bihon.ro Web analytics

O nouă carte a Anei Blandiana: „Variaţiuni pe o temă dată”

O nouă carte a Anei Blandiana: „Variaţiuni pe o temă dată”

<p>FOTO: RFI</p>
Reactualizat la:
A apărut recent la Editura Humanitas o carte cu totul specială a iubitei noastre poete, Ana Blandiana.
Scris de demeter1 - A apărut recent la Editura Humanitas o carte cu totul specială a iubitei noastre poete, Ana Blandiana.

„Variaţiuni pe o temă dată” nu e o carte obişnuită, ci e un RĂMAS BUN adresat soţului ei, scriitorul Romulus Rusan, plecat din lumea aceasta acum un an… E şi o rememorare a clipelor, zilelor, anilor mulţi petrecuţi împreună, cei doi căsătorindu-se de foarte tineri. Au fost suflete pereche, cum se spune, au trăit peste şaizeci de ani împreună… O viaţă de om, nu-i aşa… în care o căsnicie trece prin multe, bune şi mai puţin bune… cu suişuri şi inevitabile coborâşuri.

„Un poem, scrie ea pe pagina a patra a cărţii, de dragoste despre nedespărţirea prin moarte. Cea mai metafizică dintre cărţile mele…”

Cum altfel să interpretezi (şi de ce ai face-o?) întrebarea obsedantă ce depăşeşte înţelegerea imediată : „Cum poate ceva ce este

Să nu mai fie

Ca şi cum n-ar fi fost ?”

Da, aşa este, o stare ciudată, ce ţine de metafizic, când doi oameni, unul plecat definitiv, continuă să EXISTE cumva în viaţa celui rămas, când cei doi au fost o pereche, un cuplu…

5_Carte Ana Blandiana_8 k

„Variaţiuni pe o temă dată” FOTO: Coperta

Noi ştim că cei doi au fost mereu, mereu unul lângă altul şi când şi-au scris cărţile şi când le-au fost interzise semnăturile şi când au fost puşi la index şi când au lansat cărţi de poezie , de proză, etc…şi când au fost în America, bursieri şi când au călătorit în lumea largă, invitaţi şi premiaţi şi când au activat ani şi ani la Alianţa Civică, la Fundaţia Academia Civică (unde Ana continuă să fie prezentă) şi când au fost umăr lângă umăr la manifestaţii de protest, pe baricade, vorbind mulţimii adunate în Piaţa Universităţii şi când au fost insultaţi şi când au fost lăudaţi şi când au descins la Sighet, unde MEMORIALUL este cu adevărat OPERA lor… chiar dacă li s-a alăturat o echipă excepţională de specialişti şi oameni de caracter…şi când, au scris şi tipărit zeci şi zeci de cărţi despre România comunistă, dezvăluind lucruri, fapte şi evenimente , unele de o gravitate fără seamăn, ce vor rămâne mărturie pentru generaţiile ce vin, despre ţara noastră sub regimul opresiv comunist.

Ceea ce scriu eu acum nu se vrea o cronică de carte. Las asta în seama poeţilor şi a criticilor literari. Nu scriu, decât rar şi ,mai ales pentru mine, cronici de carte. Sunt aceste rânduri mai degrabă un fel de a rememora eu însămi, ca prietena celor doi de peste patru decenii, scene evocate de Ana, la care ne face părtaşi şi pe noi, cititorii cărţilor ei.

Fiecare poem, fiecare vers e un gând, o întrebare, o mirare, o obsedantă întrebare care aşteaptă un răspuns. Un răspuns care nu va veni niciodată în lumea aceasta.Ce răspuns poţi aştepta, vorbind cu cel plecat ?

