bihon.ro Web analytics

Oradea ia faţa Clujului, Timişoarei şi Iaşului

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Ca suprafaţă a marilor centre comerciale din provincie, Oradea este pe locul doi pe ţară.
Scris de farcas - Ca suprafaţă a marilor centre comerciale din provincie, Oradea este pe locul doi pe ţară.

Oradea se situează pe locul secund pe ţară, după Constanţa, la suprafaţa totală a spaţiilor comerciale din marile oraşe din provincie.

Potrivit unui studiu realizat în noiembrie 2015 de către DTZ Echinox, referitor la situaţia comerţului modern pe regiuni şi oraşe în 2015, suprafaţa totală a spaţiilor comerciale din Oradea măsoară 152.000 de metri pătraţi (Constanţa are 166.000 mp).

În top zece al oraşelor după suprafaţa spaţiilor comerciale urmează: Cluj Napoca (149.000 mp), Iaşi (145.500 mp), Braşov (124.000 mp), Piteşti (116.500 mp), Suceava (109.900 mp), Ploieşti (106.500 mp), Timişoara (107.000 mp) şi Sibiu (85.000 mp).

Raportat la suprafaţa spaţiilor comerciale pe cap de locuitor, Oradea se plaseză pe locul doi cu 0,77 mp de spaţii comerciale pe cap de locuitor. Locul întâi este ocupat de Suceava cu 1,18 mp spaţiu comercial/locuitor, iar trei de Piteşti, cu 0,75 mp/locuitor.

Trebuie semnalat faptul că Oradea are doar trei centre comerciale mari cu galerii şi parcuri de retail: Lotus Center, Era Shopping Park şi Oradea Shopping City.

Până în 2017 numărul centrelor comerciale mari din Oradea va creşte la patru prin construirea mall-ului de pe locul fostei Uzine Înfrăţirea.

Oraşe mai mari ca Oradea cu centre comerciale mai multe se situează în spatele municipiului de pe Crişul Repede ca suprafaţă a acestor centre: Cluj Napoca – cinci centre comerciale, Braşov – cinci centre comerciale, Timişoara – patru centre comerciale, Iaşi – patru centre comerciale şi Piteşti – patru centre comerciale.

Ultimii la salarii

Dacă avem în vedere salariile medii din judeţele a căror reşedinţă sunt oraşele din topul prezentat anterior, Oradea se plaseză pe locul întâi din coadă. Potrivit datelor Comisiei Naţionale de Prognoză, salariul mediu lunar înregistrat în judeţul Bihor în 2015 a fost de 1.396 de lei.

Cel mai mare salariu mediu lunar pe cap de locuitor a fost înregistrat în Cluj – 2.009 lei. Urmează Timişul cu 1.986 de lei/locuitor şi Argeşul cu 1.910 lei/locuitor.

„Această situaţie pare, la prima vedere, paradoxală. În frunte la suprafaţa spaţiilor comerciale şi în coadă la salarii. Una dintre explicaţii af fi că Oradea este un oraş de tranzit şi se aprovizionează cei care pleacă afară. Cei care au construit aceste spaţii comerciale au mizat şi pe clienţii din Ungaria.

Şe ştie că în Ungaria marile magazine sunt închise duminica. Ar mai fi o explicaţie: munca le negru. Deşi salariile pe hârtie sunt mici, bihorenii au, totuşi, bani de cumpărături”, explică directorul general al Camerei de Comerţ şi Industrie Bihor, Constantin Badea.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Statui Vivante prezente la Oradea, la Enchante Rooftop & Social Lounge, o locaţie care îţi oferă privelişti asupra oraşului ce îţi taie respiraţia!
  Enchante ! Mă bucur să te cunosc! Încântat de cunostinţă! Nice to meet you! 1

  România

  Nunți și botezuri de la 1 iunie: Se renunță la restricționarea numărului de persoane, dacă toți participanții sunt vaccinați
  Liber la nunți și botezuri. Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul conferinței de joi că din date de 1 iunie se pot organiza evenimente private.

  România

  K.Iohannis: Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior și restricțiile pe timp de noapte. Spectatorii revin pe stadioane
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Palatul Controceni, că din data de 15 mai se va elimina portul măștii în exterior și restricțiile de noapte. 15

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Prețuri mai mici pentru investigațiile dedicate femeii, la Transilvania Imagistică
  Cancerul de sân e cea mai frecventă formă de cancer cu care se confruntă femeile, de aceea prevenția, controlul anual sau la 2 ani, sunt vitale pentru depistarea precoce a acestei maladii. Surprins în stadiu incipient, cancerul de sân este tratabil.

  România

  Premierul Cîţu o încurajează pe Ioana Mihăilă să prezinte public raportul privind diferenţele de raportare a deceselor generate de COVID-19
  Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat joi că o încurajează pe Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii, să prezinte public raportul Comisiei privind diferenţele de raportare a deceselor la persoane cu COVID-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Actrița Ioana Gajdo a câștigat procesul cu CJ Bihor
  Judecătorii Tribunalului Bihor au anulat dispoziția de trimitere în șomaj tehnic a actorilor Teatrului „Regina Maria”.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.