bihon.ro Web analytics

Oradea visează la o Grădină Zoologică precum cea de la Nyíregyháza

De Dan Birta
Reactualizat la:

Oradea visează la o Grădină Zoologică precum cea de la Nyíregyháza

Maimuţele de la Zoo Oradea visează la rudele lor de la Nyíregyháza
Reactualizat la:
La finalul anului 2019 Grădina Zoologică din Oradea avea 850 de exemplare din 175 de specii.
Scris de Dan Birta - La finalul anului 2019 Grădina Zoologică din Oradea avea 850 de exemplare din 175 de specii.

Deşi între cele două grădini zoologice este o diferenţă ca de la cer la pământ, edilii locali spun că nu ar fi imposibil ca şi municipiul de pe Crişul Repede să aibă o grădină asemănătoare. Liviu Andrica, directorul ADP Oradea, se bazează pe bunele relaţii care există între cele două grădini, dând exemplul grădinii zoologice din Ungaria în ceea ce priveşte evoluţia şi investiţiile făcute acolo.

„Suntem în relaţii bune cu directorul de la Grădina Zoologică din Nyíregyháza (Parcul Zoo, nr.), un om care a pornit acea grădină zoologică din surse proprii, fără bani de la buget, din fonduri europene. În Grădina Zoologică din Nyíregyháza, azi sunt hoteluri de cinci stele, de patru stele, de trei stele şi tabără. În timpul verii, au programe dedicate copiilor, unde aceştia pot rămâne timp de o săptămână pentru desfăşurarea a diferite activităţi”, a precizat Liviu Andrica.

Nu în ultimul rând, Grădina Zoologică din Nyíregyháza a ajutat-o pe cea din Oradea cu animalele pe care le avea în surplus. Singura problemă care stă în calea dezvoltării Grădinii Zoologice din Oradea este spaţiul. În timp ce Grădina Zoologică din Nyíregyháza se întinde pe o suprafaţă de circa 30 de ha, cea din Oradea este de cinci ori mai mică.

Directorul ADP spune că problema s-ar putea rezolva prin mutarea Grădinii Zoologice din Oradea în Pădurea de la Săldăbagiu, după cum au mai existat discuţii. Impedimentul este că prima pădure aparţine comunei Borş, iar a Oradiei este pădurea dinspre Fughiu. Rezolvarea situaţiei stă într-o înţelegere între Borş şi Oradea.

Zoo Oradea

Liviu Andrica precizează că indicatorul de performanţă pentru Grădina Zoloogică Oradea este numărul de vizitatori. Aceasta a fost vizitată în 2019 de 130.273 de persoane. Efectivul de animale a crescut fie prin reproducere naturală şi artificială, fie prin aducerea unor noi specii de animale: o cămilă, lemuri bruni, canguri Bennett, oi cu coamă şi alpaca. La finele anului 2019, colecţia prezentată publicului cuprindea 850 de exemplare din 175 de specii.

Zoo Nyíregyháza

Denumită „cea mai…” grădină zoologică, Parcul Zoo din Nyíregyháza se întinde pe o suprafață de 30 hectare de pădure de stejari, unde trăiesc 5.000 animale din 500 specii în rezerve aidoma celor din habitatul lor natural. Acolo unde a fost posibil, animalele sunt separate de vizitatori printr-un canal uscat sau şanţ cu apă în locul gratiilor. Atracţiile principale ale Parcului Zoo Nyíregyháza sunt: Oceanariul, Tunelul din sticlă cu o capacitate de 500.000 litri al acvariului cu rechini, Jungla asiatică cu o cascadă uriaşă, Fauna Americii de Sud cu potecă de aventuri cu pod suspendat, Podul suspendat de bambus, situat la 3 m înălţime cu multe ocolişuri, Spectacolul cu foci, Spectacolul cu papagali şi Pădurea maki.

49 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. bolo says:

  viseaza nici o data cat timp e bolo la putere dupa ce scapam de el poate

  • Manglitor says:

   Deocamdată Bolo a pus Oradea pe harta țării, ceilalți doar au tras orașul în jos. Doar Bolo ar putea avea o asemenea realizare, nu demagogii lui Mang!

