bihon.ro Web analytics

Oradea sărbătorește Ziua Mondială Art Nouveau. Vezi programul complet

Oradea sărbătorește Ziua Mondială Art Nouveau. Vezi programul complet

Reactualizat la:
Oradea aniversează, anul acesta, cum se cuvine Ziua Mondială Art Nouveau, după ce vara trecută, momentul a trecut neobservat, din cauza pandemiei.
Oradea aniversează, anul acesta, cum se cuvine Ziua Mondială Art Nouveau, după ce vara trecută, momentul a trecut neobservat, din cauza pandemiei.

Marți se montau instalațiile 3D din pânze imprimate cu decorațiuni zoomorfe pe pietonala Alecandri și la intrarea în Pasajul Vulturul Negru.

Organizatorii au mai anunțat că, cu ocazia acestei sărbători a arhitecturii orădene, în 10 iunie, vizitarea Casei Darvas – La Roche între orele 10:00-13:00 și 14:00-18:00, în număr limitat la 20 de persoane într-un grup, va fi gratuită.

Program Ziua Art Nouveau Oradea 2021

Activități dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau, 10 iunie Activităţile dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau care se vor desfășura în 10 iunie în Oradea sunt următoarele:

– ora 10:00 – prezentarea proiectului de amenajare a unui spaţiu urban dedicat arhitecților József şi László Vágó în Campusul Central al Universităţii din Oradea, care va cuprinde elemente arhitecturale reprezentative ale stilului Art Nouveau, ocazie prin care se va marca începerea lucrărilor de amenajare. Evenimentul este organizat de Universitatea Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, în parteneriat cu Municipiul Oradea și Oradea Heritage.

– ora 12:00 – Casa Darvas – La Roche: vernisajul expoziţiei Glass Nouveau – Portaluri oglinzi vitrate, autor Cristian Florin Anghelescu. Evenimentul este organizat de Oradea Heritage.

– ora 13:00-16:00 – Casa Darvas – La Roche: conferinţa Strălucire multicoloră: Art Nouveau în Oradea. Activitatea este organizată de Consulatul General al Ungariei de la Cluj-Napoca, în parteneriat cu Asociaţia Culturală Holnap.

– vizitarea gratuită a Casei Darvas – La Roche pe tot parcursul programului, între orele 10:00-13:00 și 14:00-18:00 (număr limitat la 20 de persoane într-un grup). Evenimente dedicate Zilei Mondiale Art Nouveau, 12 – 13 iunie (sâmbătă și duminică) Evenimentele pregătite pentru zilele de 12 și 13 iunie se vor desfășura pe str. Vasile Alecsandri și în zona Pasajului Vulturul Negru, unde vor fi amplasate instalații 3D din pânze imprimate cu decorațiuni zoomorfe. Activitățile au fost gândite atât pentru copii, cât și pentru publicul adult. Evenimente pentru copii 10.00-12.00

· ateliere de pictură pe faţă, modelaj baloane şi desen;

· întâlnire cu Prinţesa Fluture;

· jocuri cu baloane de săpun;

· alaiul copiilor în costume zoomorfe, alături de Dragonul (copiii de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea) – ZANO pe traseul – Casa Darvas – La Roche – strada Libertăţii, Podul Sf. Ladislau, Piaţa Unirii şi str. Vasile Alecsandri. 18.00-20.00

· ateliere de pictură pe faţă, modelaj baloane şi desen;

· întâlnire cu Prinţesa Fluture;

· jocuri cu baloane de săpun;

