bihon.ro Web analytics

Oradea a fost pentru două zile epicentrul celei mai avansate pregătiri în domeniul Urologiei

De Otilia Șandor
Reactualizat la:

Oradea a fost pentru două zile epicentrul celei mai avansate pregătiri în domeniul Urologiei

Reactualizat la:
Spuma Urologiei românești s-a aflat la Spitalul Pelican din Oradea, unde exponenți ai autorității profesionale europene (ESUT - sectiunea europeana de Uro-Tehnologie din cadrul Asociatiei Europene de Urologie – EAU) în domeniul Chirurgiei Robotice în Urologie au venit să susțină primul curs de teorie și practică pentru folosirea celei mai avansate tehnologii chirurgicale: robotica.
Scris de Otilia Șandor - Spuma Urologiei românești s-a aflat la Spitalul Pelican din Oradea, unde exponenți ai autorității profesionale europene (ESUT - sectiunea europeana de Uro-Tehnologie din cadrul Asociatiei Europene de Urologie – EAU) în domeniul Chirurgiei Robotice în Urologie au venit să susțină primul curs de teorie și practică pentru folosirea celei mai avansate tehnologii chirurgicale: robotica.

Conform declarațiilor de presă făcute de către organizatori, au fost peste 70 de participanți, medici urologi și rezidenți din toată țara (dintre care 18 cursanți), care s-au aflat la Oradea de vineri și până sâmbătă inclusiv, participând direct și indirect la primul curs și workshop în Chirurgia Robotică în Urologie.

Astfel, experți din Franța și Germania, împreună cu medici de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și de la Spitalul Pelican au realizat patru operații pentru rezolvarea unor diferite patologii urologice severe, la pacienți veniți din afara județului: prostatectomii și cancer de diferite tipuri. Ceilalți participanți au vizionat 3D executarea intervențiilor chirurgicale cu cea mai avansată tehnică din lume (Robotul Da Vinci) și au avut posibilitatea de a interacționa cu medicii intervenționiști. În plus, cursanților li s-a pus la dispoziție un spațiu unde au putut exersa cu Robotul Da Vinci, în domeniul Chirurgiei Robotice în Urologie.


Managerul Spitalului Pelican, dr. Ovidiu Gogu Cacuci, a declarat: “Este pentru prima dată în România când se organizează un astfel de training, în cadrul căruia se realizează operaţii demonstrative aplicate, cu medici de prestigiu atât din țară cât și din străinatate, folosindu-se cea mai modernă tehnologie în domeniu, Robotul Da Vinci și având o participare deosebită (Clubul de Laparoscopie, Endoscopie și Robotică), sub egida ESUT și în parteneriat cu UMF Iuliu Hatieganu din Cluj-Napoca respectiv Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea”.

În SUA, 90% – robotizate

Conform medicilor din Franța și Germania, Chirurgia robotică este chirurgia viitorului, țările avansate ale Europei fiind în ritm alert de creștere a numărului de intervenții.

Experții urologi străini au apreciat că în Statele Unite ale Americii, unde spitalele trebuie să desfășoare operații asistate robotic pentru a fi bine cotate, aproape toate intervențiile chirurgicale se fac cu tehnică robotizată, mult mai avansată decât cea laparoscopică. Iar în Europa, ritmul de dezvoltare a utilizării celei mai noi tehnologii chirurgicale este grăbit.

„Chirurgia Robotică este chirurgia viitorului, cu siguranță iar noi nu trebuie să o ratăm. Într-un viitor nu foarte îndepărtat, zece ani, să spunem, Chirurgia robotică se va dezvolta într-atât încât va fi folosită în foarte multe domenii chirurgicale. Trebuie să folosim robotul în favoarea pacienților. Robotica este cea mai bună dintre metodele chirurgicale și avem nevoie de ea acum și pentru viitor”, a declarat prof. dr. Thomas Bschleipfer, de la Clinica de Urologie, Andrologie și Urologie pentru copii din Weiden (Germania) și reprezentant EBU (Bordul European in Urologie).

Prezent la eveniment, dr. Jean-Baptiste Roche, care lucrează la primul centru de Chirurgie robotică în Urologie din Europa (Clinica Saint Augustin – Bordeaux) și e reprezentant ESUT, a declarat: „Am început activitatea în Chirurgie Robotică în Urologie acum 20 de ani și eram singuri în acest domeniu, în Europa. Acum, în SUA, 90% dintre operații se fac prin Chirurgie Robotică. Tot acum, în Franța, cam 50 – 60% dintre intervențiile chirurgicale se realizează cu robot, dar ritmul de dezvoltare este rapid în Urologie, dar și în Ginecologie, Cardiologie, Chirurgie generală etc”.

Dr. Jean-Baptiste Roche a apreciat că, în viitorul apropiat, chirurgia laparoscopică va acoperi doar o parte din intervențiile chirurgicale, că majoritatea operațiilor se vor face robotizat, acest lucru însemnând chiar și utilizarea unor roboți interni (inteligență artificială).

