Liceenii orădeni au avut ocazia să afle, sâmbăta trecută, o sumedenie de lucruri noi de la cinci studente din Georgia, Serbia, Tailanda, India şi Camerun , sosite în oraşul de pe Crişul Repede prin programul ,,Exchange’’, derulat de AIESEC Oradea.
Fiecare studentă a adus un plus de valoare prezentării proprii prin intonarea imnului naţional şi printr-o mică demonstraţie de dans specific ţării de origine.
Obiceiuri
Astfel, elevii prezenţi la evenimnet au aflat de la Nana Gamkrelidze că alfabetul georgian a fost inventat în secolul III d.Hr. Carmen Sabina Oalge le-a relatat tinerilor că în Serbia, fiecare familie are un sfânt protector, moştenit de fiecare generaţie, dar şi că există o sărbătoare anuală închinată sfântului protector.
De la Maryse Akoulouze Meyo, liceenii au descoperit că cetăţenii Camerunului nu mai consumă carne de aproape doi ani, ,,în ideea de a proteja animalele, care sunt puţine la ora actuală, iar unele sunt pe cale de dispariţie’’.
,,Indienii au un obicei special dedicat străinilor care vizitează ţara, <<Atithi Devo Bhava>>. La noi oaspeţii trebuie trataţi în acelaşi fel în care am dori să fim noi trataţi de Dumnezeu’’, le-a dezvăluit Tanaya Shah elevilor. Aceştia au mai aflat de la Chidapa Kongressmee că Tailanda este condusă de regele Rama al IX-lea, iar la ora actuală este monarhul cu cea mai lungă domnie din lume (peste 60 de ani).
,,În ultima parte a întâlnirii a avut loc un joc distractiv. Cei prezenţi au fost divizaţi în două triburi. Fiecare trib a trebuit să descopere tradiţiile celuilalt prin metode neconvenţionale. A fost o zi reuşită, activităţile desfăşurate demonstrând că lumea este mică, că există numeroase asemănări între popoare, că asemănările sunt mai numeroase decât diferenţele, iar tinerii vor reuşi să scoată la iveală ce e mai bun din fiecare cultură’’, a declarat Răzvann Isai, responsabil cu comunicarea în cadrul AIESEC Oradea.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!