bihon.ro Web analytics

Piese de tezaur din colecția Muzeului Țării Crișurilor prezente în expoziția de la Muzeul Național de Arheologie din Madrid

De Camelia Bușu

Piese de tezaur din colecția Muzeului Țării Crișurilor prezente în expoziția de la Muzeul Național de Arheologie din Madrid

Muzeul Țării Crișurilor se numără printre partenerii Muzeului Național de Istorie la cea mai amplă și importantă expoziție arheologică care a fost organizată vreodată peste hotare: Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane, deschisă în 30 septembrie la Madrid, la Muzeul Național de Arheologie.
Scris de Camelia Bușu - Muzeul Țării Crișurilor se numără printre partenerii Muzeului Național de Istorie la cea mai amplă și importantă expoziție arheologică care a fost organizată vreodată peste hotare: Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane, deschisă în 30 septembrie la Madrid, la Muzeul Național de Arheologie.

Această expoziție, aflată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Felipe al VI-lea al Spaniei și al Președintelui României, Klaus Iohannis și care marchează 140 de ani de relații diplomatice între țara noastră și Regatul Spaniei, reunește 835 de artefacte excepționale care provin atît din colecțiile Muzeului Național de Istorie a României, cît și de la alte 39 de muzee din țară, între care și Muzeul Țării Crișurilor.

Este „o expoziţie despre zorii culturii şi civilizaţiei europene, despre unicitate, dar şi despre contopirea civilizaţiilor, despre aspectul local, dar şi despre o lume mult mai interconectată decât ne-o imaginăm astăzi, prin care ne dorim să contribuim nu numai la mai bună cunoaştere a originilor şi moştenirii culturale comune ale popoarelor neo-latine, a trăsăturilor specifice ale formării poporului român şi a civilizaţiei sale, dar şi să facem cunoscute publicului spaniol uriaşa şi diversa bogăţie culturală a României, ca parte a patrimoniului european şi universal”, se arată în comunicatul MNIR.

Două dintre piesele prezentate în această expoziție provin din colecțiile de arheologie ale Muzeului Țării Crișurilor.

În primăvara/vara anului 1970, Ioan Băliban și Mihai Cosma au descoperit întâmplător în apropierea pădurii Archis, în hotarul localității Tăuteni, două vase de argint de tip oenochoe, dintre care cel având o înălțime de 64,5cm este expus la Madrid.

Cele două vase de o execuție remarcabilă sunt confecționate din argint și decorate în tehnica „au repoussé”. Ele sunt datate în intervalul cuprins între secolele IV și V d.Chr. și reprezintă, până în prezent, descoperiri unice în Țara Crișurilor. Piesele au fost produse într-un atelier, probabil, din Asia Mică și au ajuns în acest areal ca și pradă de război. Alături de o cană provenind dintr-un mormânt princiar descoperit în sec. al XIX-lea la Apahida, piesele de la Tăuteu sunt singurele de acest fel descoperite în Transilvania epocii migrațiilor.

Vasul compozit de la Curtuișeni a fost descoperit în cuprinsul necropolei de la Curtuișeni „Égető hegy /Dealul Cărămidăriei”, în toamna anului 1968. Conform informațiilor furnizate de Alexandru Bodogai, descoperitorul vasului, acesta era asociat cu alte două recipiente. Piesa este compusă din modelajul unui picior uman, căruia în partea superioară i-a fost adăugat un vas miniatural de tip terină. Piesa este datată în a doua jumătate a sec. al III-lea î.Chr. și prima jumătate a sec. al II-lea î.Chr. Din punct de vedere al utilității, forma precum și contextul descoperirii plasează acest tip de vas în categoria mai restrânsă a vaselor cu caracter special destinate și folosite în timpul unor ritualuri.

Cele două piese de tezaur vor rămîne în cadrul expoziției de la Madrid pînă la sfîrșitul lunii ianuarie 2022, după care vor reveni la Muzeul Țării Crișurilor, unde vor putea fi admirate din nou în expoziția permanentă a Secției de Arheologie.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ajutorul de încălzire și curent electric pentru sezonul rece, la DASO. Documentele necesare și sumele alocate
  Direcția de Asistență Socială Oradea va distribui și prelua documentele necesare pentru ajutorul de încălzire și pentru suplimentul de energie electrică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Terminalul intermodal de mărfuri, pe terenul Vămii Oradea
  Aleșii locali au votat vineri trecerea clădirii Vămii Oradea din domeniul public al statului și administrarea Ministerului de Finanțe, în domeniul public al Primăriei Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pompierii au salvat viața unui bărbat adus la porțile subunității din Salonta
  Pompierii salontani au intervenit prompt și au salvat viața unui bărbat de 66 de ani.

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  România

  Dragnea vorbește despre planurile președintelui Klaus Iohannis cu criza politică
  Klaus Iohannis a vrut ca PNL să fie controlat de el 100% și nu putea face asta cu Ludovic Orban și a mai vrut ca cel care face propunerile pentru șefii parchetelor să fie omul lui, spune Liviu Dragnea:„își bate un cui în talpă foarte serios”. Despre alegerile anticipate, Dragnea afirmă: „o cacialma”.

  BIHON Opinii

  Instinctul ca durere
  E foarte greu să definești în ziua de azi, noțiunea de instinct, într-o societate așa zisă modernă și civilizată care funcționează după anumite reguli morale, sociale, politice etc.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Județean 709, reparat pe cheltuiala constructorului
  Consiliul Județean Bihor a transmis că firma de construcții SC Crișana Proconstruct SA a început, pe propria cheltuială, lucrările de reparații pe Drumul Județean (DJ) 709 Talpoș, la limita cu județul Arad.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.