bihon.ro Web analytics

Opoziție la străpungerea Libertății - Parcul Traian

De Cristina Ghilea
Reactualizat la:

Opoziție la străpungerea Libertății - Parcul Traian

Reactualizat la:
Primarul Florin Birta insistă că investiția de 8,4 milioane lei pentru cei aproape 84 m de drum este necesară și justificată.
Scris de Cristina Ghilea - Primarul Florin Birta insistă că investiția de 8,4 milioane lei pentru cei aproape 84 m de drum este necesară și justificată.

În septembrie 2020, în febra campaniei electorale, edilii orădeni inaugurau cu alai Pasajul Magheru. Un an mai târziu, se livrează orădenilor și factura cu „costul” pentru o exploatare optimă a acestei investiții strategice: exproprieri de peste 6 milioane de lei, a unor case și vile din centrul orașului.

Proiectul de hotărâre a trecut, luni, de plenul Consiliului Local cu votul majorității liberale și cu opoziția insistentă a celor din UDMR și PSD, care au cerut amânarea proiectului.

„Am menționat după ședința de comisie că materialul era logic să fie amânat, niciunul dintre proprietari nu cunoștea situația”, a cerut Szabo Jozsef.

Conform acestuia, „acest acces putea fi planificat când s-a proiectat pasajul Magheru” iar „strada Libertății cu ieșirea spre pasaj nu prea are mult sens”. El a mai aruncat o săgeată către masa prezidiului, chestionând dacă „avem mai multe proiecte de acest gen, la care după realizare trebuie să gândim traseele de acces?”

Una dintre nemulțumirile sale este că „este afectată și proprietatea bisericii reformate”, situată pe strada Libertății.

În numele PSD, Adrian Madar a spus că „știm cu toții că centrul orașului Oradea e un monument în sine și că nu putem bate un cui fără documente corespunzătoare. Prin urmare, sunt de acord cu colegii UDMR de a retrage materialul de pe ordinea de zi”, până la completarea documentației cu avizele necesare.

Mai abrupt în declarații, pesedistul Emilian Pavel a declarat la microfonul ședinței că „mi se pare un proiect lipsit de interes pentru majoritatea orădenilor”, „o aberație”. El a apreciat că cei peste 8 milioane de lei ar fi mai bine cheltuiți pentru reabilitarea Parcului Brătianu: „nu este prioritatea orădenilor să investim 8,4 milioane lei în asta. Banii putea fi folosiți pentru reabilitarea termică a blocurilor sau în alte proiecte”, a mai spus el.

În replică, primarul Florin Birta i-a spus că „știu că orice proiect de infrastructură vi se pare o aberație, dar s-a văzut utilitatea infrastructurii construite în ultimii ani”. I-a mai spus că orașul va reabilita parcurile vechi prin proiecte europene și că „nu vom face nicio lucrare fără avizul Comisiei de Cultură”.

Proiectul a trecut de plenul Consiliului Local cu 7 voturi împotrivă și 19 voturi pentru.

În fața sediului poliției va fi amenajat un sens giratoriu

Au știut de la bun început?

Într-o conferință de presă înainte de ședința de plen a Consiliului Local, primarul Birta a declarat că, odată cu realizarea străpungerii între Parcul Traian și Strada Libertății, strada Andrei Șaguna și ce rămâne din Libertății, după intrarea spre pasaj, vor deveni pietonale.

El a dat de înțeles că edilii au știut de la bun început că accesul existent acum dinspre Libertății spre Parcul Traian „nu va permite intrarea în pasaj. Nu aveam ce face, nu puteam muta pasajul, aceasta e singura soluție”, a spus primarul.

Schimbarea regimului rutier pe Șaguna „a fost o situație tranzitorie”. Accesul definitiv spre pasaj se va face acum, prin exproprierea a trei case.

83 m de drum între strada Libertății și Parcul Traian – 8,4 milioane de lei

39 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. adi says:

  Birta marioneat vorbeste cum ii dicteaza Bolovanul. Vreau sa vad in 3 ani de mandat cat mai are daca va avea un singur proiect personal, o idee de-a lui. Nu, nu va avea ca trebuie sa exectute ce ii cere si i-o lasat Bolovanul, va dati seama ce dictatura e in Bihor si Oradea. Cel mai bine ar fi de s-ar desfiintat consiliul local si judetean, ca consilierii sunt doar marionete ce ridica mana ce cere Bolovanul. Pe banii aia ar mai face un pod

  • dihorel says:

   Salut, partid istoric!
   de Mircea Chichirilau (ziarist de anvergura si trompeta galben)

   Oriunde merg,
   Si cand ma clatin,
   Alaturi-mi esti,
   Iubit Partid!

