sport Local
    • Stiri Sportive
  • Angajări
  • Compania de Apă
  • Întreruperi energie
  • Aplicații
Select Page
APLICAȚII
MOBILE
AndroidDescarcă aplicația BIHON iOSDescarcă aplicația BIHON
BIHON
BIHON Ştirile judeţului Bihor
O colecție a personalităților Țării Beiușului, în 1.000 de pagini

O colecție a personalităților Țării Beiușului, în 1.000 de pagini

De Veronica Bursasiu
la 5 October 2021 11:00 Reactualizat la: 5 October 2021 12:24

O colecție a personalităților Țării Beiușului, în 1.000 de pagini

5 October 2021 11:00 Reactualizat la: 5 October 2021 12:24
 O carte care va supraviețui peste veacuri și se va transmite din generație în generație: „Beiușul și lumea lui”, „Oameni de seamă din Țara Beiușului”. O carte care dă „măsura nivelului unei civilizații”.
Scris de Veronica Bursasiu -  O carte care va supraviețui peste veacuri și se va transmite din generație în generație: „Beiușul și lumea lui”, „Oameni de seamă din Țara Beiușului”. O carte care dă „măsura nivelului unei civilizații”.

Trimite articolul

X

Știați că Țara Beiușului a dat primul român la șefia Organizației Mondiale a Sănătății, de după război? Că a dat campionul național al României la atletism, cu 8 titluri la 400 m și 800 m plat? Că a dat un gimnast la Olimpiadă și primul antrenor al lotului olimpic de canotaj? Știați că Țara Beiușului a dat un medic care a contribuit la combaterea TBC, a sifilisului și gripei, care în anii 60 aveau proporții epidemice?

Astfel de personalități și multe altele sunt prezentate marelui public prin grija fostului director al Băncii Naționale, sucursala Bihor, Ioan Degău. Acesta și-a lansat cartea pe 1 octombrie, la Beiuș, în prezența președintelui Academiei Române, Ioan-Aurel Pop și a prorectorului UBB Cluj-Napoca, Ioan Bolovan, membru corespondent al celui mai important for științific al țării, care au devenit cetățeni de onoare ai Beiușului. „Gestul de astăzi este încă o dovadă că Țara Beiușului vă respectă și prețuiește pentru tot ceea ce faceți în folosul neamului românesc”, a spus Ioan Degău, coordonator al monumentalului volum lansat vineri la Beiuș, referindu-se la faptul că în cadrul aceluiași eveniment, Ioan-Aurel Pop și Ioan Bolovan au primit titlurile de cetățeni de onoare ai orașului. Evenimentul de vineri – ceremonia de acordare a titlurilor de cetățeni de onoare este rezultat al faptului că Ioan Degău a propus spre analiză această propunere către CL Beiuș, în urma vizitei celor două personalități la Beiuș, în anul 2019. „A fost, cum se spune, gând la gând, pentru că și administrația locală, primarul din acea vreme, domnul Petru Mlendea, nutrea o asemenea idee”, a explicat Ioan Degău. Domnia sa a vorbit din perspectiva omului care își vede visele împlinite. „Vă mărturisesc că sunt stăpânit de un sentiment special de mulțumire sufletească. Întâi de toate pentru faptul că această ceremonie, care face cinste orașului nostru, a putut fi împlinită, în condițiile în care pandemia nu e deloc îngăduitoare. În al doilea rând, socot ca pe o datorie onorată apariția celui de-al șaselea volum din proiectul editorial «Beiușul și lumea lui», intitulat «Oameni de seamă din Țara Beiușului». Este cea de-a treia carte pe care am coordonat-o și finanțat-o, care apare sub egida Centrului de Studii Transilvane din subordinea Academiei Române”, e explicat Ioan Degău.

