bihon.ro Web analytics

Parcare cu preţul „deşertificării”

Reactualizat la:
Riveranii din strada Şelimbărului sunt revoltaţi de felul în care le e amenajată parcarea dintre blocuri: cu tăierea copacilor.
Scris de erdei - Riveranii din strada Şelimbărului sunt revoltaţi de felul în care le e amenajată parcarea dintre blocuri: cu tăierea copacilor.

Cinci copaci sănătoşi au fost doborâţi deja de constructorul Drumuri Orăşeneşti doar pentru că stăteau în calea asfaltului, pe strada Şelimbărului. Alţi minimum trei urmează să fie sacrificaţi zilele viitoare, deoarece proiectul parcării dintre blocuri nu a ţinut cont de arborii din teren. Un proiect făcut ca din birou, în care arborii sunt trecuţi la capitolul facultativ. Obligatorii sunt doar asfaltul, bordurile şi, desigur, bidineaua ce se va trasa nu peste multă vreme locurile de parcare destinate riveranilor. Contra cost.

Luni, viceprimarul Mircea Mălan a ajuns la faţa locului, după ce oamenii au sesizat Primăria despre defrişarea la care asistaseră sâmbătă. Iniţial, directorul tehnic Mircea Ghitea şi Leontin Pătcaş, şef Serviciu Drumuri şi Poduri în Primărie se întâlniseră cu riveranii, însă comportamentul celor doi funcţionari i-au dezamăgit pe cei ce ar trebui să se bucure de viitoarele parcări. Însă şi discuţia cu viceprimarul s-a dovedit a fi una relativ tensionată. Deşi şi-a cerut scuze pentru vorbele aruncate de Ghitea şi Pătcaş, viceprimarul Mălan nu a fost pe aceeaşi lungime de undă cu orădenii din zonă. Mălan le-a transmis acestora că, vrând-nevrând, arborii de pe căile de acces vor fi sacrificaţi, proiectul nesuferind alte modificări. Chiar dacă proiectul iniţia arăta altfel, susţin riveranii.

Refuză „deşertificarea”

Însă, cum primii doi –  directorul tehnic Mircea Ghitea şi subalternul său, Leontin Pătcaş – i-ar fi tratat de sus, cu vorbe prea puţin politicoase, a trebuit să vină viceprimarul Mircea Mălan. Cu numărul 2 din Primărie riveranii au putut discuta omeneşte, chiar dacă nu a rezultat nicio concluzie care să-i fericească. Dimpotrivă. „Cred că vom sta în plin deşert aici. Va fi doar o masă de asfalt”, a observat un orădean ce nu se arată recunoscător Primăriei pentru locurile de parcare dintre blocuri. Mai cu seamă că nu demult, alte lucrări din zonă, înlocuirea magistralei de termoficare, a deşertificat spaţiul verde al blocurilor de la Bdul Dacia. Acum, nu acceptă faptul că pentru locurile de parcare vor trebui sacrificaţi într-un final cel puţin nouă arbori. Plus alţii, ce ar putea cădea în următoarele luni, urmare a operaţiunilor pe alocuri neglijente ale angajaţilor de la Drumuri Orăşeneşti. Aceştia s-au dus cu excavatorul către copaci ca spre nişte stâlpi, fără să ţină cont de rădăcinile acestora. Ca urmare, le-au secţionat!

„E foarte clar că între ceea ce îţi propui la un moment dat şi ceea ce se întâmplă pe parcursul lucrărilor există uneori o diferenţă. Aceasta diferenţă e dată că faptul că aceşti copaci, în special teiul, au nişte rădăcini supraterane”, le-a spus Mălan celor câţiva riverani prezenţi. Edilul crede că oamenii ar trebui să se bucure de faptul că o dată cu locurile de parcare nou create, se va rezolva şi problema iluminatului, precum şi a canalizării pluviale. „Decizia e la dumneavoastră”, le-a aruncat-o Mălan.

Proiect din birou?

Sorin Mărginean, un inginer direct interesat, i-a arătat viceprimarului proiectul iniţial, conform căruia nu s-ar fi lăsat cu tăieri. Mai mult, i-a spus că s-ar fi angajat să facă el un proiect pentru parcare, gratuit, de vreme ce a lucrat în proiectare! „Credem că se puteau face eforturi să se optimizeze proiectarea acestei parcări în aşa fel încât fluxurile nu fie deranjate. Vă puneam la dispoziţie un plan, gratuit, doar sunt direct interesant şi am lucrat doisprezece ani în proiectare. Sunt oameni care au luat bani pentru acest proiect”, i-a transmis orădeanul Mărginean lui Mălan. O doamnă de lângă acesta l-a atenţionat pe vice că în cauză „sunt copaci de patruzeci de ani, nu puieţi”. „E foarte clar că aceste lucrări, prin natura lor, afectează spaţiul verde. Însă eu cred că parcarea e parcare iar în jurul parcării aveţi copaci suficienţi. Ceea ce se poate salva, se salvează. Însă nu poţi să faci parcări, fără să poţi sacrifica unii copaci”, a fost poziţia formulată de viceprimar, care, ulterior, împreună cu şeful de echipă a muncitorilor, a numărat încă trei copaci ce vor fi sacrificaţi. Nu mai mulţi, a fost promisiunea lui Mălan, nu înainte de a se contrazice cu omul de la Drumuri Orăşeneşti, care ştia că vor fi, de fapt, şase! Pentru că la canalizare va lucra şi Compania de Apă. Mălan a promis, însă, că cei de la CAO vor ocoli copacii…

De faţă a fost şi omul de cultură Mircea Bradu, primul primar post-decembrist al Oradiei. Locatar în zonă, Bradu i-a spus lui Mălan, pe un ton părintesc, că „proiectul (parcării – n.r.) e făcut din birou. Patru copaci sunt, practic, patru locuri de parcare”, i-a dat de ştire venerabilul Bradu, vrând să îi transmită, astfel, viceprimarului că patru, fie şi mai multe locuri de parcare nu ar justifica nicicum doborârea a patru arbori maturi…

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a stins din viaţă un mare dascăl: Dorel Tifor
  S-a stins un dascăl cum puţini mai sunt în ziua de astăzi.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Muzică populară, teatru-dans şi muzică clasică în Piaţa Unirii
  Evenimentul a fost organizat pe baza protocolului dintre Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Multipla campioană Elena Pagu, la 96 de ani, la startul Beiuș Runnnig Day
  Evenimentul care a avut loc pe 12 iunie 2021 se află la cea de-a doua ediție și a reunit la start sute de participanți printre care și mari campioni.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON CAO

  Întrerupere în furnizare apei în Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 400 de teste efectuate, un singur caz nou de coronavirus
  Numărul de cazuri noi continuă să fie redus în județul Bihor. 1

  Ştiri sportive

  Prima declaraţie a medicului care l-a salvat pe Christian Eriksen
  Medicul care l-a ajutat pe Erksen pe teren, medicul echipei naţionale a Danemarcei, Morten Boesen, a povestit despre momentele în care fotbalistul a fost la un pas să-şi piardă viaţa pe teren. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Vaccinarea anti-coronavirus, restrânsă în Bihor
  Din pricina numărului tot mai mic de doze de ser anti-Covid administrate zilnic în Bihor, s-a decis reorganizarea procesului de vaccinare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.