bihon.ro Web analytics

Parcul din Baile Felix intra la... apa!

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Hotel Termal va avea noi piscine exterioare. SC Turism Felix a tăiat parcul din centrul staţiunii Băile Felix.
Scris de erdei - Hotel Termal va avea noi piscine exterioare. SC Turism Felix a tăiat parcul din centrul staţiunii Băile Felix.

SC Turism Felix îşi extinde piscina de la Hotel Termal în dauna parcului din centrul staţiunii, pe o suprafaţă de 550 de metri. Circa 20 de arbori au fost sacrificaţi deja pentru a face loc investiţiei, ne-a transmis SCT Felix. Directorul Florian Serac susţine că are tot dreptul să se extindă în dauna spaţiului verde, deoarece SC Turism Felix este proprietarul terenului.

Lucrările sunt executate de o firmă ungurească, Aquaplus din Debreţin, iar Serac transmite că piscinele vor fi inaugurate în luna mai. Pentru a arăta că este în legalitate, directorul SCT Felix ne-a prezentat autorizaţia de construcţie şi certificatul de urbanism, eliberate de către Primăria Sânmartin.

În condiţiile în care s-au tăiat aproximativ 20 de copaci pentru a face loc noilor piscine, l-am întrebat pe primarul Lucian Popuş cum de s-a eliberat autorizaţia de construcţie. „Din păcate pentru noi, ei (SCT Felix – n.r.) sunt proprietarii terenului”, ne-a transmis primarul. Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi-a declinat, la rându-i, competenţa, în acest caz.

Dincolo de diminuarea semnificativă a parcului din centrul staţiunii Băile Felix, investiţia SC Turism Felix ridică şi probleme de patrimoniu. Direcţia Judeţeană de Cultură se miră că n-a fost întrebată de nimeni, înainte să se elibereze autorizaţia de construcţie.

SC Turism Felix pune semnul egalităţii între piscine şi turism în Băile Felix. Pentru directorul Florian Serac, Felix înseamnă doar ştranduri. În virtutea acestei gândiri, nu şi-a făcut mari probleme din a dispune tăierea a circa 20 de arbori aflaţi în parcul central al staţiunii, pentru a face loc unei noi investiţii. E vorba despre extinderea piscinei de la Hotel Termal, pe o suprafaţă suplimentară de 550 de metri pătraţi, care include doua noi bazine: unul pentru înot şi unul de şezut. Serac a contractat pentru lucrări firma ungurească Aquaplus din Debreţin şi ne-a transmis că piscina se va inaugura la început de sezon. Adică în mai.

Pase între instituţii

Directorul Florian Serac evidenţiază faptul că SC Turism Felix are tot dreptul să dispună, deoarece are acel parc în proprietatea sa privată! „E ca şi cum ar fi în grădină la mine. Până la urmă, ce înseamnă spaţiu verde?! Nu trebuie decât să nu-l întreţin o primăvară şi, gata, nu mai e verde!”, spune directorul SCT Felix, anunţând că urmează ca şi alţi „copaci uscaţi” din parc să fie tăiaţi.

Juristul companiei, consilierul judeţean USL Traian Bogdan spune că, din moment ce nu e arie protejată, ST Turism Felix poate dispune cum vrea asupra acelui spaţiu verde. „Noi nu ne permitem să lucrăm în afara legii. Nu suntem o companie cu trei angajaţi”, asigură Bogdan. Interesant, acelaşi motiv a fost invocat şi de Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Bihor, atunci când şi-a declinat competenţa în acest caz.

Cei de la SCT Felix au arătat redactorului JB autorizaţia de construcţie şi certificatul de urbanism, eliberate de către Primăria Sânmartin. „Din păcate pentru noi, ei (SCT Felix – n.r.) sunt proprietarii terenului”, spune primarul Sânmartinului, Lucian Popuş, confruntat cu problema ecologică a investiţiei de la Hotel Termal. Consultând împreună cu primarul Planul Urbanistic General (PUG) al staţiunii Băile Felix, am putut constata că spaţiul defrişat lângă Termal era trecut în categoria SP2. Adică spaţii verzi ce urmează să fie amenajate. Primarul Lucian Popuş pasează însă răspunderea la Serviciul de Urbanism din Primărie care, atunci când s-a eliberat autorizaţia de construcţie, a considerat că investiţia SCT Felix este, în fapt, doar o extindere de construcţie. „E o extindre. Continuă din categoria «servicii turism», unde este încadrat hotelul în PUG spre SP2”, ne explica Popuş, cu planul general în faţă, acum câteva zile.