Coautori ai volumului sunt Simion R. Suciu și Ioan Laza, la rândul lor, oameni de seamă din Țara Beiușului. La realizarea lucrării au contribuit și: Constantin Butișcă, Ioan Igna, Nicu Silviu Odobasianu, Vasile Todinca. Așa cum a mărturisit Ioan Degău, pentru ca toate cele 1.000 de pagini ale acestui volum să vadă lumina tiparului a fost nevoie de o adevărată muncă de detectiv, au fost date sute și sute de telefoane în țară și în străinătate, pentru a completa sau actualiza fișe de prezentare. Din vasta lucrare fac parte capitole precum: Primarii Beiușului (1919-2021), Cetățeni de onoare ai municipiului Beiuș, Academicieni care au urmat Liceul „Samuil Vulcan” din Beiuș sau au locuit în Beiuș, Personalități care au onorat Țara Beiușului, Armata și Beiușul. Pentru cei care se întreabă de ce un oraș relativ mic merită un asemenea demers, Ioan Degău are răspunsul: „pentru că această zonă, acest târg reprezintă al doilea centru al învățământului și culturii românești din spațiul ardelean, primul fiind Blaj, în timpurile de tristă amintire ale stăpânirii maghiare și habsburgice, pentru că lingvistic, dar și economic, etnografic și cultural, «vidicul Beiușului», târgul Beiușului constitue o zonă aparte, distinctă, cu particularități și trăsături specifice, mult mai accentuat național decât alte ținuturi din Țara Bihariei”. Fără doar și poate, aceasta este o carte care nu trebuie să lipsească din biblioteca niciunui bihorean, a niciunui român, fiindcă conexiunile acestor personalități duc în țoată țara. Cuvântul înainte este semnat de nimeni altul decât prorectorul UBB Cluj-Napoca, Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și cetățean de onoare al Beiușului.

„Adaug încă o țară, Țara Beiușului, la Țările mele!”

Beiuș. „Lucrarea de față face parte din categoria instrumentelor care, de vreo trei secole cel puțin, dau măsura nivelului unei civilizații. Enciclopediile, dicționarele, lexicoanele, colecțiile de documente, bibliografiile generale și tematice, crestomațiile sunt instrumente care traversează epocile istorice și reprezintă în același timp, dincolo de profesionalismul autorilor, un semn al generozității lor intelectuale, al dorinței de a le oferi contemporanilor și urmașilor cărți de referință cu caracter general sau particular. Un asemenea instrument de lucru referitor la Țara Beiușului, elaborat de mai mulți specialiști, având o formațiune intelectuală variată, este confirmarea faptului că lucrările fundamentale, de care se pot folosi în timp generații și generații, nu se pot realiza decât printr-o eficientă colaborare între specialiști”, a spus Ioan Bolovan.

Prorectorul UBB Cluj-Napoca este nominalizat ca Omul Anului 2020, la Gala Premiilor de Excelență ale Academiei Națiunii Române, dar a mărturisit că este pentru prima dată când primește un titlu de cetățean de onoare. „Faptul că Beiușul a decis să mă onoreze cu prima distincție de cetățean de onoare mă obligă să adaug încă o țară, Țara Beiușului, la Țările mele. Am o singură patrie, patria e locul unde se vorbește românește…”, a spus proaspătul cetățean de onoare al Beiușului, Ioan Bolovan.

Oameni de seamă din Țara Beiușului

Primul antrenor al lotului olimpic de canotaj trăiește la Beiuș, acolo unde s-a născut, în 2 iulie 1934.

Dezvăluirea apare în volumul „Beiușul și lumea lui, Oameni de seamă din Țara Beiușului” . Victor Mociani a fost antrenor federal în cadrul Federației Române de Canotaj, antrenor principal al lotului olimpic feminin și masculuin (1989-1995), președintele Federației Române de canotaj (1997-2001), ulterior președinte de onoare.

