Cu vârste cuprinse între 20 și 31 de ani, inculpații – printre care un cuplu care a trecut de la consumul de substanțe interzise la vânzarea acestora – și-au aflat pedepsele date de Tribunalul Bihor în spatele gratiilor, acolo unde se află din toamna anului trecut.
Colecție de droguri în ghiozdan
Primul dintre cei trei este Ruben Rafael Porțan, un orădean de 20 ani, care a fost condamnat, la sfârșitul lunii mai, la 4 ani de închisoare pentru trafic intern de droguri de risc si mare risc și efectuarea de operațiuni cu substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive. El a fost prins de polițiștii de ordine publică în luna noiembrie a anului trecut, pe strada Iza, din Oradea, unde se afla împreună cu alți doi tineri.
Aflați în patrulare, oamenii legii au observat că băieții aveau un comportament ciudat, motiv pentru care i-au controlat și au găsit o adevărată colecție de substanțe interzise într-un ghiozdan pe care îl avea Porțan. Când au verificat zecile de pachețele descoperite asupra tânărului, specialiștii au stabilit că acestea conțineau 13 grame de ketamină (drog de risc), peste 5 grame de MDMA și 4-MMC (considerat drog de mare risc), 33 de grame de 2-MMC (drog sintetic), respectiv canabis. În primă fază, Porțan a susținut că drogurile erau pentru consum propriu, dar ulterior a recunoscut că urma să le vândă.
Poze incriminatoare găsite în telefon
De la un prieten al tânărului, anchetatorii au aflat că substanțele găsite de polițiști în ghiozdanul suspectului ar fi fost aduse de acesta de acasă, cu câteva ore înainte. Martorul a dezvăluit că Ruben Porțan ar fi plasat în Oradea atât droguri pentru fumat, cât și pentru prizat, pe care le cumpăra de la un dealer. Și prietena băiatului le-a confirmat anchetatorilor că acesta i-a furnizat chiar și ei canabis, în timp ce aceeași substanță o vindea apropiaților pentru 60 de lei pe gram.
În plus, ar mai fi comercializat produse pentru prizat, precum ketamină, mefedronă, clefedronă ori MDMA, comenzile și discuțiile cu clienții având loc online, prin aplicații de mesagerie.
Când au efectuat o percheziție informatică a telefonului lui Porțan, polițiștii aflat și alte probe incriminatoare.
„Au fost descoperite 53 de fotografii cu inculpatul și alți tineri de liceu care se droghează, precum și 15 fotografii cu o rețetă pentru producerea metamfetaminei, 43 de videoclipuri video care îi redau atât pe numitul (Ruben Porțan – n. red.), cât și alte persoane, toți tineri, încă neidentificați, în ipostaze circumscrise consumului de droguri, cât și clipuri video care surprind diferite tipuri de droguri și chiar o plantă ce pare a fi de canabis cu dimensiuni de peste 2 metri înălțime”, se arată în sentința Tribunalului Bihor, consultată de Jurnal bihorean.
Pentru stabilirea pedepsei, instanța a ținut cont de faptul că tânărul nu are antecedente penale, și-a recunoscut faptele și „are un nivel de educație care îi permite să conștientizeze gravitatea faptei”.
Cuplu de traficanți
Într-un alt caz, Tribunalul Bihor l-a condamnat la 6 ani și 8 luni de închisoare pe Adrian Cristian Gordan, un orădean de 31 de ani, acuzat de trafic de droguri de risc și de mare risc. Pentru același acuzații, partenera sa, Bianca Evelyn Ujupan, în vârstă de 23 de ani, tot din Oradea, a primit în primă instanță o pedeapsă de 4 ani de detenție și i-au fost interzise unele drepturi.
Investigația în cazul cuplului de traficanți a început în iulie 2024, când polițiștii antidrog au aflat că Gordan și Ujupan ar face parte dintr-o rețea specializată în vânzarea de substanțe interzise în Oradea. În perioada august – septembrie 2024, colaboratorul autorizat al anchetatorilor a cumpărat de la cei doi diferite cantități de canabis și 3-CMC (substanță cunoscută sub numele de drog „cristal”), pentru care a plătit între 300 și 1.000 de lei.
La 2 octombrie 2024, procurorii DIICOT și polițiștii antidrog din Oradea au pus la punct un flagrant delict cu ocazia unei tranzacții care viza canabis în valoare de 1.000 de lei. La percheziția efectuată în locuința lui Adrian Gordan și a Biancăi Ujupan au fost găsite aproximativ 20 de grame de canabis și 88 de grame de „cristal”.

FOTO: DIICOT | BCCO Oradea
Droguri plătite cu criptomonede
Conform informațiilor cuprinse în sentința Tribunalului Bihor, atât bărbatul, cât și partenera sa au recunoscut acuzațiile aduse. Au explicat că inițial erau doar consumatori de substanțe interzise, după care au trecut la vânzarea acestora.
„Prin aplicația Telegram au intrat în legătură cu o persoană de la care au cumpărat cantități mai mari (de droguri cristal – n. red.), pe care au început să le vândă cunoscuților. (…) Aprovizionarea presupunea comunicarea cu vânzătorul prin aplicația Signal, plata prin intermediul unor criptomonede și ridicarea drogurilor după ce primeau un link cu locația în care au fost lăsate”, au consemnat anchetatorii, în declarațiile luate celor doi. Cât privește canabisul, Gordan a susținut că l-a primit de la o persoană care îi era datoare cu niște bani, iar pentru că era o cantitate mare, au hotărât să o vândă.
Drogurile erau cumpărate din banii comuni ai cuplului, dar predarea „mărfii” și încasarea banilor erau făcute doar de Bianca Ujupan. Asta pentru că partenerul ei era recidivist: în 2020, el a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare pentru fapte asemănătoare.
Cei doi au fost arestați la începutul lunii octombrie 2024, iar de atunci, la fel ca în cazul lui Ruben Porțan, se află sub imperiul acestei măsuri preventive, prelungită acum prin sentințele de condamnare. Toți cei trei inculpați au atacat cu apel hotărârile date de Tribunalul Bihor, astfel că procesele se vor muta la Curtea de Apel Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!