bihon.ro Web analytics

Oradea îşi aşteaptă turiştii israelieni

Reactualizat la:

Oradea îşi aşteaptă turiştii israelieni

<p>Tel Aviv ar putea fi primul oraş legat aerian de Oradea, după Bucureşti</p>
Reactualizat la:
În aşteptarea curselor charter cu turişti israelieni, Oradea se promovează la târgurile de turism din Tel Aviv şi Berlin.
Scris de Carmen Ile - În aşteptarea curselor charter cu turişti israelieni, Oradea se promovează la târgurile de turism din Tel Aviv şi Berlin.

Mai degrabă curse charter, decât curse low-cost. Mai repede Israel, decât Europa. Turismul orădean şi bihorean ar putea fi impulsionat prin legăturile cu Israelul, iar turiştii din Ţara Sfântă ar putea anima Aeroportul Oradea, proaspăt modernizat.

Primăria Oradea îşi doreşte atragerea turiştilor israelieni, iar pentru aceasta este dispusă să cheltuie banii hotelierilor orădeni pe promovarea Oradiei în Israel. Se aşteaptă concretizarea unor curse charter între Tel-Aviv şi Oradea, la începutul sezonului estival, ce ar aduce la Oradea mii de turişti israelieni, pe timpul verii. Între timp, oferta turistică din Oradea şi Băile Felix va fi prezentată în cadrul târgurilor de turism de la Tel-Aviv (9 – 11 februarie) şi Berlin (9 – 13 martie). Primul este cu accesul publicului larg, iar cel de la Berlin este cel mai mare târg de profil din Europa, dedicat celor din business-ul de turism.

„Dorim să umplem avioanele spre Oradea cu turişti israelieni şi nu putem face asta decât promovându-ne. Deşi se zice că Oradea e foarte cunoscută în Israel, nimeni nu mai ştie de Oradea acolo. Trebuie luat totul de la zero. Vizăm turişti dornici de leisure, familii tinere care să fie interesate de aquapark, de centrele spa, de Cetatea Oradea, care să-şi dorească excursii de-o zi în judeţ şi credem că au ce vedea la noi. Avem în vedere sejururi de şapte zile”, ne-a declarat Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR). APTOR este un organism fondat de Primăria Oradea, Eurobusiness Parc Oradea şi Zona Metropolitană Oradea, în care au fost cooptaţi Double Tree By Hilton Oradea (Calipso SA), Ramada Oradea (SC Aba Turism SRL), Hotel Continental Forum Oradea, S.C. Turism Felix S.A, Complex Hotel President Băile Felix şi Lotus Center.

„Dorim să umplem avioanele spre Oradea cu turişti israelieni” - Mihai Jurca

„Dorim să umplem avioanele spre Oradea cu turişti israelieni” – Mihai Jurca

400.000 lei din taxă

Jurca spune că promovarea internaţională costă. Acesta ar fi motivul pentru care Primăria Oradea percepe hotelierior taxa specială de 2% „pentru promovarea turistică”. Deşi profită de eforturile Primăriei, prin APTOR, hotelierii din Băile Felix şi 1 Mai, precum Turism Felix şi Aqua President, nu plătesc taxa de 2% din motiv simplu: nu ţin de Oradea, ci de Sînmarin.

Teoretic, banii sunt plătiţi de către turiştii, însă, practic, hotelierii orădeni înglobează această taxă în preţul final şi, dacă nu vor să crească tariful, îl plătesc din resursele proprii. Aceasta deoarece taxa hotelieră de 1%, scoasă din Codul Fiscal, a fost înlocuită cu taxa locală pentru turism, dublată la 2%.

Primăria are nevoie de aceşti bani pentru a-şi finanţa campania de promovare turistică. Un stand la un târg internaţional precum cele pomenite ar costa câteva zeci de mii de euro, ne informează Jurca. Alte costuri ar fi legate de promovarea media prin advertoriale în ţările-sursă, menite să atragă turişti în Oradea şi Bihor, ne indică directorul APTOR. Mihai Jurca se aşteaptă ca în 2016, Primăria să încaseze din taxa specială pentru turism 400.000 de lei. „Cu cât vom avea mai mulţi turişti vom avea mai multe fonduri pentru promovare. Cu cât este mai bună promovarea, vom avea mai mulţi turişti”, susţine Jurca.

Evrei, polonezi, maghiari…

Prefectul Claudiu Pop a salutat ieri sosirea turiştilor israelieni la Oradea, pe calea aerului, însă a criticat, în acelaşi timp, faptul că prospăt modernizatul Aeroport Oradea duce în continuare lipsă de curse aeriene regulate. Prefectul insistă ca administraţia judeţeană să demareze procedurile pentru ca mediul de afaceri şi populaţia Bihorului să aibă acces la destinaţii internaţionale. Anul trecut, Ryan Air – cel mai mare operator aerian low-cost din Europa, anunţa că intenţionează să-şi extindă serviciile pe aeroporturile româneşti.

În 2015, CJ Bihor a tatonat, la rându-i, destinaţia Israel, cerând Tarom să lege Oradea de Tel Aviv, însă compania aeriană de stat nu a concretizat nimic. Se aşteaptă ca în perioada următoare, Consiliul Judeţean să demareze procedurile de achiziţie publică pentru destinaţiile internaţionale subvenţionate, pe o perioadă de 5 ani, pe care să opereze operatorii aerieni interesaţi.

Între timp, rămâne o certitudine faptul că turiştii israelieni, alături de cei maghiari şi polonezi reprezintă o constantă în Oradea. Tot o certitudine este prezenţa din acest an a companiei de stat poloneze Lot Airlines la Cluj, ce va lega oraşul transilvan de restul lumii, prin Varşovia.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Agenți din Arad și Bihor, detașați pentru a repune pe picioare înmatriculările din Timișoara
  Criză de personal la înmatriculări, după ce zece angajați au fost ridicați de DGA pentru luare de mită. Trei agenți au fost chemați din concediu, iar alții au fost aduși din Arad și Bihor. Înmatriculările definitive vor fi reluate după program normal abia de săptămâna viitoare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cele trei motive posibile pentru care Apple a eliminat logo-ul luminos de pe spatele MacBook-urilor în 2015
  2021 marchează șase ani de când Apple a decis să scoată ”mărul” luminos de pe carcasa tuturor modelelor de Apple laptop.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost desemnat câștigătorul licitației pentru Drumul Expres Oradea – Arad
  Valoarea estimată a lucrărilor pentru drumul expres Oradea – Arad este de un miliard de euro.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lucrările la parcarea de la Voința, la 85%. Urmează faza finisajelor
  Termenul contractual este luna octombrie 2021, lucrarea e acum la 85%, transmite ADP SA. 8

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Austriecii de la Strabag vor construi drumul de legătură Oradea - Autostrada A3
  CNAIR a anunțat vineri, 18 iunie, câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția proiectului „Legătura Centura Oradea (Girație Calea Sîntandrei) - Autostrada A3 (Biharia)". 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lista actualizată a țărilor cu risc epidemiologic: Marea Britanie rămâne în zona roșie. Grecia și Franța, în zona verde
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat clasificarea țărilor și teritoriilor în funcție de rata de incidență cumulată a cazurilor de Covid. Astfel, Marea Britanie rămâne în zona roșie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.