bihon.ro Web analytics

Peste 100 de hectare de terenuri, păduri și livezi incendiate în ultimele două zile

De Oana Farcaș
Reactualizat la:

Peste 100 de hectare de terenuri, păduri și livezi incendiate în ultimele două zile

Reactualizat la:
Pompierii bihoreni au intervenit pentru stingerea a 29 de incendii în ultimele 48 de ore.
Scris de Oana Farcaș - Pompierii bihoreni au intervenit pentru stingerea a 29 de incendii în ultimele 48 de ore.

Incendiile au fost localizate pe raza a 23 de localități bihorene. Flăcările au cuprins păduri, pășuni, terenuri și livezi, în unele cazuri existând și riscul ca acestea să se extindă la locuințe și gospodării din apropiere.

„Forțele și mijloacele de intervenție ale Detașamentului 1 de Pompieri Oradea, Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, Secției de Pompieri Beiuș, Detașamentului de Pompieri Salonta, Stației de Pompieri Aleșd, Stației de Pompieri Ștei, Stației de Pompieri Valea lui Mihai, Gărzii de Pompieri Tinca, Gărzii de Pompieri 1 Mai, Gărzii de Pompieri Sălard au fost mobilizate pentru stingerea a 29 de incendii produse în Oradea (strada Bartok Bela), Paleu, Râpa (comuna Tinca), Măgura (comuna Pietroasa), Izbuc (comuna Cărpinet), Serghiș (comuna Vârciorog), Tomnatic (comuna Vadu Crișului), Rogoz (comuna Sâmbăta), Șușturogi (comuna Cetariu), Șișterea (comuna Cetariu), Hinchiriș (comuna Lazuri de Beiuș), Mădăras, Borozel (comuna Borod), Borod, Miersig (comuna Husasău de Tinca), Pocola, Salonta (strada Ghestului), Tarcea, Lugașu de Jos, Valea lui Mihai, Biharia, Cucuceni și Popești.

Pentru localizarea și lichidarea incendiilor produse în Serghiș (comuna Vârciorog), Tomnatic (comuna Vadu Crișului) și Popești, alături de pompierii militari au acționat și membrii Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Vârciorog, Măgești, Aștileu și Popești”, transmite maior ISU Crișana, Camelia Roșca.

În urma evenimentelor menționate, au ars vegetație uscată, mărăciniș și lăstăriș, pe o suprafață de aproximativ 114 hectare de terenuri virane, pășuni comunale și livezi, litiera unei păduri din Râpa, pe o suprafață de circa un hectar, precum și zeci de pomi fructiferi.

În urma intervențiilor pompierii au salvat din calea flăcărilor mai multe locuințe și anexe. Incendiile au distrus 50 de pomi fructiferi, o plantație de mure, arbori meliferi (circa 30 de salcâmi), precum și gardul unei gospodării.

Atenție la arderea vegetației uscate!

„Cele 29 de incendii produse în ultimele 48 de ore în Bihor, au fost, cel mai probabil, provocate de către cetățeni, prin arderea resturilor vegetale de pe terenuri și pășuni, fără respectarea măsurilor de prevenire a incendiilor”, precizează pompierii.

Pentru preîntâmpinarea acestor tipuri de evenimente, vă reamintim că utilizarea focului deschis fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor ori în condiții de vânt sau pe timp de noapte este interzisă.

De asemenea, subliniem, încă o dată, faptul că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obținerea acceptului de la Agenția pentru Protecția Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se respectarea cu strictețe a următoarelor măsuri:

· colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantități astfel încât arderea să poată fi controlată;

· executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcții și să nu afecteze rețelele electrice, de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

· curățarea de vegetație a suprafeței din jurul fiecărei grămezi pe o distanță de cinci metri;

· desfășurarea arderii numai pe timp de zi;

· asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

· supravegherea permanentă a arderii;

· stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii

 

3 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Mircea Paul Pop says:

  Ar trebui amenzi usturatoare pentru incendierea vegetatiei.Omoara animale,pasari,insecte simai e si periculos sidauneaza mediului

 2. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șase trasee turistice montane din Bihor, omologate de Ministerul Turismului
  În județul Bihor există 54 de trasee turistice amenajate care însumează peste 700 de kilometri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se lucrează la înierbarea liniei de tramvai Nufărul-Cantemir
  Lucrarea face parte din proiectul „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” și se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

  Anunturi intreruperi energie electrica

  ÎNTRERUPERI ENERGIE ELECTRICĂ -Perioada 07.07.2022 -08.07.2022 - PL Rural +PL Oradea
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Beiușeanca Anamaria Babău e Miss World NexT Top Model 2022
  Nu e primul titlu al beiușencei din acest an. Iolanda Anamaria Babău a fost Miss Earth Emiratele Arabe Unite 2022, dar și coperta revistei de fashion fashion L’Officiel Arabia, ediția digitală din ianuarie 2022, respectiv US Fashion, ediția februarie 2022. 1

  Mapamond

  Dezastru în Turcia: Inflaţia a ajuns la 80%
  Inflaţia din Turcia a ajuns la aproape 80%, în timp ce analiştii au avertizat că ţara riscă să fie prinsă într-o spirală de creştere a preţurilor şi salariilor. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Doi minori au fost surprinși inscripţionând cu graffiti mobilierul urban din Oradea. Au fost amendați și vor trebui să refacă mobilierul distrus
  Cei doi minori au fost amendați fiecare de către polițiștii locali cu o amendă în cuantum de 500 lei. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.