Dacă rămânem în spectrul performanțelor sportive de excepție, atunci „feciorul lui badea Iosif din Sudrigiu”, cum îi spune un reputat jurnalist al vremii, pe numele lui Traian Sudrigian, trebuie musai amintit. Maestru al sportului la atletism, Traian Sudrigian a început atletismul la Liceul „Samuil Vulcan” Beiuș cu prof. Ioan Albon, a câștigat în 1953 titlul de campion național de juniori la 400 m plat cu un nou record, de 50,7 sec, vechiul record fiind 51,8 sec. A fost legitimat la Știința Cluj și selecționat în lotul național de atletism, care se pregătea cu prof emerit dr. Ioan Arnăutu. A fost campion național la 400 m plat în 1957, 1958, 1959 și 1960, campion național cu echipa de ștafetă 4×400 m (1954, 1955), campion național la 800 m plat (1957), campion balcanic la ștafetă 4×400 m (1958). Dacă e să amintim doar câteva dintre performanțele obținute ca geolog, cercetător științific la Institutul de Cercetare-Proiectare în Centrala Industriei Lianților și Azbocimentului, filiala Brașov, trebuie menționat faptul că a avut două inovații și că a publicat mai multe lucrări. Personalitate plurivalentă, Traian Sudrigian a absolvit și Școala populară de Artă din Brașov, a cântat în Fanfara Forumului German, pentru a fi mai aproape de mult iubita sa soție, Christa-Ursula, profesoară de geografie la Liceul Honterus din Brașov.

Omul care dă numele stadionului din Beiuș, component al lotului olimpic de gimnastică la Olimpiada de la Berlin, din 1934, antrenorul și profesorul Francisc Matei face parte din galeria selectă de sportivi din Țara Beiușului. Lumea medicală e mai bogată prin familia care a dat acestui domeniu patru reputați medici: familia Micle din Sudrigiu.

Prima protezare de șold

Ortopedul Ioan Micle, tatăl medicilor Liana și Otilia Micle, doctor în științe medicale, director al Direcției Sanitare, șef de lucrări la Facultatea de Medicină din Oradea, a introdus tehnici originale operatorii în secția de ortopedie a Spitalului Județean din Oradea. Este primul ortoped din Oradea care a efectuat operația de protezare a șoldului, autor a peste 80 de lucrări publicate în reviste de specialitate, deținător al Premiului dr. Marta Buteanu. Unchiul ortopedului Ioan Micle, internistul Traian Micle, a urmat cursuri de specializare în medicină internă la Paris, la Spitalul Neker, a contribuit la combaterea unor boli ca TBC, sifilisul și gripa, care aveau proporții epidemice în anii 60. Tot el a contribuit la înființarea, încă dinainte de 1989, a unei secții de hemodializă la Oradea. De numele lui Traian Micle se leagă obținerea finanțării pentru reconstrucția cu etajare a unei aripi a Spitalului Staționar 2. Domnia sa a inițiat proiectarea și construcția sediului Policlinicii cu plată, de pe strada Tudor Vladimerescu.

Îngerul copiilor

Dacă e să vorbim de familii care au făcut și fac istorie, atunci familia Moș: Nicolae, Doina, Călin și Dinu – e una de referință. Nicolae Moș a fost judecător, președinte al Judecătoriei Beiuș mai bine de un deceniu. Spunea mereu că justiția nu trebuie doar făcută, ci e nevoie să se și vadă cum funcționează „cântarul dreptății”. Judecătorul Nicolae Moș, împreună cu avocatul Viorel Butaș, profesorii Ioan Dărăbăneanu și Anton Naghiu au fost inițiatorii ridicării, în 1988, prin subscripție publică, a bustului lui Samuil Vulcan. Parteneră de viață o jumătate de veac i-a fost dr. Doina Moș, fostă directoare a spitalului din Beiuș, un adevărat înger al copiilor. Domnia sa a înțeles că „esențial e ca un copil să vadă în tine un prieten și nu o amenințare. Mai mult, e nevoie să înțelegi și îngrijorarea unui părinte, care vine la doctor sperând că ai toate răspunsurile pentru copilul lui”. Nicolae și Doina Moș sunt părinții a doi copii eminenți: medicul primar și universitarul Nicolae Călin Moș, un om cu cultul profesiei, legitimat de seriozitate, calm și rigoare, deținător al Premiului Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie „Gheorghe Badea”, pentru cea mai importantă realizare în domeniu ultrasonografiei, care vizează activități de cercetare, inovative. Călin Moș a fost unul dintre cei mai apreciați pictori ai generației sale în adolescență. Dacă dr. Călin Moș tratează trupul, Dinu Grigore Moș a ales să trateze spiritul. Putea să fie un mare șahist, dar este dublu licențiat în Drept și Teologie. Prof. univ. dr. Grigore Dinu Moș este din 2017 membru în Consiliul Științific al anuarului Diakrisis Yearbook of Theology and Philosophy.