   Ești drumul nou,
   Betonul din cavou,
   Ești mana cereasca,
   Si plata omeneasca.

   Ești capul chel,
   Minte-ascutzita,
   Plateshti reclama
   Ce-mi da lumina.

   Sa nu ma calci,
   Nici din greseala,
   C-ai sa mirosi,
   A … mahmureala.

 2. Cosmin says:

  Degeaba se opun……..si biserica reformata sa se alinieze cerintelor locuitorilor………Pe acolo se poate avea acces la pasajul Magheru ……

 3. KP says:

  Cu 8,4 milioane s-ar putea cumpăra un avion second-hand cu vreo 1000 de locuri în picioare. Liberalii orădeni urcați cu toții în aparat și decolat fără o destinație anume. Să zboare până i se termină fotoghinul și acolo să se prăbușească.

 4. alex says:

  bine ca muuulti au sesizat cand au facut pasajul ca din Libertatii nu se mai poate vira spre Magheru totdeauna a venit acest Birta ca o sa fie acolo sensul giga mega giratoriu in Centrul Civic, se poate intoarce acolo. Iar acuma ca incep pasajele acolo au dat cu cap ca hai, prostii astea despre asta au vorbit acuma mai bine de un an ca nu sa ai cum sa intorci acolo si rezolvarea e ca mai expropriem oameni nevinovati. Tot asa o sa fie si cu pasajele din Centrul Civic, se muta aglomeratia din bulevard in straziile laterale, sa vezi ce aglomeratie o sa fie pe Iuliu Maniu, Indepedentei si mai ales pe M. Viteazul ca ei vor sa schimbe directia in jurul parcului 1 Decembrie. Dar astea care voteaza n-au viziune, nu se uita niciuna in detaliu ca daca modificam ceva unde altundeva putem sa avem intersectii critice. Nu, de ce sa uitam un pic inainte? Daca nu iese ceva bun, refacem, expropriem, mai bagam 10 de mii de euro, ca oricum nu ei platesc si oricum nimeni nu o sa ia raspundere, mai ales nimeni nu o sa dea demisia dupa zeci de esecuri ce au facut. De ce? Oricum ce zice Bolojan asa trebuie facut, nu conteaza opinia poporului, toti suntem prost, nu conteaza diplomele, el una singura stie totul mai bine ca oricine din lume…
  Asa linistit pot ei sa voteze despre o expropriere, ca n-au alta metoda, ca n-au nicio legatura ei cu oamenii nevinovati, ce conteaza pentru ei locuitorii orasului? Sa voteze in fiecare 4 ani si sa plateasca taxele anual si gata, de restul stiu ei totul mai bine, asa-i?

  • Demolati says:

   Trebe demolat casa lui birta si bolo, sa vada si ei ce inseamna cuvantul “expropieri”.

  • Călin says:

   Semnele dezastrului, lipsei de viziune, au fost de la prima ctitorie a cârmaciului, “turbogirația”, adaptată și răsadaptată. Cât despre expropieri, cât timp nu-i afectează, de ce le-ar păsa, pe la Sânmartin sau Birtin nu se fac.

 5. lola says:

  Piai deja e clasic:
  Au mutat ocska si s-au trezit cu haos pe centura. Marelui vizionar chel nici prin cap nu i-a trecut ca lumea trebuie sa si ajunga acolo. Asa ca au mai cheltuit un purcoi de bani pentru un pasaj nou pe centura.
  Tot marele vizionar chel a cheltuit o suma imensa pe un cet nou, cu reabilitat retele cu tot, ca acum sa isi dea seama ca trebuie inchis in curand pentru ca e pe gaz si polueaza 🙂
  Au facut minunatul pasaj magheru si s-au trezit ca nu se poate ajunge la el, lol.
  Abia astept sa se apuce de pasajele godju si piata mare, va fi un haos imens in urma lor. 🙂

  • adi says:

   Pai dupa ce face Centrul Civic, mai demoleaza jumate de zona ca sa mai bage vreo 7 pasaje pe parcurs, sa iasa bine si triplu bani. La Centrul Civic la inceput o firma a facut studiul si arata altfel, complet diferit de cum l-a corectat din pix Bolojan. Nu trebuie specialisti el le stie pe toate. Ai uitat de marea semaforizare de la Emanuel, alt cacat ratat.

 6. Zoro says:

  Tuva dracu de porci peneliști care votați tot ce scoate pe rât bolojegu cu fratele cretin birta. Terminați odată cu distrugerea orasului porcilor de țărani parveniți ajunși la oraș în tinerețe. Marș acasa la coteț și faceți acolo străpungeri, tunele, girații și alte tâmpenii, cretinii dracului.

