Oficial: strada Sucevei a devenit Evreilor Deportați. Ce trebuie să facă riveranii pentru a-și schimba actele

De Bihon.ro
Reactualizat la:

Oficial: strada Sucevei a devenit Evreilor Deportați. Ce trebuie să facă riveranii pentru a-și schimba actele

Reactualizat la:
De la 1 ianuarie 2021, denumirea străzii Suceava din Oradea a fost schimbată în Evreilor Deportați.
Scris de Bihon.ro - De la 1 ianuarie 2021, denumirea străzii Suceava din Oradea a fost schimbată în Evreilor Deportați.

Iniţiativa de a modifica denumirea străzii a venit din partea Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, care a depus o cere în acest sens la Primăria Oradea. Propunerea de redenumire a străzii din zona fostului ghetou a fost făcută întrucât din această zonă, în timpul Holocaustului din Transilvania de Nord, au plecat trenurile în care au fost îmbarcaţi evreii din ghetoul început în 3 mai 1944, aceştia fiind trimişi la Auschwitz-Birkenau.

„Această decizie de a supune la vot în ședința de Consiliu Local această propunere venită din partea Federației Comunităților Evreiești din România, Comunitatea Evreilor din Oradea, reprezintă un gest mic prin care Primăria municipiului Oradea recunoaște și apreciază contribuția populației evreiești la cultura și civilizația orașului nostru”, a declarat viceprimarul Arina Moș, legat de această modificare a denumirii străzii Sucevei.

Acte schimbate pentru riverani

Având în vedere faptul că hotărârea Consiliului Local intră în vigoare din 1 ianuarie 2021, Instituția Arhitectului Șef atrage atenția riveranilor de pe strada Evreilor Deportați (fosta Sucevei) că toți proprietarii de imobile (construcții, terenuri) pot să solicite în mod gratuit Primăriei municipiului Oradea eliberarea certificatului de nomenclatură stradală și adresa prin care se atestă noua adresă (numărul administrativ va rămâne același).

Certificatul de nomenclatură stradală și adresa se emit în baza unei cereri tip însoțită de următoarele acte:

– Carte de identitate/ CUI copie;

– Extras de carte funciară, de maxim 1 an, copie și/sau copie coală CF în cazul apartamentelor atât CF individual cât și CF colectiv;

– Plan topografic întocmit, semnat și stampilat de topograf autorizat sau schița topografică cu viza OCPI în concordanță cu CF, cu excepția imobilelor apartamente situate în blocurile de locuințe sau plan de amplasament și delimitare a imobilului cu viza OCPI. De asemenea, cetățenii care locuiesc pe această stradă au obligația să-şi schimbe cartea de identitate, astfel că Biroul de Evidență a Persoanelor (din cadrul S.P.C.L.E.P Oradea) cu punctul de lucru în str. Republicii nr. 24 invită cetățenii domiciliați în prezent pe str. Sucevei să-și schimbe cărțile de identitate cu noua denumire „strada Evreilor Deportați”, beneficiind de gratuitatea conferită de lege. Programul zilnic de lucru al Biroului de Evidență a Persoanelor este luni – joi: 08:00-18:00, vineri 08:00-16:00.

28 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. vdct says:

  Felicitări!
  Acest gest însă ar trebui să fie doar începutul. După cum denumirea „Suceava” n-are nimic de-a face cu Oradea, mai există zeci de alte străzi botezate aiurea, cu denumiri străine de oraș. Lista cu denumirile care trebuie schimbate reprezintă un alt „gest mic prin care Primăria municipiului Oradea recunoaște și apreciază contribuția populației autohtone la întemeierea, cultura și civilizația orașului nostru”
  Spor la treabă!

 2. P says:

  APRECIEM MULT SINT NASCUT IN ORADEA.

 3. DF2 says:

  Mi se pare o bataie de cap in plus pt cei care locuiesc acolo… Oradea se extinde, putea sa se numeasca o strada noua Str Evreilor Deportati.

  • scorpionul says:

   Strada a mai purtat aceasta denumire. Oradenii si vechii locuitori strazii probabil isi amintesc. E intr-adevar o bataie de cap pentru cei care locuiesc acolo. Dar face parte din istoria sumbra a orasului locul unde au stationat vagoanele prin care au fost transportati cei stigmatizati.