„E uşor să fii mort, Universu-i pustiu
E mai greu să fii viu ? Sub al cerului cort,
Timpul cum să-l suport Nici refuzul nu-l ştiu
Când la tine-i târziu ?” Nu ştiu nici să-l suport”

Poeta ştie că are şi o datorie: aceea de a face ordine în manuscrisele soţului ei şi de a trimite la tipar ceea ce nu a reuşit el să facă, viaţa curmându-i-se brusc, fără a-i lăsa timp de pregătire… Dar oare există cândva acest timp??? E şi acest gest, deşi normal, un moment de mare suferinţă, fiind o rememorare a clipelor în care au stat îndelung poate de vorbă despre o carte sau alta, despre o temă sau alta :

„Ce strălucire dă suferinţa !
Aureolele sfinţilor
Chiar asta înseamnă.
Din geamantanul cu hârtiile tale
Lumina se scurge
Asemenea unui sânge
Dintr-un sfânt ciopârţit.”
Plină de poezie duioasă e ideea de a se visa „unul pe altul, în acelaşi timp”.Important ar fi doar „să fixăm timpul şi locu-ntâlnirii..” spune ea.

Un strop de umor care i-ar fi plăcut, sunt sigură şi lui Romi, este un poem în care Ana îşi imaginează cum ar reacţiona un om din serviciile Securităţii, unul pus să asculte ce se vorbeşte prin casele oamenilor (oho, ştim cât au fost ascultaţi , mai ales scriitorii; cei mai „periculoşi” români, nu-i aşa ?), dacă ar auzi-o pe ea vorbindu-i cu voce tare LUI, iar el, nerăspunzându-i, securistul ar deduce că-i răspunde prin semne. O idee de o originalitate frapantă, tristă în fond, dar ce ciudat, trezindu-ne cumva, un zâmbet… complice.

Cartea se citeşte cu sufletul la gură, la capătul ei, singura dorinţă e s-o deschizi din nou, s-o reciteşti, să încerci să reţii, dacă nu un vers, măcar să te laşi cuprins de starea de iubire, de devotament, de pace şi resemnată linişte care a generat naşterea acestei superbe cărţi-testament, a acestei neobişnuite declaraţii de dragoste.

Scrisă, da, cum singură spune, cu „un stilet ce ucide şi scrie,

înfipt în iubire până-n prăsele”. Citiţi-o, spre bucuria sufletului vostru…

Elisabeta Pop

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se finanțează împădurirea terenurilor. Prefectul le cere și primarilor să aplice
  Se acordă două tipuri de prime pentru împădurirea terenurilor. Banii se acordă pentru proiect, pentru acoperirea cheltuielilor aferente împăduririi, dar și pentru compensarea pierderilor de venit agricol, până la 12 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 450 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore
  După ce sâmbătă a fost înregistrat un număr record de cazuri, duminică, 12 iulie, au fost anunțate 456 de noi infectări cu covid-19. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ARDT Oradea invită tinerii la un webinar unde să discute despre start-ul în carieră
  ARDT Oradea- Asociaţia de Responsabilizare și Dezvoltare a Tineretului lansează un nou proiect educaţional: Evolve Intership.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Doar un singur caz nou de coronavirus confirmat în Bihor
  Situația rămâne similară în Bihor și duminică, un singur caz confirmat simptomatic fiind înregistrat de sâmbătă dimineața până duminică dimineață. 1

  România

  Un reputat epidemiolog: „Al doilea vârf va fi depăşit în maximum două săptămâni”
  Epidemiologul Molnar Geza spune că este optimist şi consideră că al doilea vârf al epidemiei de coronavirus din România va fi depăşit în maximum două săptămâni.

  Mapamond

  Donald Trump, văzut pentru prima dată purtând masca în public, de la începutul pandemiei de Covid-19
  Preşedintele american a fost văzut purtând mască în timpul vizitei unui spital militar. Guvernul federal recomandă purtarea măştii, mai ales atunci când distanţarea socială nu este posibilă, pentru a încetini răspândirea coronavirusului. Numărul cazurilor de coronavirus a crescut în Statele Unite. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.