   • Gheorghe says:

    Oradea a fost pe harta cand Bolojan nici nu stia unde este Oradea ,poate nici tu !

    • anonimus says:

     mare adevar !!! Bolojan e un taran parvenit , oportunist care s-a nimerit in monentul potrivit la locul potrivit sa ajunga primar de Oradea, adica exact cand s-a dat drumul la robinetul cu fonduri europene. Cu bani si prostu se descurca …

     • ciumarosiepsd says:

      bai infractorilor de la ciuma rosie psd ia vedeti in ce hal arata orasele conduse de infractorii de la psd, nu stiti decit sa furati

     • Dan Stoica says:

      Sa mori tu, Gigelu’ turmentat?! Banii chiar vin buluc de peste mari si zari si sar toti in traista la orice edil nataflet? Sa zicem ca o fi asa. Dar atunci cum se explica ca acum Oradea ia fata unor localitati ciumate ros’ precum Craiova, Ploiesti sau Constanta care la revolutie porneau cu un potential mult superior, daca nu prin caracterul providential al pastorului de urbe si echipei lui care sfintesc locul?! Sa inteleg ca Gabi de Bucuresti e modelul tau de urmat, trol penibil de la ciumati!

     • GigiManivela says:

      @anonimus
      Bai gibonule, dar la Suceava, Galați, Teleorman, Gorj, și în alte orașe, acolo nu s-a dat drumul la robinetul cu fondurile europene, doar în Oradea? Postac ciumos PSDist ce ești.

   • Turcaleti says:

    @gigimanivela bai gigicule voi subcarpaticii nu sunteti in europa d-aia nu va da nimeni fonduri,acolo la voi dicteaza turcaletii si arabii ce fonduri primiti.noi aici in transylvania primim de la fratii nostrii germani!noi europa, voi balcani!intelegi mai gigicule?

  • GG says:

   Cine o sa faca mai bine? PSD-isti?? Sa distruga si Oradea cum au facut cu consiliul judetean

   • Gheorghe says:

    Fa o vizita daca poti la dealul Ciuperca inainte de a vorbi,daca tot vorbesti de distrugeri !!!

    • Vasile says:

     Numește o realizare a Consiliului Județean Bihor. Că marea dragoste PSD-UDMR a dat naștere doar la proiecte. În afară de drumuri județene asfaltate peste pământ și surpate la prima ploaie nu rețin nimic notabil. O fi presa de vină că nu cunoaște realizările UDMR-PSD.

   • Daniel says:

    Atata reclama ptr.Oradea.Si adevarul dur este ca avem cele mai mici salarii si cele mai mari taxe.(ex.gigacaloria).

 2. Tudor Chirila says:

  Ei ce sa mai viseze ca Oradea e o grădina zoologica cu etnici tigani maghiari și bozgori șovini!!!
  Ar trebui doar încercuiți de garduri aceste specimene giboni care cred ca eu au fost primi dar au amnezie și nu știu unde au fost!! Hai Oradea oraș european plin de țigani maghiari și bozgori șovini !!! PS: la câți PEȘTI avem in Oradea cu curveeeeee nu mai e nevoie de zoo!!!

  • Gheorghe says:

   Dute frate inapoi in Moldova si ia-ti si rudele !

  • anonimus says:

   mai bine fa tu o vizita la spitalul de psihiatrie sa te tratezi Tudorele, deja esti penibil cu comentariile astea idioate sub diferite pseudonime.

  • Voxx says:

   Esti bolnav? Pleaca inapoi de unde ai migrat in Oradea!

  • avocat says:

   Tu rassistule cu numele fictiv ‘Tudor Chirila’ crezi ca Dupa o plangere la parchet si politie nu vei fi gasit dupa numarul de ip dat de providerul de internet sau imei al telefonului mobil ? Ordonanţă nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

   • Flaviu says:

    @avocat individul care imprastie injurii si ura rasiala sub diferite pseudonime,e orfan din punctul meu de vedere.nu ai cum dupa “cei 7 ani de acasa”se enunti asemenea mizerii!dar unii pana nu se ard nu se potolesc!

