bihon.ro Web analytics

Peste 180 de persoane bolnave, îngrijite de Caritas Catolica

De Crina Dobocan

Peste 180 de persoane bolnave, îngrijite de Caritas Catolica

Activități pentru vârstnicii bolnavi
Reactualizat la:
Asociația Caritas Catolica își extinde serviciul de îngrijire la domiciliu.
Scris de Crina Dobocan - Asociația Caritas Catolica își extinde serviciul de îngrijire la domiciliu.

Oradea. Asociația Caritas Catolica a lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, proiectul, intitulat „Dezvoltarea serviciilor sociale de îngrijire la domiciliu destinate persoanelor vârstnice a Asociației Caritas Catolica din Oradea”, prin care ONG-ul va suplimenta numărul beneficiarilor îngrijiți la domiciliu. Astfel, 180 de persoane de peste 65 de ani vor beneficia de îngrijire gratuită pe o durată de 36 de luni – durata proiectului. Persoanele selectate sunt dependente de acest ajutor și sunt într-un grad ridicat de excluxiune socială. Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Obiectivul general al proiectului este reducerea numărului de persoane aparținând grupurilor vulnerabile din județul Bihor, prin furnizarea unui pachet de servicii socio-medicale dedicate persoanelor vârstnice aflate la nevoie.

Prin proiect vor fi finanțate cheltuielile cu personalul care se va ocupa de vârstnici, dar și materialele consumabile folosite îngrijitori, respectiv îngrijirea în sine, serviciul fiind gratuit pentru beneficiari.
De altfel, 15 angajați au primit o instruire profesională de 360 ore în domeniul îngrijirii bolnavilor. Tot în cadrul proiectului vor fi achiziționate echipamente și sisteme IT care vor permite întocmirea tuturor documentelor și evidențierea beneficiarilor în format digital, reducând semnificativ atât timpul de lucru, cât și cantitatea de hârtie folosită.

Activități

„Activitatea se desfășoară la domiciliul pacienților și constă în servicii de natură medicală: efectuarea oricărui tip de tratament medical prescris de medic (injecții și perfuzii, pansamente de toate tipurile, mobilizare și masaj, recoltări produse biologice, sondaje vezicale, spălături, etc.). Totodată, vom asigura servicii de bază și suport: igienă personală, alimentație sau ajutor în alimentație, schimbarea scutecului, plata facturilor, cumpărături, procurare de medicamente, inițierea familiilor în tehnicile de îngrijire pentru a ajuta adaptarea la o nouă situație, etc.”, a explicat Andrea Toth, coordonatorul programului de îngrijire la domiciliu.

La conferința de deschidere au fost prezenți reprezentanții autorităților locale din cele cinci localități bihorene acoperite de acest serviciu – Marghita, Oradea, Oșorhei, Sălacea și Săcueni – reprezentanți AJPIS Bihor, respectiv DGASPC Bihor.

Părintele Rajna József, directorul Asociației Caritas Catolica, a aminit că organizația de binefacere sărbătorește 30 ani de la înființare, iar unul dintre programele importante ale ONG-ului este programul de Îngrijire la domiciliu. Acesta funcționează în cadrul Caritas Catolica din anul 1997.

Slujesc aproapele

Excelența sa László Böcskei, episcop diecezan romano-catolic a accentuat că, prin proiectele derulate, Caritas Catolice îndeplinește, de fapt, misiunea creștinească de a sluji aproapele, cel marginalizat, cel aflat în suferință.

„Beneficiarii Caritasului primesc de două ori: în primul rând primesc asistența medicală, dar la fel de important este că primesc și acea apropiere umană de care au nevoie în suferința lor. Atenția și timpul acordat de angajații Caritas contează enorm de mult în viața acestor oameni”, a declarat episcopul Böcskei.

Reprezentanții Centrului de Îngrijire la Domiciliu Caritas Catolica pot fi contactați telefonic, la numărul 0259/470-013 sau, personal, pe Str. Spartacus nr.31/A (în timpul săptămânii între orele 8–16).

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihor: 23 de cazuri de coronavirus! Pacient în stare gravă după ce a fost tratat la Aleșd. Cadrele medicale, în izolare
  Cadrele medicale sunt rugate insistent sā poarte vestimentația de protecție.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Obligaţie pentru primării: dezinfecţie şi dezinfectanţi în blocuri. Îngheaţă preţul la utilităţi
  Noua ordonanţă militară introduce obligativitatea administraţiilor locale de a face dezinfecţii în cartierele de blocuri. 1

  România

  Ordonanța militară nr. 4! Prețurile la utilități: energie electrică și termică, gaze naturale, apă, carburanți nu mai pot fi majorate
  Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela și secretarii de stat Bogdan Despescu și Raed Arafat, au susținut o declarație de presă duminică. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se dezinfectează scările de bloc și aleile pe Cazaban
  Liniștea mai multor blocuri de pe strada Alexandru Cazaban a fost spartă în jurul amiezii de dumincă, 29 martie, de un bâzâit puternic. 7

  România

  Alexandru Rafila: „Sunt vreo 650 de persoane care mor zilnic în România în mod curent"
  Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că sunt 650 de persoane care mor zilnic în România în mod curent. „Rămâne să vedem câte sunt cazurile de Covid-19”, a afirmat Rafila. 4

  România

  Povești din carantină: „Se apelează la conștiința civică a fiecăruia”
  Cum trăiesc oamenii din lumea largă trista experienţă a pandemiei de coronavirus, care sunt reacţiile locuitorilor din alte ţări, cum merge viaţa mai departe acolo sau cum stă pe loc. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.