bihon.ro Web analytics

Parcare în locul Infecţioaselor

Reactualizat la:
În spatele Tribunalului va răsări o parcare supraetajată, de câteva sute de locuri. Secţia de Boli Infecţioase se va muta.
Scris de IM:BIHOR_ONLINE - În spatele Tribunalului va răsări o parcare supraetajată, de câteva sute de locuri. Secţia de Boli Infecţioase se va muta.

După patru tentative nereuşite în a atrage investitori interesaţi să le facă pe banii lor, iată că Primăria s-a decis în sfârşit să finanţeze din bugetul local ridicarea unei parcări supraetajate. Locaţia aleasă e spaţiul din spatelele Tribunalului. Însă, pentru ca parcarea să fie construită, va fi nevoie ca Secţia de Boli Infecţioase din zonă să dispară!

Stă în puterea municipalităţii să decidă mutatea acestei secţii. Aceasta pentru că Secţia de Infecţioase ţine de Spitalul de Pneumoftiziologie, care tocmai ce a trecut în administrarea Primăriei Oradea.

Primarul Ilie Bolojan ne-a declarat că mai întâi va trebui să obţină votul Consiliului Local pentru indicatorii tehnico-economici ai investiţiei. Apoi se va scoate la licitaţie atât proiectul cât şi execuţia lucrării, la pachet. În paralel cu această procedură, Primăria va analiza în ce fel şi unde va putea fi mutată secţia cu pricina. La o primă estimare, parcarea dorită de Primărie ar costa circa 3 milioane de euro.

Până acum, Primăria a eşuat în tentativa de a se asocia cu un investitor privat, care să se apuce de ridicat parcărisupraetajate pentru orădeni. Au fost patru încercări din partea PMO, demarate sub titulatura „licitaţie publică deschisă pentru selectarea investitorului în vederea asocierii cu Consiliul Local Oradea în scopul realizării unei parcări multietajate în municipiul Oradea”. Erau vizate amplasamentele de pe străzile Tribunalului, Braşovului, Independenţei şi Primăriei.

Ultima ofertă de acest gen s-a încheiat în data de 30 iunie 2010, orele 15:00. Nici de astă dată nu a venit nimeni cu o ofertă concretă. Discuţiile primarului cu feluriţi potenţiali investitori nu s-au concretizat nicicum. Aceasta deşi la cea mai recentă ofertă a municipalităţii, celor interesaţi li s-au oferit garanţii suplimentare: limitarea parcării la două ore pe o rază de 300 de metri în jurul parcării supraetajate, precum şi acordarea dreptului investitorului la ridicarea maşinilor parcate peste limita orară, în situaţiile în care Serviciul Parcări al Primăriei nu îşi va fi făcut treaba.

Bani din… parcări

Conducerea Primăriei a ajuns la concluzia că nu mai e cazul să aştepte, ci să treacă la construcţia unei parcărimultietajate pe strada Tribunalului, din banii orădenilor. Fondurile destinate acestei investiţii vin din taxele şi amenzile încasate pe parcările din oraş. „În primele şase luni ale acestui an am încasat 25 miliarde de lei vechi numai din taxe şi amenzi obţinute din parcări. Toţi aceşti bani vor merge în noua parcare. Estimativ, am putea avea încasări de un milion de euro pe an din parcări. Astfel, în trei ani am putea plăti parcarea aceasta. Caietul de sarcini care va fi întocmit va prevedea plata în trei ani a lucrărilor. Astfel, am plăti câte un milion de euro în fiecare an”, ne-a declarat ieri primarul Bolojan.
Dacă plata s-ar face în trei ani, în schimb execuţia ar trebui finalizată într-un singur an.

Nevoie de spaţiu

Parcarea e prevăzută pentru 400 – 600 locuri. Edilii spun că va fi nevoie de eliberarea a 2.500 de metri pătraţi în spatele Tribunalului. Un loc de parcare ar avea nevoie de 25 de metri pătraţi, aici incluzându-se atât spaţiul propriu-zis pentru parcaj cât şi cota-parte din căile de rulare.

În aceste condiţii, Secţia de Boli Infecţioase din spatele Palatului Justiţiei va fi demolată. Primăria vrea să obţină acordul Legislativului local pentru noii indicatori tehnico-economici, astfel încât în luna august să poată fi lansată licitaţia. Din moment ce se scot la licitaţie atât proiectarea cât şi execuţia, primarul estimează că „în cel mai bun caz, în trei luni de la semnarea contractului vor putea fi demarate lucrările”.

În privinţa celorlalte locaţii pentru care Primăria vrea să dezvolte parcări subterane sau supraetajate – Independenţei, Primăriei, Braşovului – Executivul Primăriei consideră că se mai pot face încercări pentru atragerea într-o asociere a unui investitor privat. Aceasta pentru că zonele respective – Piaţa Unirii, zona Crişul Supermarket – nu sunt încă atât de sufocate de maşini.

CĂLIN CORPAŞ

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Marcel Vela: „Nu se reiau zborurile organizate”
  Prezent în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I, ministrul de interne a făcut precizări și despre cursele aeriene. Vela a punctat că nu se reiau zborurile organizate, cu câteva excepții. 1

  Mapamond

  Un român este cel mai în vârstă bărbat din lume: „Sper să mă depășiți”
  Românul Dumitru Comânescu, în vârstă de 111 ani și 7 luni, a devenit cel mai în vârstă bărbat din lume, record recunoscut de Guinness World Records. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Să nu permitem şmecherilor să ia banii celor care muncesc
  Acesta a fost îndemnul ministrului agriculturii Adrian Oros, care a avut vineri o întâlnire cu fermierii şi reprezentanţii instituţiilor deconcentrate de profil din Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Fermierii bihoreni au depus aproape 30.000 de cereri unice
  Preluare online a cererilor unice de plată fără penalități se poate face până pe data de 15 iunie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Câştigătorii concursului „Povestea oului de Paşte”
  În această lună, Muzeul Ţării Crişurilor va organiza o expoziţie cu lucrările participante la concurs.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Iohannis a semnat decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale bihoreanului Ioan Buda
  Klaus Iohannis a semnat vineri decretul privind încetarea raporturilor de serviciu ale chestorului bihorean Ioan Buda, fostul șef al Poliţiei de Frontieră, care a demisionat după haosul de la Nădlac. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.