· alaiul copiilor în costume zoomorfe alături de Dragonul (copiii de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea) – ZANO pe traseul – Casa Darvas – La Roche – strada Libertăţii, Podul Sf. Ladislau, Piața Unirii și str. Vasile Alecsandri. Evenimente pentru adulți Evenimentele pentru adulți includ tururi ghidate – organizate de Municipiul Oradea în parteneriat cu Oradea Heritage, dar și activități (expoziție și vizionare de film la Casa Darvas la Roche). Tururile ghidate sunt limitate la 20 de persoane/grup, pe un traseu tematic care are loc în premieră despre decorațiuni zoomorfe Art Nouveau în Oradea. Ghidajul va fi coordonat de Alex Trandafir, printr-o colaborare între ORADEAdventure și voluntarii Centrului de Tineret The Spot, participanți în cadrul proiectului „Vocabularul elevului turist.” Traseu va fi următorul: strada Vasile Alecsandri nr. 1 – Palatul Moskovits Adolf și Fii, Piața Unirii – Palatul Vulturul Negru, strada Duiliu Zamfirescu – Casa dr. Nemes Aron, Piața Ferdinand – Casa Poynar, strada Iosif Vulcan nr. 7 – Casa Fodor şi Casa Darvas – La Roche. Pornirea cu fiecare grup se va face din strada Vasile Alecsandri nr. 1 – Palatul Moskovits Adolf și Fii. Înscrierea participanţilor la tururile ghidate se face online pe pagina de facebook Oradea Heritage, în perioada 08 – 11 iunie 2021, până la ora 12.00. Tururile ghidate vor avea loc atât sâmbătă, 12 iunie, cât și duminică, 13 iunie în limbile română (Ro), maghiară (Hu) și engleză (EN), la următoarele ore: ora 10, ora 11 (RO); ora 12, ora 13 (HU); ora 12 (EN); ora 17, ora 18 (RO); ora 18, ora 19 (HU); ora 20 (EN). Evenimente găzduite de Casa Darvas – La Roche Casa Darvas – La Roche va găzdui în data de 12 și 13 iulie expoziţia „Decoraţiuni zoomorfe” și vizionarea filmului „Art Nouveau fără graniţe”. Intrarea în Casa Darvas – La Roche se va face din strada Libertăţii. Programul activităților va fi următorul: 18.00-20.00

Ø prezentarea expoziţiei – Decoraţiuni zoomorfe – Art Nouveau în România – alături de arhitect Vida Mara şi istoric Matei Flavia, masterand în „Patrimoniu cultural şi studii evreieşti” la CEU Viena. Eveniment organizat de Oradea Heritage, în parteneriat cu Institutul Naţional al Patrimoniului.

Ø vizionarea filmului „Art Nouveau fără graniţe” (Art Nouveau Without Borders), 60 min. – trei reprezentaţii (acces limitat 20 persoane).

 

28 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. betonator says:

  Ziua Mondială Art Nouveau la Oradea

  ADU BETONU!

 2. Cei mai cretini din vestul romaniei si printre primii de pe planeta says:

  Un oras de imbecili notorii cu un grad avansat de retard, lucru demonstrat cu precadere de la inceputul plandemiei, se doreste a fi iubitor de arta. Am trait sa o mai aud si pe asta.

  • Just says:

   ca ce chestie îi jignești pe orădeni?
   marș! …și bancu cu zgura!

   • Cei mai cretini din vestul romaniei si printre primii de pe planeta says:

    Taci mai cretinule, du-te la ma-ta-n sat de unde ai venit cu personalu. Tu esti modelul oradeanului de astazi, venit la coada vacii de o generatie incoace. Mars zdreanto, puneti masca pe bot si treci la inca un vaccin, imbecilul naibii ce esti.

    • Stapanul lui Ionel says:

     asa te-o facut ma-ta? cretin? iti pute gura a balega, n-ai dinti in gura, habar n-ai ce-i ala sapun, da numesti pe altii veniti de la coada vacii? cretinu striga cretinu. uita-te in oglinda sa vezi cat esti de distrus, degeaba te dai prost pe aici.

 3. aurel says:

  Ce stil arhitectonic ar fi avut Oradea de era Bolovanul primar acum 120-140 de ani?. Aveti o idee ce fel de cladiri erau in oras acum?!!1

  • Un fost oradean says:

   Noroc cu jidanii care au avut bani si pretentii, si cu arhitectii austro-ungari care le-au implinit poftele. Romanul, ca si astazi, manca slanina cu ceapa pe ziar in fata garii. Prin aceeasi gara a intrat si acest debil mintal, dar in primul rand un taranoi ticalos si hot numit de catre popor “bolovan”, si la nivelul acesteia a ramas. Nu s-a cizelat nici macar o secunda in viata la oras, a ramas la acelasi nivel de coada vacii. In schimb rautatea si prostia, frustrarile cu care se confrunta de mic copil, neputinta de a se ridica la un anumit nivel intelectual, si nu in ultimul rand faptul ca mama natura nu l-a inzestrat cu o infatisare umana, l-au impins la razbunare si distrugerea a tot ceea ce este frumos dar pe neintelesul lui. Aceasta fiinta hidoasa atat la interior cat si la exterior, oricat va incerca sa distruga si sa fure, va muri singura si nefericita.

