bihon.ro Web analytics

O nouă zi în care oamenii au salvat alți oameni. Bihorenii sunt primii salvatori din țară.

Reactualizat la:

O nouă zi în care oamenii au salvat alți oameni. Bihorenii sunt primii salvatori din țară.

Reactualizat la:
Bihorenii punctează din nou la capitolul altruism și dragoste de semeni.
Bihorenii punctează din nou la capitolul altruism și dragoste de semeni.

Pandemia de Coronavirus și mai ales panica din jurul ei nu pune piedici salvării de vieți omenești. Bihorenii continuă să dea exemplu de altruism fiind primii în țară la acest capitol, iar medicii își depășesc limitele și găsesc resurse să se organizeze, să se deplaseze și să susțină triumful vieții.

Necazul a căzut ca un trăsnet pe o familie de bihoreni, dar aceștia au reușit să își transforme tragedia în cel mai de preț dar: viață pentru cinci oameni.

Este vorba despre o femeie, de 60 de ani, care a suferit un atac ischemic brusc, în urmă cu circa 12 zile. Toate eforturile medicilor însă s-au dovedit în zadar pentru că femeia a intrat în moarte cerebrală. Nici măcar nu avea coronavirus. Vestea s-a abătut năprasnic peste familia pacientei. Și totuși, această familie îndureratră a făcut un gest de altruism care a adus speranţa pentru alţi 5 oameni aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare.

Diagnosticul de moarte cerebrală a fost pus joia trecută, confirmarea diagnosticului, după analize și proceduri speciale, s-a dat vineri, iar duminică, familia (doi copii și soțul) și-au dat acordul să își transforme cumplita durere în fericire pentru alte cinci persoane care însă au șanse la viață.

În zori de zi

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea a avut loc o nouă prelevare de organe şi ţesuturi (cornee), a 15 – a din acest an. Intervenția de prelevare de organe s-a efectuat luni în zori, între orele 3:00 – 7:30. Prin efortul echipei Spitalului Județean (dr. Carmen Pantiş, dr. Patricia Matias, dr. Silviu Turcuș, as. Viviana Hodoșan, as. Aurelia Cheregi, as. Nela Bulzan) transformarea suferinţei în speranţă pentru alţi oameni a putut fi dusă mai departe de echipele de prelevare ficat ale Institutului Clinic Fundeni (Dr. Guenadiy Vatachki, Dr. Răzvan Lazea, as. Cezar Ioniţă) şi rinichi de la ICUTR Cluj (Dr. Dan Pop şi Dr. Andrei Tomuta).

Un aport substanțial l-a adus și Serviciul Județean de Ambulanță Bihor, care a asigurat transportul până la Iași, în condiții de siguranță și în timp util, a corneei.

Bihorenii, lideri absoluți

S-au prelevat așadar corneea ce a fost dusă la Iași, rinichii care au fost transportați la Cluj-Napoca și ficatul, care a fost trimis la spital, în București.

Gestul familiei bihorene și eforturile medicilor au fost apreciate, în numele bolnavilor de pe listele lungi de așteptare și de către reprezentanții Agenției Naționale de Transplant: „Mulţumim cu respect familiei donatoarei pentru decizia dificilă pe care a avut puterea să o ia, dar care a adus speranţă pentru multe alte familii”.

Acest al 15-lea gest neprețuit consolidează poziția de lideri absoluți a bihorenilor la salvarea de vieți omenești, prin intervenții chirurgicale de prelevare și transplant de organe.

JB&Bihon

1 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Mircea says:

  Hallo?DIICOT?”La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea a avut loc o nouă prelevare de organe şi ţesuturi (cornee), a 15 – a din acest an.”la oradea nu se mai salveaza vieti?doar organe?

 2. Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.