Educație continuă

„Educația unui profesionist în Urologie este continuă, niciodată nu poți spune că știi destul, că ai învățat destul, astfel încât pentru fiecare dintre noi este un challenge să învățăm și să-i învățăm pe alții din ce am învățat noi”, a opinat medicul urolog Traian Maghiar, director medical la Spitalul Pelican.

Pe plan local și național, intenția Facultății de Medicină și Farmacie Oradea, este de a ajuta la formarea medicilor în Chirurgie Robotică în toate spitalele, a anunțat decanul FMF Oradea, prof. Univ. dr. Adrian Maghiar.

Bazat pe importanța dezvoltării profesionale, întregul eveniment a fost inițiat de CLERU (Clubul de Laparoscopie, Endoscopie și Robotică în Urologie), o platformă educațională importantă a medicilor urologi din țară, condusă de conf. dr. Petruț Bogdan, de la UMF Cluj-Napoca, care operează curent cu Robotul Da Vinci, la Spitalul Pelican Oradea împreună cu prof.univ.dr. Maghiar Teodor, de circa doi ani.

Conf. dr. Bogdan Bogdan, de la Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu”, din Cluj-Napoca (coordonator CLERU), a sustinut si a ajutat la dezvoltarea Chirurgiei Robotice în Spitalul Pelican Oradea. Punând accent pe educația profesională, conf. dr. Petruț a declarat că este încântat de faptul că și conducerea acestui spital are viziunea axată pe educație continuă, pe dezvoltare profesională și tehnologică în același timp.

 

9 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Puiu says:

  Stiti cat cere individul de la Pelican pentru o interventie?Mi-e jena sa pronunt suma!

 2. Anonim says:

  Eroii de de ce au buzunare la halate ?

  • Pastila de fâs says:

   Pentru odihnã.

  • Civilizat says:

   Anonim-ule, Tu de ce nu ai HALAT?

   Oare de ce?

   Cred ca nici nu mai trebuie sa răspunzi la întrebare…

   hahaha 😁

   si sunt acri struguri? 😂 așa-i? 😀

   • Anonim says:

    Prefer corcodușele.

    Ciordeala de materiale din spitale și mersu pe burtã, cã nu existã super-eroi în halate, ci doar în costume de lycra.

    Și acum fuga.
    Fuga la cules de struguri îndulciti cu șpaga de la pensionari și comisioanele de la producătorii de medicamente.
    Poftă mare!

    De fiecare datã când cineva din sistem a anunțat cã puroiul îl îneacă, eroii mascați au reacționat,fie cu parul,fie cu o solidaritate de breaslã, scuipând șobolanul din rândurile lor.

    Frumoasă meserie…

    • Civilizat says:

     deci pana la urma Anonim-ule, TU de ce nu ai HALAT?

     aaa, nu ai fost in stare… înțelegem!

     zici ca preferi corcodușele, probabil cele fermentate si ulterior distilate, se vede si se simte in postări si in cameleonismul care te caracterizează!
     sunt bune si corcodusele cin nu iti permiți Prune!
     cu atât mai mult struguri de soi! 😀

     așa-i ca sunt acri struguri ?
     hahaha 😁
     https://www.youtube.com/watch?v=UI3ZLUivjps

 3. MediCina cea de taină says:

  Medicina privată,banu gros îl caută .

 4. Emanuel says:

  Oradea în urologie e nimic!

 5. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  N-a mai prins tortul! Nuntă încheiată tragic după ce nuntașii l-au aruncat pe mire și l-au scăpat
  O nuntă din Băile Felix s-a încheiat la doar o oră de la începere, după ce nuntașii l-au luat prind surprindere pe mire și l-au aruncat în sus. Finalul a fost tragic deoarece, aceștia l-au scăpat din brațe. Tânărul a ajuns la spital cu coloana fracturată în două locuri. 7

  BIHON Sport local

  CAO a câștigat duelul cu Luceafărul. Marius Hosu a marcat de trei ori!

  România

  Alte scumpiri: Producătorii anunță că apa de izvor îmbuteliată se va scumpi cu 20%
  După ce prețul energiei electrice și al gazului metan a urcat, o nouă scumpire este așteptată în România. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  7 străzi din Oradea rămân miercuri pentru câteva ore fără apă

  BIHON CAO

  CITIRI CAO 13.09.2021-17.09.2021

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziţia „Descoperiri arheologice recente din Țara Crișurilor”
  Vernisajul a avut loc la Muzeul Ţării Crişurilor de Zilele Europene ale Patrimoniului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vulcanistul Mircea Flonta, academician titular. Coleg de clasă cu alți doi academicieni de la Samuil Vulcan
  Liceul de la Beiuș este prima unitate școlară din învățământul preuniversitar care a dat țării, dintr-o singură clasă, trei academicieni: Marius Sala, Mircea Flonta și Lazăr Dragoș. Mircea Flonta era până acum membru corespondent.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Curteanu și secția Maternității a Județeanului, iluminate în portocaliu pentru marcarea Zilei Siguranței Pacientului
  Două vești - una rea și una bună. Cea rea e că a crescut numărul copiilor născuți cu malformații, dar și a nou-născuților ce ajung la ATI Neonatologie la Maternitatea de stat ce aparține de Spitalul Județean.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.