 7. Dr. Wattson says:

  Nu mas mira ca si pe acest coridor de expropriere dupa cativa ani ar rasari un bloc nou. Oare aceste exproprieri sunt chiar pentru oradeni sau sunt cu dedicatie pentru unii afacersiti platite din taxele oradeniilor ? Nu da alta dar pe strada nou propusa inca din 2018 care va face legatura intre Cetatea si podul pietonal de la Hilton chiar in interiorul coridorului de expropriere in locul parcariilor si a zonei verzi au aparut si 3 blocuri noi, prima data intrun PUZ din 2020 si un studiu de oportunitate in 2021. Un bloc nou se construieste cu 400 euro/mp, se vinde cu 1300-1500 euro/mp si sarmanul de samsar imobiliar ramane cu un profit de numai 950 -1100 euro/mp, la un bloc de 4 etaje un profit de 1,2 milioen de euro, astfel se fac zeci de milioane de euro. Oare din acesti bani nu ajung cumva si in buzunarele unora din primarie ?

 8. Mircea says:

  Nu mas mira daca ar rasare si aici un bloc ieftin in locul caselor expropriate.

 9. mu iepenele says:

  multumim pnl! 97% ati votat pnl, sa va f. ta toate vilele si proprietatile! partid national )) liberal))), o gasca de profitori pagubosi!

 10. yyy says:

  Lotus Center doreste sa construiasca un local la capatul str. Libertatii,deci scoatem circulatia masinilor din zona si tranforma zona in loc de parcare pt.localul respectiv.Primarul Birta stie sa povesteasca Oradenilor,adevarul este ascuns cu regularitatea dictata de Vacarul din Birtin

 11. Pasajul Mihai Viteazul (sic) și return la castelul Urbanstein says:

  După pasajul de sub Centrul Civic Mihai VITEAZUL (articulat, sic, sic) turbo giraţia ce poate rămâne? poate rămâne o bretea care sã dea la Magheru spre Garã?

 12. JAM says:

  În replică, primarul Florin Birta i-a spus că „știu că orice proiect de infrastructură vi se pare o aberație, dar s-a văzut utilitatea infrastructurii construite în ultimii ani”

  Care utilitate intreb eu? Nu poti face stanga nici dinspre P. Traian spre Magheru, si nici dinspre hotel spre pod. Vulturul Negru refacut de n ori pe banii nostrii, Ciuperca la fel, pieteledin oras, gradina zoologica, lucruri inutile facute si refacute tot pe banii nostrii,expropieri dubioase si lista e lunga. Deci nu par aberatii, chiar sunt.

  Brelocul asta nu stie sa treca strada fara instructiunile bolovanului, dar stie sa dea din gura. Daca observati are acelasi discurs ca si stapaul sau, copy/paste. Dar asta au votat “oradeanii”, asta avem. Absenteismul de la alegeri ne-a emis factura iar acum platim.

  • I love Birta !! says:

   Noah, vezi !!
   Tocmai de aia va opuneti voi.
   Ca omul vrea sa ofere o posibilitate de a rarefia traficul.
   Dar… voi, nu si nu !
   Sunteti carcotasi incapațanați.
   Sa va fie rusine, ticalosilor!!

  • Călin says:

   Chiar dacă ar fi ieșit la vot, tot ei ar fi câștigat. Lumea vede pozele din dronă și e extaziată. Plus că propaganda lucrează non stop. Nu există o investiție care să nu fi necesitat adaptări sau reparații.

  • Andrei says:

   Daca nu se facea , nu se comenta. Ajungeam mai rau ca Telerman-ul.
   Dar trebuie sa fie si inapti de astia ca voi care sa comenteze in continuu, asa ii cand ai mintea ingusta si prostia domina.

 13. Supraetajatã says:

  Spaţiul verde are, rădăcini ” de piatră? Sã lărgească strada la birtul poetului, sã lărgească strada pe lângă penitenciar, sã lărgească la două benzi pe fiecare sens la poliție, o bandã la pasaj, giratoriu nu acolo ci în jurul parcului muzeu-birt.
  După lãrgirile la toate acestea – lãrgirile prin micşorãri de spaţii verzi- sã se opreascã accesul spre viitorul bloc Lotus, care sã devinã parcare pe lângă parcarea supraetajatã.

 14. Urda says:

  psd si udamereu sunt gica contra intodeauna, mai ales uda-mereu care e si la guvernare se opune todeauna cand se face ceva bun in orasul si judetul nostru, dar cand erau la guvernarea judetului au facut numai lucrari proaste si au sifonat banii prin lucrari atribuite firmelor de casa si si-au angajat prietenii si membrii din partid care nu faceau nimic.