Unul dintre marii profesori ai Politehnicii Timișoara a fost beiușeanul Ioan De Sabata, specialist în teoria câmpurilor Hall și în domeniul lichidelor magnetice. A fost și președinte al secției de fotbal, contribuind la promovarea Politehnicii Timișoara în Divizia A, în anul 1973.

Țara Beiușului a dat oameni de prim-plan și în politică. Fostul ministru și președinte al Camerei Deputaților, Dan Marțian, a fost decorat post-mortem în 2002 cu Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler. Țara Beiușului a dat președintele Organizației Mondiale a Sănătății, după război. Este vorba despre Ciupcea P. Salvator, prof. univ. medic, doctor în medicină, omul care a inițiat, alături de acad. A Moga, primele cercetări din țară despre epidemiologia bolilor cardiovasculare.

Meșterul popular, bitușer, cojocar, tezaur uman viu, Traian Moise Gavra a excelat în domeniul meșteșugurilor. E cunoscut pentru bitușile sale în Ungaria, Austria , Germania.

Colecția personalităților e una impresionantă. Cartea „Beiușul și lumea lui” e, așa cum spunea Pașcu Balaci în „Cartea- Sonet”, menită ca „În orice clipă, tu-mi astâmperi chinul, Mă faci mai învățat, mai bun, mai drept, În seri târzii, tu mă desfeți ca vinul, Cu orice filă sunt mai înțelept: Căci schimb în bucurie, eu, suspinul,/ Ce mi se-ntâmplă acum, mai des, în piept.”

 

Trimite articolul

X
Taguri:
carte ,
personalitati ,
Tara Beiusului
0 Comentarii

Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

    BIHON Sport local

    Agresorii arbitrilor au fost sancționați de Comisia de Disciplină a AJF Bihor
    Final de sezon pentru cei doi jucători care au agresat arbitrii la meciurile de la Ciumeghiu și Gepiu, desfășurate duminică, 19 martie, în Liga 5 Bihor.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Camion în flăcări pe drumul expres din Oradea, în zona gării
    Capul tractor al camionului s-a aprins, fiind nevoie de intervenția pompierilor.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    ADVERTORIAL
    Digitalizarea și resursele unei afaceri. Avantaje și dezavantaje
    Digitalizarea reprezintă procesul prin care o afacere adoptă tehnologii digitale și integrate pentru a-și îmbunătăți eficiența și eficacitatea în activitățile zilnice. Aceasta poate fi aplicată în toate aspectele afacerii, inclusiv în marketing, vânzări, administrare, contabilitate, resurse umane și multe altele.

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Anunț Compania de Apă

    BIHON CAO

    Compania de Apă anunță citirea contoarelor de apă rece în perioada 13-17 martie

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    Un incendiu puternic a distrus acoperișul unei case din Lunca. Vâlvătaia ar fi pornit de la coșul de fum
    Acoperișul unei case din Lunca a luat foc în noaptea de marți spre miercuri.

    BIHON Ştirile judeţului Bihor

    GALERIE FOTO
    Lucrările la Grădinița 51 din Oradea au ajuns la peste 60%. Termenul de finalizare este luna decembrie a acestui an
    Familiile cu copii din în cartierul Tineretului, cartierul Tokay, dar și din comunele estice din Zona Metropolitană Oradea vor putea beneficia în curând de o grădiniță nouă și modernă.

    Bihon CSM Oradea

    Contre între CSM CSU și U BT pe tema Guzman: „Este recidivist” vs „Aleg să îl susțin”
    Incidentul de sâmbătă seara a mărit și mai mult falia dintre cele două cluburi care domină baschetul românesc în ultimii ani.
    • Bihon.ro
      • Folosinta Cookie-urilor
      • Termeni si conditii de utilizare
      • Politica de confidentialitate
      • Redactia
      • Vremea
      • Regulament postare și moderare comentarii

    Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

    Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.