bihon.ro Web analytics

Planuri mari pentru Defileul Crisului Repede

CAPDD Bihor va realiza planul de managament al sitului Defileul Crişului Repede – Munţii Piatra Craiului.
Scris de Cristian Horgoș - CAPDD Bihor va realiza planul de managament al sitului Defileul Crişului Repede – Munţii Piatra Craiului.

Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” a găzduit joi conferinţa de lansare a proiectului „Fundamentarea managementului sitului ROSCI 0062 – Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului”. Proiectul se va derula până în august 2014 cu finanţare europeană şi guvernamentală în sumă de 466.811 euro, asigurată prin POS Mediu – Axa 4, „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii”.

Dată fiind importanţa acestui sit inclus în reţeaua europeană «Natura 2000», la eveniment au participat Cornel Popa, preşedintele CJ Bihor, deputaţii Sonia Draghici (PSD) şi Ioan Hulea (PPDD) precum şi lideri ai unor ONG-uri de mediu partenere cu Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor.

Viorel Lascu – coordonator de proiect şi Paul Iacobaş – preşedintele CAPDD Bihor au prezentat un film documentar realizat de Paul Pintea despre zona Defileului Crişului Repede şi Munţii Pădurea Craiului şi au împărţit şi o broşură sugestivă despre proiect.

Fructificarea proiectului va însemna stabilirea unui plan care să expliciteze modul în care, în acest Sit Natura 2000, omul şi natura pot convieţui în armonie, astfel încât oamenii să practice îndeosebi îndeletniciri tradiţionale care permit conservarea frumuseţilor naturale.

Cu plăţi compensatorii

Dintre explicaţiile care pot fi găsite pe site-ul vww.natura2000.ro notăm, de pildă, obligaţia autorităţilor ca „în cazul în care vor exista activităţi care trebuie stopate, datorită declarării unei zone drept sit Natura 2000, fermierii, proprietarii, administratorii şi concesionari de terenuri vor primi plăţi compensatorii”.

CAPDD Bihor va implenta proiectul pe teritoriul administrativ al localităţilor Aştileu, Bratca, Budureasa, Bulz, Ceica, Curăţele, Căbeşti, Dobreşti, Măgeşti, Pomezeu, Remetea, Roşia, Vadu Crişului, Vârciorog, Suncuiuş, Ţeţchea şi Poieni (judeţul Cluj).

În cadrul proiectului se vor inventaria, evalua şi carta speciile şi habitatele de interes comunitar ale sitului precum şi ameninţările specifice.

Localnici consultaţi

Se vor derulaactivităţi de consultare, conştientizare şi informare a localnicilor Tinerii vor fi cuprinşi în acţiuni de conştientizare, prin organizarea de tabere şi prin activităţi organizate în şcoli. În vederea elaborării şi aplicării protocoalelor de monitorizare a sitului şi a Planului de management vor avea lor instruiri pentru utilizarea GIS şi a teledetecţiei.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Încep înscrierile pentru Bacalaureat
  Elevii din ani terminali au la dispoziţie cinci zile pentru a se înscrie la examenul de Bacalaureat.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  3.000 lei - salariul minim brut în agricultură
  Angajații din sectorul agro-alimentar vor beneficia de mai multe scutiri de taxe și contribuții până la un salariu brut de 30.000 de lei.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Pieton lovit pe strada Ovid Densușianu din Oradea
  Un accident s-a petrecut luni de dimineață în strada Ovidiu Densușianu din Oradea.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Sport local

  Luceafărul Oradea a ajuns la minus 10 puncte

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul șef al Poliției Locale din Oradea a fost condamnat la 5 ani de închisoare
  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul polițist local Paul Kover a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Karpaten Bistro Haus, un restaurant orădean în stil bavarez! Evenimente private, meniul zilei, happy hour 1+1 gratis, muzică live, livrări la domiciliu!
  Orădenii care doresc să servească un meniu deosebit cu specific bavarez o pot face aproape de centrul orașului, la Karpaten Bistro Haus. Localul este situat pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 77/A, pe locul fostului restaurant Intim.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.