bihon.ro Web analytics

Peste 37 de mii de șomeri tehnici în Bihor

De Dan Birta

Peste 37 de mii de șomeri tehnici în Bihor

Békési Csaba
Reactualizat la:
Se așteaptă programul de măsuri propus de Guvern pentru sprijinirea firmelor care fac angajări.
Scris de Dan Birta - Se așteaptă programul de măsuri propus de Guvern pentru sprijinirea firmelor care fac angajări.

Nu mai puțin de 37.644 de persoane cărora li s-a suspendat contractul individual de muncă (șomaj tehnic) pe luna aprilie erau în județul Bihor la sfârșitul săptămânii trecute, potrivit datelor furnizate de AJOFM Bihor.

„Este vorba despre 4.531 de solicitări de suspendare a contractului individual de muncă pentru 37.644 de persoane. Deja s-au făcut și plățile în sumă de 59,872 de milioane de lei. Toate solicitările sunt pe luna aprilie”, ne-a declarat Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor.

Acesta spune că multe firme care au greșit declarațiile au început să returneze banii primiți. „Unii angajatori și-au dat seama că au greșit, ba că angajatul mai lucrase câteva zile în perioada respectivă, ba că era în concediu medical și au început să returneze sumele primite. Doar ieri am avut 26 de solicitări de returnare”, a precizat șeful AJOFM Bihor. În ceea ce privește situația numărului de șomeri la nivel de județ, acesta spune că încă nu se observă o creștere masivă, acest lucru urmând să se întâmple după data de 1 iunie.

Promisiuni

Pe de altă parte, toată lumea așteaptă să fie materializate promisiunile Guvernului legate de sprijinirea angajatorilor după încheierea șomajului tehnic. Békési Csaba spune că așteaptă și el să vadă cum se vor concretiza. „Primim și noi solicitări din partea angajatorilor, dar încă nu știm ce să le spunem. Așteptăm să vedem măsurile promise”, spune directorul executiv al AJOFM Bihor.

Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute premierul Ludovic Orban anunța că România ar putea primi între 3 și 5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană ca măsuri de sprijin pentru angajații și firmele afectate de criză, iar șomajul tehnic va fi în continuare plătit. Cei care s-au întors la muncă vor primi și ei sprijinul Guvernului, a declarat premierul Ludovic Orban.

„Prin intermediul acestui program țările membre pot să acceseze sume importante de bani cu condiția oferirii unor garanții. În ceea ce privește România, țara noastră trebuie să ofere o garanție de până la 4 milioane de euro și va beneficia, conform calculelor noastre – sigur în funcție de mecanismul de repartiție a fondurilor respective – de o sumă între 3 și 5 miliarde de euro, suma totală care va fi folosită în acest program fiind de 100 de miliarde”, a spus premierul.

Set de măsuri

Ludovic Orban a spus că în cadrul planului de reconstrucție economică a României, Guvernul a prevăzut un set de măsuri de susținere a angajaților și a angajatorilor în perioada care va urma.

„În primul rând pentru acele domenii în care se vor menține restricțiile după data de 1 iunie vom continua plata șomajului tehnic. Pentru toate domeniile care își vor relua activitatea ca urmare a relaxării restricțiilor, șomajul tehnic va fi înlocuit de o măsură activă de susținere a reluării activității de către angajați, prin alocarea unui procent din salariul brut al angajatului de până la 41,5 la sută”, a anunțat premierul.

„Vom acorda o un procent de până la 30% din salariul brut companiilor care vor angaja oameni aflați în căutarea unui loc de muncă, care vor oferi locuri de muncă cetățenilor români care sunt în căutarea unui loc de muncă pe o perioadă de cel puțin trei luni de zile. De asemenea, există o serie de cetățeni de categorii de angajați pentru care angajarea este mai dificilă, cum sunt tinerii absolvenți sau persoanele aflate aproape de vârsta de pensionare și care mai greu își găsesc locuri de muncă pe piața muncii”, a adăugat Ludovic Orban.

Totodată, acesta a promis că vor fi luate măsuri de susținere și pentru zilieri, în acest caz urmând să fie adoptat un act normativ.

4 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Szabo Georgeta Mariana says:

  Buna ziua
  Ptr cei care am depasit varsta de 50 de ani sau chiar 60 nu sintem acceptati, depunem CV nu sintem nici macar contactati

 2. Szabo Georgeta Mariana says:

  Buna ziua
  Firma de unde am plecat dupa 2 luni deoarece d-nei administrator nu i -a placut ca am raspuns la un mail am fost in preaviz 20 de zile, între timp face interviuri, am o varsta si o vechime de 34 de ani, nu mi se pare corect fata de generatia noastra ce se intampla, avem pareri diferite si un conflict intre generatii nu sintem acceptati si dava avem dreptate, din pacate.
  Sper sa avem si noi inca dreptul la munca pina la varsta de pensionare, avem dreptul la libertatea cuvintului si la opinie dar din pacate unii patroni ingradesc aceste mijloace sint inumani.
  Multumesc.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China, de către Municipiul Oradea. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și doctorului Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 6

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 3

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Jurnal Bihorean

  Universitatea din Oradea dă start la admitere
  Universitatea din Oradea dă miercuri, 8 iulie 2020, startul înscrierilor pentru admiterea 2020, etapa iulie – august, la cele 15 facultăţi (programele de studiu licenţă şi masterat). Pentru admiterea la doctorat şi post-doctorat, înscrierile se vor realiza în septembrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două mașini au luat foc una după alta, în Oradea
  Apelurile pentru cele două incendii la mașini au fost date la diferență de un singur minut.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.