bihon.ro Web analytics

O frântură din istoria audio-vizualului

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

O frântură din istoria audio-vizualului

FOTO: MOO
Reactualizat la:
În Cetate s-a deschis expoziţia „Peste un secol de audio-vizual la Oradea. Colecția jurnalistului Dinicu Braghină – UARF”.
Scris de Camelia Bușu - În Cetate s-a deschis expoziţia „Peste un secol de audio-vizual la Oradea. Colecția jurnalistului Dinicu Braghină – UARF”.

O expoziţie inedită s-a deschis la secția Muzeul orașului Oradea, organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea-Complex Muzeal, în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei, Arhiva Națională de Filme, Consiliul Național pentru Drepturi de Autor Sara – Dacin și Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Universitatea din Oradea.

„Peste un secol de audio-vizual la Oradea. Colecția jurnalistului Dinicu Braghină – UARF” prezintă 300 de piese aparţinând unui secol de activitate, pornind de la aparate de proiecție de 16 mm, de 8 mm și de 9,5 mm și camere de filmat, trepiede din lemn şi reportofoanele anilor ’70, până la microfoanele folosite pentru transmisiunile în direct, benzi de magnetofon sau maşini de scris. Unul dintre aparate expuse a fost construit în 1902 şi folosea ca negativ sticla, pentru a copia fotografii. Două dintre aparatele de proiecţie de 16 mm sunt foarte valoroase, spune jurnalistul, fiind fabricate în anii ’60, respectiv ’85. Sunt aparate de proiecţie IOR, care au funţionat până în 1995. De asemenea, se poate admira un proiector francez din 1925, tip de proiector care ar fi fost folosit de fraţii Lumiere pentru experimentul imaginii holografice de film.

Istoria radioului, televiziunii şi cinematografiei româneşti a fost dezvăluită privitorilor de către Dinicu Braghină. Obiectele au fost aşezate într-o ordine cronologică, oferind un crâmpei din ceea ce a însemnat evoluţia audio-vizualului. Cele 300 de obiecte au fost adunate cu pasiune timp de 40 de ani. În cadrul expoziţiei, Dinicu Braghină a amenajat şi două studiouri, unul de radio și unul de televiziune, după modelul celor care au funcționat în Oradea în ultimele decenii.

O parte din expoziţie este dedicată primului cineast român amator, Zenobiu Domide, creator a sute de filmulețe de scurt metraj de animație, în diverse tehnici, premiat la zeci de festivaluri, atât în ţară cât şi în străinătate.

La vernisaj au vorbit dr. Ioan Ciorba, şeful secţiei Muzeul oraşului Oradea, care a apreciat obiectele expuse şi iniţiativa unei astfel de expoziţii, dar şi artistul fotograf Ștefan Tóth István. Acesta a fondat în 2016 Colecția de Tehnică și Artă Fotografică „Ștefan Tóth István” și a donat muzeului majoritatea obiectelor expuse. A apreciat expoziţia şi Nicolae Meseşan, ziarist cu o carieră remarcabilă de fotoreporter, la rândul său un pasionat colecţionar. Expoziția „Peste un secol de audio-vizual la Oradea. Colecția jurnalistului Dinicu Braghină – UARF” va rămâne deschisă în Cetate pe tot parcursul anului.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acțiune amplă între Oradea - Cluj-Napoca: Radare în cascadă și dronă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă un șofer prins drogat de polițiștii bihoreni

  Mapamond

  Ucraina: O capră a reușit să rănească cel puţin 40 de militari ruşi, dupa ce a declanșat o capcană cu grenade
  Cel puţin 40 de militari ruşi din apropierea oraşului ucrainean Zaporojia au fost răniţi după ce o capră a declanşat o capcană cu grenade pe care tot ruşii o plantaseră, potrivit Sky News.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  Mapamond

  Curtea Supremă a SUA a eliminat dreptul constituțional la avort
  Curtea Supremă a SUA a eliminat vineri dreptul constituțional la avort, anulând hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973.

  Mapamond

  Avertisment de la cel mai inalt nivel: Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece
  Liderii Uniunii Europene se pregătesc pentru o reducere suplimentară a livrărilor de gaze din Rusia, căutând modalităţi de a amortiza efectele crizei şi ale creşterii preţurilor la energie, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a semnat contractul pentru cele cinci pasaje din Piața Emanuil Gojdu. Lucrările de deviere a rețetelor dar și a circulației vor începe în 2 săptămâni
  Anuțul a fost făcut vineri, 24 iunie, de către primarul Florn Birta care, alături de Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vizitat șantierele altor două proiecte mari de infrastructură din Oradea. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.