bihon.ro Web analytics

O masă caldă pentru persoane vulnerabile

De Crina Dobocan

O masă caldă pentru persoane vulnerabile

Reactualizat la:
Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a distruit mâncare caldă pentru 50 de persoane sărmane.
Scris de Crina Dobocan - Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a distruit mâncare caldă pentru 50 de persoane sărmane.

Asociaţia Caritas Eparhial Oradea a distribuit, marţi, 50 de pachete de hrană caldă pentru tot atâţia beneficiari.

Noile măsuri a obligat organizaţia să suspende masa de prânz pe care oamenii o primeau la cantina socială a ONG-ului orădean. O săptămână aceasta a fost închisă, iar beneficiarii programului au primit hrană rece.

Însă oamenii aveau nevoie de hrană caldă, astfel că Asociaţia Caritas Eparhial Oradea s-a reorganizat şi a găsit un alt mod de a le oferi oamenilor nevoiaşi mâncarea de care au atâta nevoie.

ONG-ul a primit ajutor din partea unor oameni de bine şi a achiziţionat tacâmuri şi caserole de unică folosinţă pe care le vor utiliza pentru a le oferi hrana zilnică beneficiarilor săi – persoane vârstnice, persoane singure, persoane al căror venit nu depășește 250 lei/lună, persoane ale căror cheltuieli de întreținere depășesc veniturile (iar asigurarea hranei zilnice le pune în pericol stabilitatea financiară), persoane fără adăpost sau cu domiciliul instabil.

,,Urma să începem pe 23 martie servirea la pachet, dar a sosit o a doua ordonanță militară care interzice adunări mai mari de trei persoane. O altă zi neobișnuită, alte decizii de luat.

Ca în orice criză, persoanele vulnerabile devin mai vulnerabile și, de obicei, victime. De aceea, am decis să oferim, în continuare, o masă caldă, chiar în contextul actual al pandemiei cu care ne confruntăm, mergând noi în întâmpinarea lor și ducându-le, acolo unde se află fiecare, singura masă din zi”, a explicat Teodora Boda, asistent social în cadrul Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea.

Angajament

Prima acţiune de acest fel a avut loc marţi, 24 martie 2020, şi va continua până când asociaţia îşi va epuiza resursele de care dispune.

O echipă formată din pr. Olimpiu Todorean, președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea, Teodora Boda, asistent social, și Nicu Vinter, voluntar au distribuit, marţi, masa de prânz celor 50 de beneficiari: 30 de beneficiari zilnici și alți 20 ocazionali.

,,A fost o zi cu emoții, o zi cu provocări, o zi în care am avut șansa de a interacționa cu beneficiarii noștri în mediul lor de existență, depășind astfel limitele spațiului cantinei, unde ei erau obișnuiți să vină pentru a se putea hrăni. O dată porniți spre ei, am putut constata că și-au respectat partea lor de angajament (care a presupus disponibilitatea lor de a ne aștepta, conform celor stabilite anterior, precum și în urma contactelor telefonice cu noi), ne-au așteptat răbdători și senini, surprinși parcă de faptul că, de data aceasta, noi am fost cei care, într-un fel sau altul, i-am vizitat pentru a le face o bucurie atât de necesară traiului cotidian: hrana – pregătită, ca de obicei, de către bucătarul cantinei, în interiorul Centrului social Maria Rosa din Oradea. Treptat, cât vom putea, ne vom adapta nevoilor individuale ale beneficiarilor noștri și poate că această situație cu care ne confruntăm va da naștere altor zile obișnuite, în care să rămânem alături de ei, în care să nu se simtă ai nimănui, în încercarea lor continuă de a supraviețui vremurilor actuale”, a mai explicat Teodora Boda.

Persoanele care doresc să susţină financiar acest demers al organizaţiei orădene, o pot face făcând o donaţie în contul Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea: RO27 BTRL 0050 1205 7261 6902 Banca Transilvania. Asociaţia îşi are sediul în Oradea (strada Mihai Pavel, nr. 3) şi susţine neobosit, de 10 ani, prin diverse proiecte şi programe, persoanele vulnerabile din comunitate.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Alertă la Ministerul Sănătăţii. Director, depistat cu coronavirus/ Nelu Tătaru, testat de urgenţă pentru COVID-19
  Ministerul Sănătăţii anunţă că şeful Corpului de control - directorul Direcţiei Control şi Integritate din cadrul Ministerului Sănătăţii (MS) - a fost depistat pozitiv cu infecţie cu noul coronavirus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  România: locul 23 la nivel mondial, lider între vecini
  Cazurile de persoane infectate cu coronavirs se înmulțesc de la o oră la alta.

  România

  Primul român arestat pentru că a fugit de un filtru de control
  Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis sâmbătă că un român a fost arestat pentru că a fugit de un filtru de poliție.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ordonanța militară nr. 7: Se suspendă zborurile spre 9 țări. Încă un oraș intră în carantină
  Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat au prezentat sâmbătă Ordonanța Militară nr. 7. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Și-a donat primul salariu de medic rezident pentru a face măști de protecție
  În urmă cu mai bine de cinci ani, David Banda salva, împreună cu un prieten, viața unui om.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Internaționalii bihoreni sunt „nerăbdători să reînceapă antrenamentele"
  Internaționalii bihoreni Claudiu Micovschi și Ricardo Farcaș sunt în Italia și așteaptă depășirea crizei de coronavirus. Singurul care s-a repatriat fiind atacantul Patrick Gânțe.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.