bihon.ro Web analytics

O nouă salvare de vieți, din partea Bihorului. Cinci oameni vor trăi datorită unui bihorean.

De Otilia Șandor
Reactualizat la:

O nouă salvare de vieți, din partea Bihorului. Cinci oameni vor trăi datorită unui bihorean.

Reactualizat la:
Altruismul unei familii de bihoreni oferă șanse pentru cinci oameni, survolând pandemia și oferind dragoste totală, curată, necondiționată, dătătoare de viață.
Scris de Otilia Șandor - Altruismul unei familii de bihoreni oferă șanse pentru cinci oameni, survolând pandemia și oferind dragoste totală, curată, necondiționată, dătătoare de viață.

Femeia, în vârstă de 51 de ani, care a suferit un accident cerebral hemoragic după un anevrism (era internată la Spitalul Județean de 10 zile) și, cu toate eforturile doctorilor, a intrat în moarte cerebrală, iar familia a reușit să înțeleagă importanța salvării de vieți omenești chiar și în aceste cele mai grele momente pe care le trăiește. Rudele pacientei au acceptat donarea de organe

Maraton pentru viață

După declararea morții cerebrale, pe bază de protocoale stricte, a început maratonul pentru viață. Ieri, în zori de zi, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Oradea, a avut loc operația de prelevare de organe. S-au prelevat ficatul, rinichii și corneea care au și fost trimise în condiții de siguranță și transplantate la cinci pacienți aflați pe lungi liste de așteptare.

Echipa medicală de la Județean (dr. Ştefan Pataki, dr. Simona Mirt, dr. Silviu Turcus, as. Emese Szabo, as. Aurelia Cheregi) au lucrat cot la cot cu echipele de prelevare ale Institutului Clinic Fundeni şi Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj, pentru a salva cei cinci oameni, prin gestul suprem al familiei pacientei din Bihor.

Două prelevări la doar opt ore diferență

Dr. Guenady Vatachki, coordonator echipă prelevare ficat, IC Fundeni: „Traversăm o perioadă cu nişte restricţii extraordinare, impuse de pandemia COVID 19, în care se fac eforturi deosebite din partea echipelor medicale şi a unităţilor sanitare astfel încât activitatea de transplant să continue, iar cei care au nevoie de un transplant să nu piardă o şansă la viaţă. Mobilizarea tuturor este maximă în momentul în care se primeşte anunţul că există un acord pentru donare. Împreună cu colegii mei (Dr. Alexandru Onofrei, Dr. Răzvan Lazea şi as Marius Păun) am realizat 2 prelevări de ficat într-un interval de 8 ore: la Oradea, apoi la Târgu- Mureş. Ambele interevenţii au decurs normal, fiind încheiate cu succes. Au fost ore intense, ţinând cont de contextul actual şi de toate măsurile de prevenţie împotriva SARS-CoV2 pe care echipele implicate în transplant le-au implementat”.

În ajutor au venit Serviciile de Ambulanţă şi a Ministerului Afacerilor de Interne, echipele medicale şi organele au fost transportate în siguranţă şi în timp util. De la Oradea, ficatul a ajuns la Bucureşti, la Institutul Clinic Fundeni, unde echipa chirurgicală condusă de Dr. Doina Hrehoreţ a realizat intervenţia de transplant hepatic.

Reprezentanții Agenţiei Naţionale de Transplant mulţumesc tuturor echipelor medicale care fac posibilă salvarea celor pentru care transplantul reprezintă singura şansă la viaţă şi care aleg să-şi facă datoria cu responsabilitate şi profesionalism în aceste zile complicate.

Aceasta este a 13 – a prelevare realizată în acest an la Spitalul Județean Oradea, 9 fiind efectuate în timpul pandemiei, cu restricții şi măsuri de siguranță foarte mari. Cu cele 13 operații de prelevări de organe, Bihorul este în continuare pe primul loc la numărul de vieți salvate prin transplant.

JB&Bihon

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. mafiatransplantului says:

  mafia transplantului jubileaza

 2. transplantpebani says:

  aveti marfa proaspata pentru Arsinel, Socaciu si alti mafioti

 3. Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.