 3. xxxxx says:

  Mda un obiectiv fantezist dar realizabil zic fantezist pt ca ne dam seama cei care am fost la Nyregyhaza ce dimensiune are acest Zoo si cam ce ar insemna ceva similar la noi,nu stiu unde ar fi locul unde unde se poate realizata avand in vedere ca cel din HU este pe 30 de hectare cea ce este ft mult apoi habitatele nu mai vorbim de animale pasari si insecte care sunt in acest Zoo,ca sa il vezi tot iti trebuie o zi si picioare ft bune cred ca merita sa il vada toata lumea macar o data nu mai vorbim de copii

 4. hopp says:

  Iar daca tot se elibereaza locul, un cartier nou ce bine ar arata acolo…:)

 5. zooincentru says:

  cine o mai vazut gradina zoologica in centrul orasului? Doar in Oradea

 6. Citizen says:

  Nu sunt sigur daca nevasta mea este Margot Robbie sau am visat numai. Daca am visat…..asta este.

 7. yyy says:

  Avem santiere,impozite marite,blocaje in circulatie,transport comun catastrofal incepe distrugerea sistematica a Centrului ISTORIC, nu este necsar sa ne deplasam in Teleorman,dezordinea a fost adusa la Oradea de Stimabilul P_ _ _ Bolojan.

  • Gheorghe says:

   Apoi asta-i baiu mare ! 10 puncte !….ar fi cazul sa observe tot mai multi acest lucru !

   • Vasile says:

    Gheorghe, ia-ți liber. Ești obosit și ai halucinații, îți imaginezi că o să cadă dealul Ciuperca peste tine și o să te îngroape de viu. Stai liniștit, Bolojan a pus strajă să nu te apropii. Cât despre taxe și impozite nu îți face griji, plătim noi din cât muncim și pentru tine.

  • ciumarosiepsd says:

   muta-te intr-un oras condus de infractorii de la ciuma rosie psd ca acolo sigur nu se construieste nimic, iar apa calda si caldura o sa ai doar vara…

 8. Eml says:

  nu ar fi mai bine sa se desfinteze si care exista si animalele sa traiasca in mediul lor natural?

 9. Disocializare says:

  Bilingvism-ul încurajeazã ignoranţa.

 10. unoradean says:

  Poate ca oradeani ar fi bine sa ne dorim sa avem asa ceva, daca am putea poate chiar am putea ajuta poate prin voluntariat sau prin alte forme .dar se pare ca e mai usor sa critici sa te dai destept de pe margine decit sa pui mina sa faci.Sant unii comentatori care parca sant de pe alta planeta si doresc doar raul oamenilor care traiesc aici si care vor un oras curat civilizat si european. Daca ar vizita putin Romania si prin alte parti ale ei ar veni si cu alte viziuni. Eu unul imi iubesc orasul si sint mindru de el oriunde ajung in Europa, si de bine de rau am vizitat chiat toata europa din Dublin la Atena , din Algeciras la Helsinki.

 11. IonutS says:

  Vrabia Mihai Viteazu….

 12. Citizin X says:

  Si eu consider ca dezvoltarea gradinii zoologice la un nivel competitiv regional sau extinderea capacitatii si in conformitate cu exigentele legale e destul de greu sa se realizeze fiind ingradita in actuala locatie. Dar ma gandeam ca poate ar putea incorpora terenul viran spre partea de sud(circa 5-6 ha), caz in care practic si-ar putea dubla suprafata(chit ca nu cunosc exact situatia juridica). Eventual, chiar ar putea anexa si cladirea principala a liceului cu program sportiv, iar acesta sa primeasca in contrapartida scuarul verde din fata, unde PMO sa construiasca o noua cladire principala LPS-ului. Poate pana una-alta e o idee mai pragmatica si aplicabila pana la punerea in opera a planului ambitios a unui mega-Zoo in apropiere de oras.