   • adi says:

    Hai sa schimbam toate numele de strazi din oras la perioada de dinainte de 45, ca numai asta mai lipseste in Romania, totul e perfect. Cate zeci de strazi li s-a schimbat numele doar ca asa i se scoala la un idiot din primarie. Multe strazi nu au legatura cu personajul respectiv, apoi mutam numele vechi la o strada noua si uite cum 30-40 de ani apar confuzii

 4. scorpionul says:

  Strada a mai purtat aceasta denumire. Oradenii si vechii locuitori strazii probabil isi amintesc. E intr-adevar o bataie de cap pentru cei care locuiesc acolo. Dar face parte din istoria sumbra a orasului locul unde au stationat vagoanele prin care au fost transportati cei stigmatizati.

  • scorpionul says:

   Adevarul este ca pentru punctul trei Primaria si Oficiul de Cadastru ar putea ajuta pe localnici ca sa nu umble atatia oameni aiurea. .

 5. strada sperantei says:

  Idei de nume de strazi:
  Strada taxelor mari
  Strada firmei de casa
  Strada impozitului marit
  Strada virusului
  Bulevardul covid
  Strada betoanelor
  Strada copacilor toaletati colt cu Strada eroilor drujbei
  Strada jecmanirii
  Strada lacomiei
  Strada salariilor mici
  Strada dealului din vale
  Strada proiectelor faraonice fara rost
  Strada dalelor crapate
  etc.

 6. vasi says:

  Doar buletinul se schimba gratis, dar daca ai firma toate actele firmei, memoria fiscala la cesele de marcat, o mie de acte, plus la masini talon, CI, o bucurie pt cina sta acolo.

 7. VETA says:

  Niste denumiri nedemne de acest secol… Ar trebui schimbate toate in numere… Mult mai simplu ar fi.

 8. miculprint says:

  Trebuia sa fie denumiri in amintirea acestor evenimente negre pentru istoria Oradiei.

 9. Primar says:

  Cine a inițiat aceasta schimbare de nume a străzi ar trebui sa suporte toate cheltuielile ce presupune aceasta schimbare nu de alta dar daca nostalgia la lovit si evreii deportati is asa o problema a zilelor noastre si restul is rezolvate eu as numi o stradă dupa Nicolae Ceaușescu care a făcut mai multe pt Romania decat toti evreii la un loc

  • scorpionul says:

   Da. El a vandut evreii si nemtii pe bani.

  • ovi says:

   Auzi bai prostalaule, centrul Oradiei a fost construit in mare parte de evrei, impreuna cu unguri, ce-i drept. Ceausescu doar a demolat si a facut blocurile alea sinistre. Asa ca lasa gargara si pleaca naibii in China, daca iti place dictatura. Parazit sinistru ce esti.

   • primar says:

    Zi sa mori tu jegos penibil ce esti tu nici embrion nu erai pe vremea lui Ceausescu si iti permiti sa emiti pareri si jigniri la un comentariu de bun simt,in China sa duci tu fraiere parazit esti tu cu neamul tau tu cand spui numele lui Ceausescu ar trebui sa pleci ochi in pamant si sa intrebi pe aia care stiu ma tampitule,a fost ultimul presedinte al Romaniei care a tinut cu adevarat la tara asta paduche democrat ce esti,daca mai traia veneau aici strainii sa ne roage sa le dam bani tampitule de acea au fost asa grabiti sa il omoare fraiere pt ca Romania detinea un fond monetar la ora asta cretinelule nu lucrai la Faist pe doi lei acum boule ci la Infratirea pe 5000 de Dolari

    • Traitor in urbe says:

     Dar str.Triumfului (din relativa apropiere a str.Sucevei) care a purtat aceasta denumire 40 de ani, de ce a fost redenumita Sextil Puscariu acum cativa ani ??
     Numele de Triumfului era prea comunist, cumva??
     Astia din democratie nu mai…. triumfa in nimic??
     Sau lingvistul Sextil Puscariu s-o fi nascut prin cartierul asta cumva si trebuia sa primeasca un nume de strada in onoarea sa?
     Ca si strada aia Czigler din spate de la Dedeman. Czigler ala ce a fost, ce a produs ptr.Oradea ?
     Asa scrie pe tablita de pe o cladire la coltul strazii:
     SEXTIL PUSCARIU
     (lingvist 18..- 19..).
     Adica ptr.unul care citeste prima data denumirea, ii vine greu sa si promunte corect numele.
     Exact asa a citit un taximetrist intr-o seara, cand s-a mirat de denumirea strazii: Stil de sex din puscarie, limbist!
     Ce s-au mai bucurat rudele mele din blocul de la colt cand au trebuit sa isi preschimbe toate documentele, inclusiv pe la Registrul Comertului actele de la firma!!
     Le urau sa tot dea triumful si sexul din puscarie in cei din consiliul local care au decis asta.
     Numai asa le-au urat cateva luni de zile.
     Iar de cate ori plateau inca o taxa ptr. preschimbare de permis, buletin, etc…, le pomeneau mamicile, sotiile, tot ce aveau mai iubit si mai scump alaturi de grijanii, anafura, paraclisul si biserica mamii dumnealor, alea care le-au varat sfarcul intre buze cand erau micuti.