   • drop says:

    crezi ca toata lumea se raporteaza la ideile si frustrarile tale? daca toate cunostintele tale mananca slanina sau fut cai, nu inseamna ca aia e realitatea oradeana.

    • dropulanu says:

     Adevarat. Tu fhuti pe ma-ta si caz in genunich in fata chelului.
     Asta e realitatea ta oradeana. Bietu de tine

  • Adi says:

   De era Bolo , centrul era plin de blocuri gen orase miniere, ca sunt ieftine. Ar fi aratat ca un ghetou imputit, ieftin cu cheltuieli minime. Cu strazi cu o banda ieftine. de cand e asta primar nici o strada nu a facut cu 4 benzi. Doar cu 2 super inguste

 4. Artioficial o ducem bine says:

  Art Nouveau nu iubeşte natura.

 5. Boldogjan says:

  Daca Oradea nu at fi un exemplu tragic, ar fi chiar comica. Sunt curios ce ar scrie Caragiale despre Bojan si acolitii daca ar fi contemporan cu noi. Betonul fie cu voi!

 6. Cununa de spini în fier forjat says:

  Greşeala în arta nouã a fost cã a ucis cultura în casã. Au pus bot la patricieni şi au rãmas slugi la parizer. Originalitatea a dispãrut cu cotul. Forţat, pe bazã de vitralii catolice, viitorul minţind privitorul.

 7. Ioan D Arc says:

  ar trebui sa majoreze salariile contribuabililor la bugetul local a plătitorilor de taxe si impozite!!!! orașul european cu cele mai mici salarii si cele mai mari cheltuieli!!

 8. Adi says:

  De era Bolo , centrul era plin de blocuri gen orase miniere, ca sunt ieftine. Ar fi aratat ca un ghetou imputit, ieftin cu cheltuieli minime. Cu strazi cu o banda ieftine. de cand e asta primar nici o strada nu a facut cu 4 benzi. Doar cu 2 super inguste

 9. Cornel says:

  Cum se numeste stitul promovat de Bolojan? Ieftin si urat. Cum se numeste noua directie in care merge orasul ?

 10. Bãgaţi în dubotecã revista de culturã says:

  Luxul liber este indicatorul decadenţei.

 11. fmm says:

  m-as mira sa vad prostacii hateri de pe bihon prin centru in weekendu asta. prea urat pentru ei. daca nu miroase a balega ei nu vin.

 12. Zic și eu says:

  Ne spui și nouă care e ,,pietonala Alecandri”?

 13. cicero says:

  Un pic cam ieftine aceste Zile Art Nouveau. Se putea mai bine.

 14. Bihon CSM Oradea

  UPDATE! Victorie: CSM Oradea câștigă cel de-al treilea meci din finala LNBM, în fața U BT Cluj-Napoca
  CSM CSU Oradea a dispus cu 75-71 de U BT Cluj-Napoca, în prima partidă de la Oradea. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două caramboluri într-o zi, în aceeași zonă: Un alt accident cu trei autoturisme, pe DN79. Două persoane, la spital
  Unul dimineață, altul seara. Două accidente în care au fost implicate câte 3 autovehicule s-au produs marți, pe DN79, la intrarea în localitatea bihoreană Leș. 1

  România

  Orban, despre alocații: De la 1 ianuarie vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației
  De la 1 ianuarie 2022 alocațiile vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației conform legii, dă asigurări președintele PNL, Ludovic Orban. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protest pentru dreptul la muncă: Directorul general al SC Băița Bihor s-a blocat în carieră
  Maria Trip, directorul general al SC Băița Bihor protestează împreună cu angajații pentru dreptul la muncă. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului în urma căruia un camion a luat foc lângă Leș
  Trei autovehicule au fost implicate marți dimineața într-un accident pe DN 79, la intrarea în Leș dinspre Oradea.

  România

  Valeriu Gheorghiţă, mesaj pentru primari: „Să nu se uite la toamnă cum le sunt carantinate localităţile”
  Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), susţine că la toamnă pot să apară noi cazuri de localităţi în carantină din cauza pandemiei dacă populaţia nu se vaccinează în număr mare. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.