bihon.ro Web analytics

Pe timp de pandemie, agenţii de la Locală continuă să caute contravenienţii cu restanţe, la domiciliu

De Cristina Ghilea

Pe timp de pandemie, agenţii de la Locală continuă să caute contravenienţii cu restanţe, la domiciliu

Reactualizat la:
Deşi norma naţională cere limitarea contactelor care nu sunt absolut necesare, agenţii de la Locală continuă să caute contravenienţii cu restanţe, la domiciliu. Poliţia Locală: legea impune obligatoriu acest pas.
Scris de Cristina Ghilea - Deşi norma naţională cere limitarea contactelor care nu sunt absolut necesare, agenţii de la Locală continuă să caute contravenienţii cu restanţe, la domiciliu. Poliţia Locală: legea impune obligatoriu acest pas.

Pandemie sau nu, măsuri speciale de izolare sau nu, agenţii de la Poliţia Locală Oradea continuă să ducă la domiciliile orădenilor procesele verbale pentru amenzile vechi. Asta spre nemulţumirea şi mirarea unor orădeni, care consideră că poate fi periculos umblatul din bloc în bloc, atât pentru agent cât şi pentru destinatar.

„În era internetului, a telefoanelor mobile, în condiţiile epidemiei de acum, mi se pare imposibil să nu găsească alte variante să te informeze. Sunt mamă singură, când auzi căte se pot întâmpla zilele astea, mă şi mir că am avut curajul să îl las în bloc, de la interfon. Nu îi înţeleg pe oamenii ăştia, putem fi în izolare la domiciliu cu cineva venit de afară”, ne-a spus o orădeancă, suprinsă când agentul i-a sunat la scara blocului.

Amenda în cauză datează din octombrie 2019 şi a fost aplicată pentru parcarea neregulamentară în faţa blocului, în Rogerius. Femeia spune că agentul a avut o atitudine amabilă şi purta echipament de protecţie, dar tot nu găseşte rostul deplasării, câtă vreme amenzile neplătite ajung să fie înscrise ca datorii la bugetul local. Aceste datorii pot fi verificate pe portalul Primăriei, pe baza CNP-ului.

Şeful Poliţiei Locale Oradea, Cristian Beltechi, nu consideră că activitatea de transmitere a proceselor verbale la adresa contravenienţilor ar trebui întreruptă în această perioadă. El spune că agenţii poartă echipament de protecţie, pentru a se proteja.

El insistă că e musai ca predarea procesului verbal sau, în caz de refuz, afişarea acestuia pe uşa contravenientului, să se facă în termen de şase luni, altfel amenda se prescrie, prin lege.

“Tot contravenientul e nemulţumit? Înainte ca agentul să trebuiască să se deplaseze la domiciliul acestuia, procesul verbal i-a fost trimis prin poştă, cu confirmare de primire. Foarte probabil că nu a făcut efortul să ridice plicul de la poştă şi a trebuit să se deplaseze agentul. Am 60 de procese verbale de amenzi care expiră dacă nu sunt comunicate la uşa contravenientului”, declară Beltechi.

La art. 27 din OG 2/2001 se arată: “Comunicarea procesului-verbal se face prin poștă, cu aviz de primire, sau prin afișare la domiciliul sau la sediul contravenientului. Operațiunea de afișare se consemnează într-un proces-verbal, semnat de cel puțin un martor”.

Directorul Cristian Beltechi mai susţine că, indiferent de vremuri, toate instituţiile care au de comunicat procese verbale în această manieră fac deplasări în oraş.

Variante contemporane?

Promotor declarat al digitalizării administraţiei publice locale din Oradea, directorul economic Eduard Florea spune că pentru impozitele restante, procedura implică şi etapa publicării online a listei de datornici, înainte de începerea executării silite. Afişarea la adresa cetăţeanului nu se mai practică deja de mult.

„În perioada asta, s-au sistat popririle. Ordonanţa 29 ne-a scos această metodă de executare silită. Titularii nu trebuie să facă nimic, poprirea este oprită de bancă iar noi nu mai emitem altele, până la noi ordine”, spune el.

Florea zice, însă, că amenzile cad în alt regim legislativ şi că pentru ele este obligatorie comunicarea în persoană a procesului-verbal sau afişarea la adresa contravenientului, alternativa fiind refuzul de a pune suma ca debit.

În condiţiile în care legea impune această succesiune de paşi, rămâne la latitudinea administraţiei locale să urmărească sau nu aceste debite, chiar în prezentele condiţii extraordinare. La nivelul Primăriei Oradea, decizia comunicată directorilor de primarul Ilie Bolojan este că activitatea trebuie să continue ca înainte, cât mai mult posibil.

10 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Andrei says:

  Mai bine v-ati ocupa de conationalii proaspat intorsi care dau buzna in gospodarii si fura !

 2. Mari says:

  Stau eu acasa pe cameră, ca vine baiatu sa mi livreze virusul. El pune mana pe maneru usii de la scara pe butonul de lift pe balustrada. El are costum, e protejat. Eu nu am, ghinion vorba sefului lor….Nici macar nu sunt eu contravenient. E vreun vecin sau fost vecin care nu mai locuieste la adresa. Se merita sa imprastie virusul prin pantofi, haine… indifirent. Pt vreo amenda de 75 de lei. Hai sa stam noi in casa ca se ocupa Beltechi de trimis virusi. Oare mancare la persoanele in izolare duce primaria? # stati acasa zice Bolo. Da aia ce treaba au sa vina ?

 3. Iova says:

  Ordonanța militară spune altceva…Bolo si Beltechi inteleg ce vor.

 4. miegreata says:

  BOLOVANW NICI CU VIRUSU ASTA NU NE LASI SPER CA ORADENI FRAERI SA nu te ai voteze

 5. anti_usl says:

  La cati escroci sunt in tara asta, nici birtinezul cu consiliul local daca-mi bat la usa si tot nu le deschid! Apropo de birtinez, el pe unde s-a ascuns, pardon, se spune autoizolat?

 6. Gavris Timotei says:

  Dacă ați plății amenzile l a timp bu ar fi neviți sa umble politia după voi. Doamne dă sănătate Politiei Romane

 7. România

  Pensionar nervos către Ministrul Muncii: „Eu te omor cu mâna mea. Mărește pensia!"
  A fost circ în toată regula, iar Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a fost nevoită să-și întrerupă conferința de presă, după ce un pensionar a devenit recalcitrant.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  În „Roşu”, la Galerii de Artă - Reperaj
  Expoziţia de artă vizuală s-a deschis sâmbătă, 4 iulie, în Cetatea Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Un elev din Suplac, 10 pe linie la BAC în Sălaj
  Raul Pop trăiește în Suplacul de Barcău și a făcut naveta la Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleul Silvaniei.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus: 15 cazuri noi în Bihor, depistate în ultimele 24 de ore. 391 infectării noi în România
  Conform ultimului bilanț oficial, furnizat de către Grupul de Comunicare Strategică, în Bihor au fost raportate, în ultimele 24 de ore, 15 infectări noi coronavirus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Şarpele în iarbă”, păstrând distanţa
  Premiera Teatrului Regina Maria, un spectacol inedit realizat în contextul pandemiei Covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O parte din Parcul Libertății, întreținută de Fundația Comunitară Oradea
  Zona Verde dinre Podul Intelectualor și strada Iosif Vulcan va fi întreținută de Fundația Comunitară Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.