    • cetatean says:

     primar esti un mare dobitoc si ai imbatranit degeaba, daca dupa toate crimele comise de catre comunisti in tara asta, tu inca le mai duci dorul.

     • primar says:

      Dobitoc esti tu ma hahalera grohaitoare ori fi omorat securistii da sunt sigur si comunistii dar ce sa facut in perioada in care Ceausescu a fost presedintele tarii astia in 31 de ani nu au reusit sa varuiasca ci mai degraba au demolat sa fie siguri ca nu se mai poate repara nimic, cretinel ce esti poate stai in acele hulite blocuri construite pt muncitori,pt ca a avut grija ca muncitorii sa aiba casa,masa,butelie,mobila,tot cea ce in ziua de azi doar in vise pot avea tineri de azi asa cum au fost acele vremuri tot romanu avea si un concediu anual poate chiar doua.
      Mai blestematule daca idoli tai din 89 incoace mari criminali is nepedepsiti pt mai
      multe crime in numele democratiei mult iubite si vorbesti de comunisti?
      Tu si cu nespalatul ala de ma trimite in China nu aveti voie sa rostiti numele lui ma hahalera

    • pt primarul prost says:

     avea bunicul o vorba “care este diferenta intre un comunist si un sobolan ? absolut nimica , ambii sunt trantori”

 10. lili says:

  In curnad, denumiri pentru negrii, lesbiene si homosexuali. C-asa-i in tenis.

 11. Strada Vlãdeasa=Strada Bãlcescu says:

  Parcul Bãlcescu=Parcul Trianon

 12. Drop says:

  Si orasul ar trebui numit dupa nu.ele lui Bolojan

 13. titus says:

  denumirea strazii strada evreilor deportati nu suna bine deloc, era suficient str. Evreilor.

 14. gui ionel says:

  in anii 60 str se chema a martirilor deportati, initiativa comunitatii?

 15. Mapamond

  Guvernul Olandei a demisionat în urma scandalului alocaţiilor
  Guvernul Olandei, în frunte cu prim-ministrul, Mark Rutte, a demisionat vineri, după scandalul alocaţiilor. Fiscul olandez a acuzat mii de familii că au solicitat în mod fraudulos plata alocaţiilor copiilor, în perioada 2013-2019.

  BIHON Sport local

  Cote în creștere, cote în scădere. „Dream team-ul” Bihorului!
  Fără echipă în Liga 1 de 18 ani, fotbalul bihorean trăiește la nivel înalt doar prin reprezentanți. Șapte jucători născuți pe plaiuri bihorene fac parte din loturile cluburilor din primul eșalon, iar „o mână” de bihoreni mai activează în străinătate.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dispar poziții-cheie. Reduceri de personal cu 20% în Primăria Marghita
  Primăria Marghita avea 160 de angajați. 29 dintre ei și-au pierdut locurile de muncă. Cei care rămân au salariile diminuate cu 10%, la fel și consilierii.

  BIHON Sport local

  Atacantul bihorean George Pușcaș a fost operat!
  Fostul atacant al FC Bihor și CF Liberty a ratat 12 meciuri ale lui Reading din cauza problemelor medicale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus în Bihor: Peste 600 de doze de vaccin anti-COVID, efectuate în ultimele 24 de ore
  Potrivit datelor centralizate de autoritățile locale, în ultimele 24 de ore au fost confirmate la nivelul județului Bihor 84 de infectări noi coronavirus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Județul Bihor a depășit pragul de 800 de decese COVID-19. Cinci noi decese în ultimele 24 de ore
  Bihorul a depășit pragul de 800 decese la pacienți infectați COVID-19, de la începutul pandemiei și până în prezent, după confirmarea ultimelor cinci decese, în ultimele 24 de ore.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.