 13. Popey the Sailor says:

  Orășelul cel vechi se izbește-n peretele de blocuri. La dreapta sunt niște ruine noi. O vilă neterminată, două blocuri neterminate, betoane neisprăvite invadate de iarbă.
  Mormintele unor vise avortate la 6 luni, în spatele cărora un bărbat care a băut bere face pipi și fredonează De unde vii la ora asta și unde ai umblaaaaat!!!

 14. Anonimul says:

  In general toata tara sta prost la capitolul gradini zoologice. In Bucuresti nemernicii, mafia terenurilor, au vrut s-o desfiinteze omorand animale prin interpusi. Cand eram copil asa mi s-a spus ca gradina zoologica din Oradea era cea mai mare si bine intretinuta dupa cea din Bucuresti. Cea din Bucuresti este o catastrofa, ca iubitor de animale mi se rupe inima cand vad cum sunt intretinute, iar nu toti ingrijitorii au chemare pentru aceasta meserie. Pe cea din Oradea n-am mai vizitat-o de multi, multi ani si nu ma pot pronunta.

 15. wowomg says:

  In poza apare Bolojan (ctitotul unicul genialul fantasticul inegalabilul flamandul), iar in cea mai mica viceprimarii

 16. ion says:

  Ati inteles de unde bate vantul? Ne-am extinde dar nu e spatiu.Ne mutam noi de aici ca terenul merge la dezvoltatori de locuinte (preteni cu noi).Idem Piata Iosia,Stadion si altele ce mai gasim de unde iese parandaratul.

 17. DIAVOLESCU says:

  Gorila din imagine pare simpatica.
  Gorila Ilie Tete d’oeuf ( cap de ou in franceza ) nu e defel…
  Cum bine zice cineva, cei 2 giboni din colt sint lingaii labagii ai lui Ilie Tete d’oeuf ( cap de ou in franceza ) fotografiati inainte sa se scarpine la coaie.
  Unul e Florin Burta viceprimarul iar celalalt e Liviu Ardeica, taietorul de frunze la caini de la ADP.

 18. Erwin says:

  Locatia actuala si ce mai este pana la Peta este ideala pentru un nou aquapark.

 19. anonim says:

  m…da , bolojan a incercat sa copieze si Aquapalace din Hajduszoboszlo numai ca i-a iesit doar in miniatura

 20. Mapamond

  Ora Pământului 2020: Oameni din peste 180 de ţări sting simbolic lumina sâmbătă seară
  Oameni din peste 180 de ţări şi teritorii, inclusiv din România, vor stinge simbolic lumina sâmbătă, de la 20.30, timp de o oră.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Scandic Distilleries explică de ce s-a scumpit spirtul Mona în plină pandemie de coronavirus
  Reprezentanții Scandic Distilleries prezintă motivele care au dus la mărirea prețului la spirt. 17

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Atenție șoferi! ITP-ul și rovinieta nu se prelungesc pe perioada stării de urgență!
  Potrivit unui anunț făcut de Registrul Auto Român (RAR), pentru ITP nu se aplică derogarea prevăzută la Art. 14 din DECRET nr. 195 din 16 martie 2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României și anume nu se menţine valabilitatea documentelor eliberate de autorităţile publice care expiră pe perioada stării de urgenţă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Zoo și Adăpostul Grivei s-au închis
  Începând cu data de 26 martie 2020, s-a suspendat accesul publicului la Grădina Zoologică și la Adăpostul Grivei pe toată perioada stării de urgență.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  We serve: Leii orădeni au donat 100.000 de lei pentru Spitalul Județean
  În aceste zile dramatice, deviza We Serve! (Noi servim!) a devenit mai actuală ca oricând pentru membrii clubului Lions Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Imnul României s-a auzit la Oradea în semn de mulțumire pentru orădenii care respectă izolarea
  Sâmbătă după-masă, echipajele de poliție din toată țara au transmis în megafoane imnul de stat în semn de mulțumire pentru persoanele care respectă izolarea. 11

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.