bihon.ro Web analytics

O nouă carte a Anei Blandiana: „Variaţiuni pe o temă dată”

O nouă carte a Anei Blandiana: „Variaţiuni pe o temă dată”

<p>FOTO: RFI</p>
Reactualizat la:
A apărut recent la Editura Humanitas o carte cu totul specială a iubitei noastre poete, Ana Blandiana.
Scris de demeter1 - A apărut recent la Editura Humanitas o carte cu totul specială a iubitei noastre poete, Ana Blandiana.

„Variaţiuni pe o temă dată” nu e o carte obişnuită, ci e un RĂMAS BUN adresat soţului ei, scriitorul Romulus Rusan, plecat din lumea aceasta acum un an… E şi o rememorare a clipelor, zilelor, anilor mulţi petrecuţi împreună, cei doi căsătorindu-se de foarte tineri. Au fost suflete pereche, cum se spune, au trăit peste şaizeci de ani împreună… O viaţă de om, nu-i aşa… în care o căsnicie trece prin multe, bune şi mai puţin bune… cu suişuri şi inevitabile coborâşuri.

„Un poem, scrie ea pe pagina a patra a cărţii, de dragoste despre nedespărţirea prin moarte. Cea mai metafizică dintre cărţile mele…”

Cum altfel să interpretezi (şi de ce ai face-o?) întrebarea obsedantă ce depăşeşte înţelegerea imediată : „Cum poate ceva ce este

Să nu mai fie

Ca şi cum n-ar fi fost ?”

Da, aşa este, o stare ciudată, ce ţine de metafizic, când doi oameni, unul plecat definitiv, continuă să EXISTE cumva în viaţa celui rămas, când cei doi au fost o pereche, un cuplu…

5_Carte Ana Blandiana_8 k

„Variaţiuni pe o temă dată” FOTO: Coperta

Noi ştim că cei doi au fost mereu, mereu unul lângă altul şi când şi-au scris cărţile şi când le-au fost interzise semnăturile şi când au fost puşi la index şi când au lansat cărţi de poezie , de proză, etc…şi când au fost în America, bursieri şi când au călătorit în lumea largă, invitaţi şi premiaţi şi când au activat ani şi ani la Alianţa Civică, la Fundaţia Academia Civică (unde Ana continuă să fie prezentă) şi când au fost umăr lângă umăr la manifestaţii de protest, pe baricade, vorbind mulţimii adunate în Piaţa Universităţii şi când au fost insultaţi şi când au fost lăudaţi şi când au descins la Sighet, unde MEMORIALUL este cu adevărat OPERA lor… chiar dacă li s-a alăturat o echipă excepţională de specialişti şi oameni de caracter…şi când, au scris şi tipărit zeci şi zeci de cărţi despre România comunistă, dezvăluind lucruri, fapte şi evenimente , unele de o gravitate fără seamăn, ce vor rămâne mărturie pentru generaţiile ce vin, despre ţara noastră sub regimul opresiv comunist.

Ceea ce scriu eu acum nu se vrea o cronică de carte. Las asta în seama poeţilor şi a criticilor literari. Nu scriu, decât rar şi ,mai ales pentru mine, cronici de carte. Sunt aceste rânduri mai degrabă un fel de a rememora eu însămi, ca prietena celor doi de peste patru decenii, scene evocate de Ana, la care ne face părtaşi şi pe noi, cititorii cărţilor ei.

Fiecare poem, fiecare vers e un gând, o întrebare, o mirare, o obsedantă întrebare care aşteaptă un răspuns. Un răspuns care nu va veni niciodată în lumea aceasta.Ce răspuns poţi aştepta, vorbind cu cel plecat ?