Înainte de eliberarea autorizaţiei, Primăria ceruse avizul Agenţiei de Protecţie a Mediului (APM). Aceasta, însă, şi-a declinat competenţa, clasând notificarea, în iunie 2012. Directoarea APM, Sanda Mercea spune că APM dă avize doar pentru arii protejate. În rest, nu se bagă, fiind problema Primăriei. În cazul de faţă, răspunderea e la Sânmartin, ne-a transmis Mercea.

„În notificare nu e menţionat nicăieri că se vor face tăieri arbori. Este o încadrare la alte activităţi existente – servicii balneo-turistice. Nu se aminteşte nicăieri de tăieri. La noi s-a făcut doar o verificare la arii protejate. Doar dacă era arie protejată era supusă evaluării”, ne declară Alina Codilă, responsabil pentru avize/acorduri/autorizaţii în APM Bihor. Prin aceasta, Mercea şi Codilă şi-au exonerat instituţia de orice răspundere…

„Încalcă Legea monumentelor”

Direcţia Judeţeană de Cultură nu vede cu ochi buni investiţia din Băi, ce a defrişat parcul. Şantierul este foarte aproape de biserica de lemn, de pavilioanele vechi 1 şi 3 (pe vremuri, hoteluri), dar şi de bustul lui George Enescu. Se ridică întrebarea dacă n-ar fi fost necesar avizul Direcţiei Judeţene de Cultură, înainte să fie eliberată autorizaţia de construcţie. Primăria Sânmartin spune că nu, deoarece s-a considerat că investiţia e doar o extindere, în timp ce Direcţia de Cultură se arată mirată că nimeni nu le-a cerut părerea. „Dacă lucrurile ar fi aşa (o extindere – n.r.), atunci ar fi poartă deschisă spre orice. Apare „instituţia” aceasta, a extinderilor. Dacă mergem pe extinderi, am putea face posibil orice proiect, în orice zonă, cu indiferent ce statut”, remarcă Lucian Silaghi, directorul de la Cultură.

Mircea Paşca, expert la Direcţia Judeţeană de Cultură, ne-a transmis că se încalcă Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor. Pur şi simplu, noile piscine de la Termal sunt prea aproape (sub 200 de metri) de monumentele clasate, menţionate mai sus. „Aceste monumente sunt foarte aproape. Sunt peste drum de Termal. Investiţia este în zona de protecţia a patru obiective”, constată Paşca. Acesta pune şi problema spaţiului verde: „Era un Plan Urbanistic Zonal (PUZ) pentru Ştrandul Apollo şi cuprindea şi o parte din parcul de jos. În acel PUZ, spaţiul respectiv apare ca spaţiu verde”, îşi aduce aminte Mircea Paşca.

CJB cere lămuriri

Ieri, primarul Lucian Popuş ne-a informat că a primit de la Consiliul Judeţean o solicitare pentru a pune la dispoziţie toată documentaţia care a stat la baza eliberării autorizaţiei de construcţie. Popuş susţine că e şi în interesul său să se lămurească această controversă şi transmite că, în cazul în care se va dovedi că Primăria nu a procedat legal, va lua măsuri împotriva funcţionarilor ce au greşit…

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Alarmă în şcoli: Elevii le dau pumni colegilor ca în „Jocul calamarului”, serialul coreean de pe Netflix
  Nebunia este foarte populară în rândul elevilor din şcolile primare şi gimnaziale, care, teoretic, nu ar fi trebuit să vadă produsul TV, deoarece este interzis copiilor sub 14 ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Salonul Internațional de Artă Naivă Oradea se pregătește să-și deschidă porțile
  Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, partener fiind Muzeul Țării Crișurilor - Complex Muzeal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  La mulți ani, Armata Română!
  Luni, 25 ocombrie e Ziua Armatei Române, iar militarii locali de la Garnizoana Oradea organizează la Statuia Ostaşului Român din Parcul 1 Decembrie Oradea o ceremonie militară cu intonarea imnului de stat, slujbă religioasă, alocuţiuni, depuneri de coroane, jerbe şi buchete de flori.

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ultimul scărar din Bihor care reface „drumul pâinii”
  „Luați scări !”, „Luați scări!”, „Hai la scări!”. E un strigăt care se aude din ce în ce mai rar pe ulițele din Bihor. Singurul care mai duce scări de lemn făcute chiar de el la vânzare cu căruța e Dumitru Buha din Cresuia.

  BIHON Sport local

  Debut cu dreptul pentru voleibalistele orădene

  România

  Noile restricții care intră de luni în vigoare: Carantină de noapte și certificat verde obligatoriu. Magazinele, deschise până la ora 21. Lista completă
  Începând de luni, 25 octombrie, de la ora 00:00, intră în vigoare noile restricții aprobate de CNSU și decise de Guvern, iar mai apoi publicate în Monitorul Oficial al României. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.