bihon.ro Web analytics

Parchetul Curții de Apel Oradea, la raport

De Crina Dobocan
Reactualizat la:
Reactualizat la:
38.815 dosare au avut de soluționat procurorii Parchetului Curții de Apel Oradea, din care 15.926 penale, potrivit raportului de activitate pe anul 2020.
Scris de Crina Dobocan - 38.815 dosare au avut de soluționat procurorii Parchetului Curții de Apel Oradea, din care 15.926 penale, potrivit raportului de activitate pe anul 2020.

 

Adunarea generală a procurorilor, prezidată de șeful Parchetului Curții, procurorul Sebastian Vălean
Foto: Arhivă personală

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea a organizat joi adunarea generală a procurorilor, în cadrul căreia a fost prezentat şi dezbătut Raportul de activitate pe anul 2020.

Evenimentul s-a bucurat şi de participarea online a procurorului Florin Deac, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi a Mariei Magdalena Militaru, procuror general adjunct al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, Sebastian Aurel Vălean, procurorii au avut de soluţionat în anul 2020 un număr de 38.815 dosare, din care au soluţionat 15.926 cauze penale.

Prejudiciu de 17.155.696 de lei

„Indicatorii de calitate au înregistrat îmbunătăţiri, prin folosirea eficientă a resurselor umane şi materiale, implicare, profesionalism şi management adecvat. În activitatea operativă, o atenţie deosebită a fost acordată reducerii duratei procedurilor judiciare şi a stocului de dosare vechi, soluţionării cu prioritate a cazurilor privind infracţiuni de corupţie, de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, a infracţiunilor contra persoanei, a celor de evaziune fiscală, de contrabandă, spălare a banilor, a infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor, urmărindu-se şi luarea măsurilor asiguratorii pentru recuperarea prejudiciilor aduse bugetului consolidat al statului”, a evidențiat Vălean.

Acesta a precizat că prejudiciul total la bugetul de stat, în cauzele investigate în anul 2020, a fost de 17.155.696 de lei. În aceste cauze, s-au instituit măsuri asiguratorii pentru recuperarea prejudiciului.

În 2020, procurorii au participat la judecarea a 21.164 de cauze penale şi 2.072 de cauze civile, fiind verificate, din punct de vedere al legalităţii şi temeiniciei, toate hotărârile pronunţate de instanţele de judecată.

La Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea au fost soluţionate în cursul anului 2020, un număr de 588 lucrări vizând cooperarea judiciară în materie penală, în creştere faţă de anii trecuţi, din care 64 de mandate europene de arestare.

Îmbolnăviri

Din raportul de bilanţ şi luările de cuvânt ale participanţilor a rezultat că, în contextul în care răspândirea virusului Covid 19 a generat o criză care a afectat toate domeniile societăţii – aparatul de justiţie nefăcând excepţie, a fost nevoie de multă luciditate pentru a fi luate măsurile cele mai potrivite în vederea adaptării sistemului la noile realităţi, în care să fie asigurate şi respectate toate garanţiile care guvernează actul de justiţie.

S-a subliniat că raportat la aparatul propriu al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea şi a celor 10 unităţi de parchet subordonate, în anul 2020 s-au înregistrat mai multe îmbolnăviri cu noul coronavirus, atât în rândul procurorilor cât şi al personalului auxiliar şi contractual.

„În pofida acestor stări de lucruri, procurorii din jurisdicţia Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea au acordat o atenţie sporită reducerii duratei procedurilor judiciare şi a stocului de dosare vechi, soluţionării cu prioritate a cazurilor de infracţiuni de zădărnicire a combaterii bolilor, corupţie, de folosire a funcţiei pentru favorizarea unor persoane, a infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă, spălare a banilor, a infracţiunilor contra persoanelor, a infracţiunilor prevăzute în Codul silvic şi de recuperare a prejudiciilor cauzate bugetului consolidat al statului – obiective prioritare fixate prin raportul de activitate al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie din anul precedent.

Chiar dacă anul 2020 a fost un an cu multiple dificultăţi profesionale, s-a înregistrat o scădere importantă a manifestărilor agresive împotriva persoanelor, ceea ce a condus la o scădere a cazurilor de omor, tentativă de omor, cu implicita scădere şi a infracţiunilor de tâlhărie, loviri şi alte violenţe, premisa acestei stări fiind o prezenţă sporită a aparatului de ordine publică în spaţiul public, necesară în contextul pandemic actual”, a mai punctat șeful Parchetului Curții.

Procurorii și-au propus să acţioneze pentru creşterea calităţii actelor de urmărire penală, reducerea duratei procedurilor judiciare ca factor de eficientizare a activităţii de combatere a infracţionalităţii și investigarea cu celeritate a tuturor infracţiunilor care erodează fundamentele democratice ale societăţii.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  13 milioane de lei investiți pentru eficiența energetică a Spitalului Salonta
  În momentul de faţă, Spitalul Municipal Salonta deserveşte circa 60.000 de locuitori, reprezentând populația acestui municipiu și din localitățile limitrofe.

  România

  Berea slab alcoolizată ar putea fi vândută pe stadioanele din România

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O nouă campanie de e-mail-uri frauduloase, trimise în numele a șase bănci din România

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă o demisie: Anca Grama a plecat din CJ Bihor. Vezi cine o va înlocui
  3

  BIHON Sport local

  CAO a aruncat tinerii în luptă cu CS Ineu. La orădeni a mai debutat un internațional de juniori

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANL dublează chiriile. „Copiii și șobolanii împart același ANL”
  6

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.