„E uşor să fii mort, Universu-i pustiu
E mai greu să fii viu ? Sub al cerului cort,
Timpul cum să-l suport Nici refuzul nu-l ştiu
Când la tine-i târziu ?” Nu ştiu nici să-l suport”

Poeta ştie că are şi o datorie: aceea de a face ordine în manuscrisele soţului ei şi de a trimite la tipar ceea ce nu a reuşit el să facă, viaţa curmându-i-se brusc, fără a-i lăsa timp de pregătire… Dar oare există cândva acest timp??? E şi acest gest, deşi normal, un moment de mare suferinţă, fiind o rememorare a clipelor în care au stat îndelung poate de vorbă despre o carte sau alta, despre o temă sau alta :

„Ce strălucire dă suferinţa !
Aureolele sfinţilor
Chiar asta înseamnă.
Din geamantanul cu hârtiile tale
Lumina se scurge
Asemenea unui sânge
Dintr-un sfânt ciopârţit.”
Plină de poezie duioasă e ideea de a se visa „unul pe altul, în acelaşi timp”.Important ar fi doar „să fixăm timpul şi locu-ntâlnirii..” spune ea.

Un strop de umor care i-ar fi plăcut, sunt sigură şi lui Romi, este un poem în care Ana îşi imaginează cum ar reacţiona un om din serviciile Securităţii, unul pus să asculte ce se vorbeşte prin casele oamenilor (oho, ştim cât au fost ascultaţi , mai ales scriitorii; cei mai „periculoşi” români, nu-i aşa ?), dacă ar auzi-o pe ea vorbindu-i cu voce tare LUI, iar el, nerăspunzându-i, securistul ar deduce că-i răspunde prin semne. O idee de o originalitate frapantă, tristă în fond, dar ce ciudat, trezindu-ne cumva, un zâmbet… complice.

Cartea se citeşte cu sufletul la gură, la capătul ei, singura dorinţă e s-o deschizi din nou, s-o reciteşti, să încerci să reţii, dacă nu un vers, măcar să te laşi cuprins de starea de iubire, de devotament, de pace şi resemnată linişte care a generat naşterea acestei superbe cărţi-testament, a acestei neobişnuite declaraţii de dragoste.

Scrisă, da, cum singură spune, cu „un stilet ce ucide şi scrie,

înfipt în iubire până-n prăsele”. Citiţi-o, spre bucuria sufletului vostru…

Elisabeta Pop

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se pot face înscrieri pentru programul Rabla. Condiții, etape și sume alocate
  De azi, 14 mai 2021, persoanele fizice își pot crea conturile de utilizator în aplicația informatică în vederea înscrierii în Programul Rabla pentru Electrocasnice.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Statui Vivante prezente la Oradea, la Enchante Rooftop & Social Lounge, o locaţie care îţi oferă privelişti asupra oraşului ce îţi taie respiraţia!
  Enchante ! Mă bucur să te cunosc! Încântat de cunostinţă! Nice to meet you! 1

  România

  Nunți și botezuri de la 1 iunie: Se renunță la restricționarea numărului de persoane, dacă toți participanții sunt vaccinați
  Liber la nunți și botezuri. Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul conferinței de joi că din date de 1 iunie se pot organiza evenimente private. 1

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  România

  K.Iohannis: Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior și restricțiile pe timp de noapte. Spectatorii revin pe stadioane
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Palatul Controceni, că din data de 15 mai se va elimina portul măștii în exterior și restricțiile de noapte. 21

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prețuri mai mici pentru investigațiile dedicate femeii, la Transilvania Imagistică
  Cancerul de sân e cea mai frecventă formă de cancer cu care se confruntă femeile, de aceea prevenția, controlul anual sau la 2 ani, sunt vitale pentru depistarea precoce a acestei maladii. Surprins în stadiu incipient, cancerul de sân este tratabil.

  România

  Premierul Cîţu o încurajează pe Ioana Mihăilă să prezinte public raportul privind diferenţele de raportare a deceselor generate de COVID-19
  Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat joi că o încurajează pe Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, să prezinte public raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.