bihon.ro Web analytics

Piață agroalimentară în centrul Oșorheiului. Teren achiziționat pentru 240.000 de euro

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Piață agroalimentară în centrul Oșorheiului. Teren achiziționat pentru 240.000 de euro

Reactualizat la:
Piața agroalimentară va fi realizată prin fonduri europene sau de la Compania Națională de Investiții. Aceasta se va întinde pe 10.000 mp.
Scris de Veronica Bursașiu - Piața agroalimentară va fi realizată prin fonduri europene sau de la Compania Națională de Investiții. Aceasta se va întinde pe 10.000 mp.

Tiger Amira era o firmă aflată mereu în topul distribuitorilor de materiale de construcţii. În cel mai bun an al companiei, Tiger Amira avea afaceri de 171 milioane lei, maxim înregistrat în 2015. Acum doi ani, anunța că vinde active de 4,5 mil. euro, ca măsură de redresare a companiei, intrată în insolvenţă în februarie 2019. De această situație a profitat Primăria Oșorhei, care a primit recent un nou raport de evaluare de la firma de insolvență și a decis să achiziționeze din bugetul local 10.000 mp de teren și clădiri de la fosta bază Tiger Amira, din centrul Oșorheiului. Hotărârea a fost luată în ședința Consiliului Local Oșorhei din 28 aprilie 2022.

„Noi urmăream de mai multă vreme situația din rapoartele de evaluare pe care ni le-a trimis firma de insolvență. Construcția unei piețe agroalimentare e prinsă în Planul Urbanistic General și dacă nu exista această oportunitate, noi doream să-i expropriem pe proprietari. După ce am primit acest raport de evaluare, ne-am exprimat intenția de a cumpăra. Azi am decis să cumpărăm clădirile și terenul pentru 1,2 milioane de lei, adică 240.000 de euro.Mulțumesc consilierilor care au realizat importanța acestui proiect pentru toți cetățenii comunei și au votat în unanimitate această hotărâre”, a transmis primarul de Oșorhei, Ioan Gligor.

Șeful Primăriei Oșorhei spune că proiectul pieței agroalimentare este o necesitate, deoarece în comună sunt mulți producători locali, iar circa 50 dintre aceștia au solarii. Primarul spune că acești oameni care produc trebuie susținuți, e necesar să aibă un loc civilizat unde să își vândă marfa. „Noi credem că noua piață agroalimentară din Oșorhei se va consacra ca fiind acel loc în care omul știe că poate veni să cumpere ceapă, ridichi, zarzavaturi, un pui, o găină, direct de la producător. Nu numai producătorii au de câștigat, ci și consumatorii. În această piață nu vom permite specula”, avertizează primarul Gligor. Piața agroalimentară va fi gata la cheie în maximum 3 ani.

Falimente răsunătoare

Tiger Amira era prezentă la Oșorhei de peste 20 de ani. Familia Tomele, care a fondat această firmă în 1991, se afla an de an în topul milionarilor întocmit de Forbes, fiind plasată înaintea altor nume cu greutate în construcții, retail.

De la 1 martie, o altă firmă și-a închis porțile la Oșorhei. Este vorba despre Damore, care producea tălpi pentru încălţăminte, situându-se prin 2010 pe locul 10 în zonă și în județul Bihor, cu posibilități de dezvoltare și creștere. Conform site-ului firmei, Damore a fost înfiinţată în anul 1997 de către un grup de investitori italieni, care aveau deja în Italia producţii asemănătoare şi care au simţit nevoia unei mutaţii în ţările în curs de dezvoltare, acolo unde existau alte societăţi lidere în producţia de încălţăminte, societăţi care erau deja cliente ale societăţii-mamă Suolificio CA.PRI S.p.A. existente în Italia şi care la rândul lor, au făcut acea mutaţie din Italia înspre România. „Într-o vreme, Damore a fost cel mai mare contribuabil din Oșorhei. De la 1 martie , 200 de oameni care lucrau acolo și-au pierdut job-urile”, spune primarul Ioan Gligor.

Parc industrial pe 18 ha

Primar vizionar și determinat, Ioan Gligor e gata să „acopere” efectele acestor falimente pentru comunitate. Un proiect cum nu mai e altul în România va prinde contur în câteva luni, dar șeful Primăriei Oșorhei nu vrea să vorbească încă despre el. Spune însă că Primăria Oșorhei va face un parc industrial în regim propriu, pe o suprafață de nu mai puțin de 18 ha. Adică aproape jumătate din suprafața pe care construiește CJ și mai multe primării locale în tot județul. Ideea parcului industrial la Oșorhei datează de mai bine de 15 ani. Ea a fost adusă în spațiul public de fostul senator Cornel Popa, într-o discuție cu Grupul de Acțiune Local și alți oameni politici la Oșorhei. Atunci a fost prima dată când s-a vorbit de un parc industrial în afara Oradiei. Primăria Oșorhei are o rețetă proprie de construcție a parcului industrial, plasat la ieșire înspre Aleșd, în zona industrială. „Parcul industrial e împărțit în parcele de 5.000 mp și de 10.000 mp. Sunt firme care activează în toate domeniile. Partenerii noștri, acești investitori, plătesc o redevență din care Primăria va duce acolo utilitățile”, explică primarul Ioan Gligor.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acțiune amplă între Oradea - Cluj-Napoca: Radare în cascadă și dronă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încă un șofer prins drogat de polițiștii bihoreni

  Mapamond

  Ucraina: O capră a reușit să rănească cel puţin 40 de militari ruşi, dupa ce a declanșat o capcană cu grenade
  Cel puţin 40 de militari ruşi din apropierea oraşului ucrainean Zaporojia au fost răniţi după ce o capră a declanşat o capcană cu grenade pe care tot ruşii o plantaseră, potrivit Sky News.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON CAO

  Anunț citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  Mapamond

  Curtea Supremă a SUA a eliminat dreptul constituțional la avort
  Curtea Supremă a SUA a eliminat vineri dreptul constituțional la avort, anulând hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973.

  Mapamond

  Avertisment de la cel mai inalt nivel: Europa ar putea rămâne fără gaze în sezonul rece
  Liderii Uniunii Europene se pregătesc pentru o reducere suplimentară a livrărilor de gaze din Rusia, căutând modalităţi de a amortiza efectele crizei şi ale creşterii preţurilor la energie, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  S-a semnat contractul pentru cele cinci pasaje din Piața Emanuil Gojdu. Lucrările de deviere a rețetelor dar și a circulației vor începe în 2 săptămâni
  Anuțul a fost făcut vineri, 24 iunie, de către primarul Florn Birta care, alături de Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a vizitat șantierele altor două proiecte mari de infrastructură din Oradea. 3

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.