Până în prezent, au fost turnați toți cei 24 de piloți, care include două culei și patru pile intermediare pentru susținere. Lucrările au debutat efectiv pe 24 februarie 2025.
Constructorii au finalizat forajele piloților, introducerea armăturii și turnarea betonului. În prezent, se derulează etapele de cofrare și armare a fundațiilor celor două structuri, urmând ca, ulterior, să fie realizată betonarea. De asemenea, au început lucrările de săpături la culeea nr.2, situată spre Oșorhei, și la pila nr.4. Pe partea dreaptă a drumului, în direcția Cluj – Oșorhei, a fost amenajat un canal deschis din beton pentru scurgerea apelor pluviale.
„Prin aceste investiții, continuăm să îmbunătățim infrastructura rutieră din județul nostru, astfel încât bihorenii și cei care ne tranzitează județul să o facă în siguranță și să petreacă cât mai puțin timp în trafic. Astfel, se reduce și poluarea. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat în perioada lucrărilor”, a declarat Mircea Mălan, președintele Consiliului Județean Bihor.
Noul pasaj va avea o lungime totală de 402 metri, incluzând rampele, și o lățime de 10 metri, cu două benzi de circulație. Termenul de execuție prevăzut este de 10 luni. Pentru a facilita desfășurarea lucrărilor, traficul rutier a fost deviat din sensul giratoriu pe o bretea special amenajată care conectează Centura Oșorhei de DN1, pe direcția Aleșd.
Proiectul este realizat de asocierea formată din Freyrom (lider), Integrated Road Solutions S.R.L., Inginerie Drumuri și Poduri S.R.L. și Procons Group, cu o valoare contractuală de 28.236.923,35 lei, fără TVA. Finanțarea este asigurată din fonduri europene prin Programul Regional Nord-Vest 2021 – 2027.
Proiecte de infrastructură similare
Consiliul Județean Bihor derulează un amplu program de infrastructură, incluzând construcția a 7 pasaje rutiere și 6 pietonale.
Un pasaj subteran, aflat în licitație, va fi amplasat la intersecția străzilor Oneștilor și Tudor Vladimirescu din Oradea. Alte patru pasaje, dintre care unul subteran și trei supraterane, urmează a fi construite pe principalele rute de ieșire din Oradea spre Arad (DN79), Cluj (DN1) și Satu Mare (DN19).
De asemenea, proiectul Trenului Metropolitan include două pasaje rutiere destinate evitării intersecțiilor cu liniile feroviare. Unul va fi construit peste calea ferată Oradea – Sânmartin – Băile Felix, iar celălalt pe sub Podul CFR și Centura Oradea, facilitând traficul dintre strada Cazaban și Sântandrei.
„Pe lângă pasajele rutiere, sunt planificate și șase pasaje pietonale. Două dintre acestea sunt subterane și sunt în licitație: unul va conecta centrele comerciale ERA Shopping City și Oradea Shopping Center, iar celălalt va subtraversa Calea Aradului în zona magazinului Dedeman”, a transmis Consiliul Județean într-un comunicat de presă.
Pentru alte patru pasaje pietonale, documentația este în curs de elaborare. Acestea vor fi construite pe sub Centura Oradea, la intersecție cu DN76, strada Apateului, strada Czaran Gyula și zona Arenei Sportive.
Citiți principiile noastre de moderare aici!