Potrivit raportului activității din 2024 a Direcției Arhitect șef din cadrul Primăriei Oradea, pe toate categoriile de acte emise s-a înregistrat o creștere a numărului de certificate de urbanism și autorizații de construire comparativ cu 2023, însă totuși în scădere față de media documentelor emise în ultimii patru ani. Raportul de activitate a fost prezentat de către arhitectul șef al orașului, Radu Fortiș, alături de care s-a aflat viceprimarul Teofil Filimon.
„Dacă avem un oraș ordonat, care transmite frumusețe, acest lucru se datorează profesionalismului celor care activează în cadrul Direcției Arhitect Șef”, a declarat viceprimarul Filimon.
Numărul certificatelor de urbanism a crescut în 2024 față de anul trecut cu 5,96 %, este mai mic cu 3,14% față de media ultimilor patru ani, numărul autorizaţiilor de construire a crescut cu 11,8 % dar este mai mic cu 5,49% mai mic față de media anilor anteriori.
Numărul autorizațiilor de desființare a fost mai mic 12,26 % față de 2023 si cu 13,89 % mai mic față de media anilor anteriori, situație explicabilă, potrivit arhitectului șef Forțiu, prin faptul că deja se emit împreună autorizația de desființare și autorizația de construire, fiind puține cazurile în care se solicită doar autorizație de desființare. Din totalul de 2033 autorizații de construire emise în 2024, 1076 au fost pentru construcții de clădiri, în creștere cu 7,74% față de 2023, autorizațiile pentru rețele s-au menținut la valori apropiate, în schimb au crescut cu 41,6% autorizațiile pentru publicitate.
Oradea are taxe de urgență mai mici față de alte municipii din țară pentru emiterea documentelor de urbanism
Prin introducerea sistemului de taxe de urgență la emiterea certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construire/desființare și a adeverințelor de luare în folosință a construcțiilor, aprobat prin hotărâre a Consiliului local, la solicitarea beneficiarilor, certificatele de urbanism se emit în 2 zile lucrătoare, iar autorizațiile de construire în 5 zile lucrătoare. Potrivit raportului, taxele percepute în anul 2024 au fost modice în comparație cu alte municipii, 200 lei pentru prima certificatele de urbanism, respectiv 500 de lei pentru autorizațiile de construire și 200 de lei pentru adeverințele de luare în folosință a construcțiilor.
Primăria vrea totuși drum de legătură între strada Libertății și Parcul Traian
După scandalul din 2021 privind ideea realizării unui drum de legătură între strada Libertății și Parcul Traian, care implica exproprieri și demolări, proiectul a fost abandonat. Pentru 2025, Direcția Arhitect șef își propune să realizeze un plan urbanistic zonal, PUZ, tocmai pentru a vedea pe unde s-ar putea realiza acel drum, despre care Radu Fortiș afirma că ar fi necesar în cadrul proiectului de modernizare a Parcului Traian.
Aproape 300 de hectare din zona drumului expres ar putea trece din extra în intravilanul municipiului
În anul 2025, Direcția Arhitect șef își propune să continue proiectele de amenajare a spațiilor publice importante din oraș, după cum urmează: studiu de fezabilitate privind reamenajarea str. Primăriei și Piața Rahovei (care ar putea fi redenumită Piața Concordiei) în vederea creșterii calității sparților publice, PUZ pentru amenajare spații verzi în zona străzilor Veteranilor și Trotușului, PUZ pentru realizarea accesibilități din str. Bihorului la parcelele situate in intravilan, PUZ constituire drumuri colectoare zona centurii Oradea, calea Ogorului, tronson între str. Nufarului și DC54, PUZ regenerare urbană Rogerius- zona Bulevardul Dacia, Transilvania, C. Coposu, Spitalul municipal, ca urmare a masterplanului aprobat.
Prin planul urbanistic zonal propus pentru zona străzii Bihorului, zona drumului expres cuprins între intersecția spre Paleu și sensul giratoriu din Episcopia Bihor, jumătate din suprafața totală vizată de 588 de hectare, respectiv 294 de hectare, ar putea să treacă din extravilan în intravilanul municipiului Oradea. Potrivit afirmațiilor lui Radu Fortiș, probabil nu vor trece în intravilan toate cele 294 hectare, însă acest lucru se va stabili prin viitorul Plan Urbanistic General al Oradiei, care trebuie elaborat deoarece actualul PUG este valabil până în 2026.
Trimite articolul
XAcesta este un semnal că oamenii nu au încredere în valoarea banului de mâine și mai bine investește în betoane. Tipic societăților care sunt departe de o dezvoltare echilibrată și unde oamenii nu au încă cultura mobilității banilor, care să ducă la profit pe profit, imobilizându-și resursele de trai bun.
-
nu o sa detinem nimic si o sa fim fericit a?
Oras slab economic locul 19 in tara