  • pnlizsh*t says:

   ” au facut numai lucrari proaste si au sifonat banii prin lucrari atribuite firmelor de casa si si-au angajat prietenii si membrii din partid care nu faceau nimic”

   Ai descris cu acuratete activitatea pnl de cand e la guvernare! Bravo!

 15. Strada Libertatii este una dintre cele mai frumoase strazi din oras, case frumoase care dau specificul orasului; ; Istorie pana la urma. Ca sa nu mai spun ca proprietarii unor case frumoase, in centrul orasului,, case in care locuiesc de generatii niste oameni nu pot fi despagubirti”. Pentru un deranj minor al soferilor. Si daca, venind pe traseul I.Vulcan vrei s-o iei spre Palatul de Justitie sau pe Eminescu ce faci ? Da, un Km in plus …
  Putin mai mult respect pentru Istoria orasului si pentru locuitorii lui ! Avem dreptul sa-l cerem actualilor edili, nascuti si copilarind pe alte meleaguri …

 16. Marian says:

  Multe tâmpenii a facut primaria in ultimii ani, dar asta le întrece pe toate!!! Il doar pe Birta undeva de 8.4 mil lei, doar nu sunt banii lui.

 17. Orădean get-beget says:

  În secolul 21 circulația se scoate din centru. Zona istorică trebuie prezervată, îmbunătățirea circulației mijloacelor de transport în comun îmbunătățită, pentru că de la conflictul cu șoferii de autobuz și schimbarea conducerii OTL a scăzut frecvența și la tramvaie și la autobuze. Exproprierile trebuie făcute doar în cazuri excepționale. Nu este vorba doar de bani, ci și de viața oamenilor care poate locuiesc de generații în aceeași casă. Comuniștii au provocat moartea multora , de inimă rea, din cauza exproprierilor. Acum liberalii, apărătorii proprietății fac la fel? PS. Bolohan câștigă pentru că alternativele sunt și mai proaste. Dar continuând așa se califică pentru: oricine doar nu el!

  • adi says:

   Dar in Episcopia cand am spus ca nu exista loc de parc pe str Rectorului, toti urlau ca este, bine lingaii lui Bolojan habar n-au unde e strada dar ei aplauda. Si acum se demoleaza 2 case sau trei ca sa faca parcul, deci nu era nici un loc liber. Eu nu cred ca pt un parc e normal sa demolam case’

 18. sd says:

  distrugerea orasului trebuie oprit cat mai repede, azi maine vor demola jumatate din centrul orasului..degeaba injuram aici, chiar nu se poate face ceva, un protest sau o actiune civica?

 19. Gabita says:

  nu era nevoie de aceasta strapungere si o cheltuiala inutila cu demolari ca in ,,epoca de aur” doar str. libertatii avea iesire in p-cul traian, de ce era nevoie sa iasa la accesul in pasaj, cine vrea sa ajunga pe sub pasaj are alte variante, dar unde nu-i cap se intampla astfel de lucruri.

 20. tradatordinservitzii says:

  unde sunt .orcii aia de la oradea civica))), k. tul ala sponsorizat de pnl?
  prostilor, bolovanul a rostogolit tot felul de lucrari, la fel si beerta, ca sa acopere furaciunile . cam ca banii ebei, din vanari anterioare, aici fiind vorba de furaciuni/neglijenta/penalitati anterioare! deneaul sta si taie frunze la caini…

 21. Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Nebunia este foarte populară în rândul elevilor din şcolile primare şi gimnaziale, care, teoretic, nu ar fi trebuit să vadă produsul TV, deoarece este interzis copiilor sub 14 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea se pregătește să-și deschidă porțile
  Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, partener fiind Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La mulți ani, Armata Română!
  Luni, 25 ocombrie e Ziua Armatei Române, iar militarii locali de la Garnizoana Oradea organizează la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie Oradea o ceremonie militară cu intonarea imnului de stat, slujbă religioasă, alocuţiuni, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimul scărar din Bihor care reface „drumul pâinii”
  „Luați scări !”, „Luați scări!”, „Hai la scări!”. E un strigăt care se aude din ce în ce mai rar pe ulițele din Bihor. Singurul care mai duce scări de lemn făcute chiar de el la vânzare cu căruța e Dumitru Buha din Cresuia.

  BIHON Sport local

  Debut cu dreptul pentru voleibalistele orădene

  România

  Noile restricții care intră de luni în vigoare: Carantină de noapte și certificat verde obligatoriu. Magazinele, deschise până la ora 21. Lista completă
  Începând de luni, 25 octombrie, de la ora 00:00, intră în vigoare noile restricții aprobate de CNSU și decise de Guvern, iar mai apoi publicate în Monitorul Oficial al României. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.