bihon.ro Web analytics

PMO: administratorii de asociații se atestează în iulie

De Cristina Ghilea

PMO: administratorii de asociații se atestează în iulie

Reactualizat la:
Deși a fost contestat de o parte a administratorilor, noul regulament a intrat în funcțiune, după ce a fost votat, la începutul acestui an.
Scris de Cristina Ghilea - Deși a fost contestat de o parte a administratorilor, noul regulament a intrat în funcțiune, după ce a fost votat, la începutul acestui an.

La începutul lunii viitoare va avea loc atestarea administratorilor de condominii, iar dosarele celor interesați trebuie depuse cu cel puțin 30 de zile înainte, transmite municipalitatea, prin comunicat de presă.
„În conformitate cu prevederile art. 2, 4 și 5 din H.C.L. nr.229/2020, Biroul Asociații de Proprietari aduce la cunoștință faptul că în perioada 06.07.2020-10.07.2020 se desfășoară sesiunea de atestare a administratorilor de condominii din municipiul Oradea, care au depus cereri în acest sens, cu cel puţin 30 de zile înainte de data stabilită”, se arată în comunicat.

Condiții

Regulamentul după care se face atestarea conține mai multe condiții, pe care solicitanții trebuie să le îndeplinească concomitent. Astfel, ei trebuie „să aibă capacitate deplină de exerciţiu”, „să aibă cetăţenie română”, „să dețină certificat de pregătire profesională pentru funcția de administrator de condominii, în baza Legii nr.196/2018” dar și să fie apți din punct de vedere medical, fapt confirmat, în scris, de medicul de familie.

Este, de asemenea, necesar să „nu fi fost condamnat pentru săvârşirea unei infracţiuni de natură economico-financiară (în situaţia în care dosarul depus în vederea atestării este înregistrat, persoana va fi atestată după clarificarea situaţiei)”.

Contestat

Regulamentul pentru reatestarea administratorilor a fost contestat, înainte și după votarea în Consiliul local, de Coaliția Rogerius, cea mai vocală organizație din acest sector de activitate. Reprezentanții acesteia au suspiciunea că, prin chemarea la reatestare a administratorilor, Primăria ar vrea „schimbarea conducerii asociațiilor, pentru a impune standarde și prețuri ale serviciilor firmelor agreate, convenabile celor din urmă, și nicidecum favorabile locatarilor”.
Coaliția Rogerius a contestat legalitatea regulamentului la Prefectură, dar răspunsul primit – să își caute dreptatea în justiție, nu i-a satisfăcut pe petenți. Ca atare, aceștia au depus, de două săptămâni, o a doua adresă, prin care atrag atenția asupra unor aspecte pe care le consideră ilegale. Unul ar fi că municipalitatea își arogă dreptul de a suspenda atestatul administratorilor încă din faza de cercetare sau de trimitere în judecată, dacă titularul e judecat pentru infracţiuni care au legătură cu activitatea sa, măsura aplicându-se până la pronunţarea unei hotărâri definitive.

Regulamentul nou introduce și posibilitatea de retragere a atestatului, dacă administratorul a fost suspendat de două ori de Primărie pentru diferite nereguli, ori dacă acesta îşi continuă munca, deşi a fost suspendat.
Dacă deţinătorul atestatului refuză să-l predea, regulamentul prevede amendă de 1.000 de lei.

Acte la dosar

În vederea obținerii atestatului de administrator de condominii, solicitanţii vor prezenta următoarele documente:

a. curriculum vitae;

b. copii de pe actele de stare civilă (B.I./C.I.; certificat de naștere și de căsătorie);

c. copii după ultimele acte de studii;

d. copia certificatului de pregătire profesională pentru funcția de administrator de condominii;

e. certificatul de cazier judiciar;

f. certificat de cazier fiscal;

g. dovada achitării sumei de 150 lei, care se va numi taxă atestare administrator;
h. adeverinţă de la medicul de familie, care să ateste starea de sănătate corespunzătoare îndeplinirii unei astfel de activităţi.
La depunerea dosarului, candidații vor prezenta şi originalele actelor care sunt anexate la dosar, în copie, în scopul confruntării şi certificării lor, pentru conformitate cu originalul.
În situaţia în care dosarul se transmite de către solicitant prin intermediul serviciilor poştale, documentele trebuie să fie legalizate de un notar public. Lipsa unuia dintre actele solicitate va duce la respingerea dosarului, se mai arată în comunicat.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cod galben de vreme severă în Bihor: furtuni și instabilitate atmosferică
  Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vreme severă imediată.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șomerii tehnici fără asigurări de sănătate
  Mii de angajați în șomaj tehnic apar ca neasigurați din cauza problemelor de comunicare dintre Fisc și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

  România

  Programul „Prima Casă", schimbat din nou. Ce prevede noul program „Noua Casă"
  Programul "Prima casă", redenumit în acest an "O familie, o casă", va deveni "Noua casă", potrivit unui proiect de ordonanţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice.

  România

  Orban: Cluburile ar putea fi închise după ora 22:00
  Premierul României Ludovic Orban a spus sâmbătă că dacă normele de siguranță și distanțare socială nu se respectă, cluburile s-ar putea închide după ora 22:00. 2

  Mapamond

  O ţară din Uniunea Europeană interzice de luni accesul românilor, în urma creşterii numărului de cazuri de coronavirus
  Guvernul lituanian a decis, vineri, să interzică accesul pe teritoriul Lituaniei pentru rezidenţii din România, în contextul evoluţiei COVID-19, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Controalele s-au lăsat cu 61 de sancţiuni contravenţionale
  Nu mai puțin de 146 de poliţişti, jandarmi, pompieri, poliţişti locali şi reprezentanţi ai unor instituţii de aplicare a legii au participat la raziile din Oradea și județ pentru prevenirea răspândirii şi limitarea infectării cu noul coronavirus. 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.