bihon.ro Web analytics

Poetul Viorel Horj, „imposibilul zbor” de la Drăgăneşti

Poetul Viorel Horj, „imposibilul zbor” de la Drăgăneşti

S-au scurs aproape 12 ani de la plecarea poetului Viorel Horj, marele fiu spiritual al Şcolii din Drăgăneşti.
Scris de farcas - S-au scurs aproape 12 ani de la plecarea poetului Viorel Horj, marele fiu spiritual al Şcolii din Drăgăneşti.

Scopul activităţilor desfăşurate pe 25 aprilie 2016, în unitatea de învăţământ care îi poartă numele, este „promovarea valorilor literare ale elevilor din ciclul primar şi gimnazial şi educarea lor în spiritul cinstirii memoriei marilor personalităţi ale neamului”, explică directorul Şcolii din Drăgăneşti Ioana Gudiu. Sub genericul „Viorel Horj-Strigătul de sub rouă!” elevii de la Şcoala Gimnazială „Viorel Horj” Drăgăneşti, îndrumaţi de d-na profesor, director, Ioana Gudiu l-au omagiat pe poet printr-un moment artistic susţinut de tinerii actori ai şcolii.

La eveniment au luat parte, între alţii, primarul comunei Drăgăneşti, Ovidiu Banda, deputatul, Gheorghe Bogdan, directorul Bibliotecii Judeţene, Ligia Mirişan, directorul general al Băncii Izvoru Ştei, Miron Horgiu, președintele acociaţiei Avram Iancu Beiuş,Viorel Ianc, profesor Teodor Rif, prof. Anton Naghiu precum şi autorităţile Consiliului Local Draganeşti.

Pe duleul Gâtaşului

Poetul a lăsat în urmă o mare moştenire culturală: cărţi tipărite: Rememorări (1979), O mie de lucruri (1980), Muntele acvilelor (1992), Strigătul de sub rouă (2005),Vestitorul din amurg, asociaţii culturale, edituri, importante programe culturale în derulare. „

Chiar dacă a plecat, mă întreb, de ce a trebuit așa de vreme? Avea încă atât de multe de făcut şi de scris. Am rămas totuşi cu amintirile, amintiri frumoase despre el şi viața lui, despre povestirile lui”, spune directorul Şcolii Gimnaziale Drăgăneşti Ioana Gudiu. Poetul a venit la Drăgăneşti parcă pentru a aminti de veşnicia de la sat, iar imaginea sa este la fel de vie ca atunci când trăia. Cărţile lui Viorel Horj şi despre Viorel Horj, bustul scriitorului care se află în curtea scolii, publicistul, dascălul, omul de origine rurală, astrul de la Şcoala Gimnazială „Viorel Horj”, dar şi scrierile, acţiunile culturale dedicate lui Viorel Horj de către discipoli, admiratori, prieteni, cititori, vorbesc despre valoarea marelui cărturar, despre urma adâncă lăsată de Viorel Horj în cultura românească şi în sufletele celor care l-au iubit.

Poetul avea o plăcere deosebită de a recita. Avea darul, avea talentul de a remarca şi prezenta tot ce e mai frumos în lumea satului. Dâlbina la Nica, unde zăbovea atât de mult, plimbările sale pe duleul Gâtaşului, în drum spre Izvorul de la Gâtaş, locul de popas şi probabil de inspirație al poetului dovedindu-se în acest sens un observator neîntrecut.

Un om cât o minune

Viorel Horj a fost un om cât o minune, mândru că se trage dintr-o dinastie de ţărani iubitori ai locului şi pământului din care îşi agoniseau viaţa, un blazon pe care îl purta cu mândrie chiar în opera sa literară. Ultimul volum al scriitorului, intitulat “Imposibilul zbor de la cuib”, reda într-o viziune unică, copilăria şi viaţa sa din satul natal Drăgăneşti.

Elevii profesorului Viorel Horj se întâlneau cu titanica sa înţelepciune didactică în cele şase zile ale săptămânii, prilej de uimire, incitare intelectuală şi admiraţie, prelungite până în „Duminica răsăritului latin”. Semănat-a, în timpurile sale profesorale, înţelepciune, cultură temeinică, limbă şi gramatică latină.

„În concluzie, va trebui să ținem aprinsă candela amintirii, iar asta n-o putem face decât învățându-i pe urmaşii noştri, generația de azi, că este bine să ne apreciem şi să ne respectăm valorile mai ales când le avem printre noi şi încă sunt în viață”, a spus profesorul Ioana Gudiu.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Sfaturi pentru a reduce cantitatea de combustibil folosită, în contextul preţurilor mari la carburanţi
  De la începutul anului 2022, carburanţii s-au scumpit cu aproximativ 22%. 1

  Mapamond

  VIDEO. Atac armat la o paradă de Ziua Independenței, în SUA. Cinci oameni au murit, iar 16 sunt răniți, la spital
  Un atac armat a fost raportat la o paradă de 4 iulie, de Ziua Independenței, într-o suburbie din Chicago, Statele Unite, relatează Reuters. În urma incidentului, cel puțin cinci oameni au murit, iar 16 au fost răniți și transportați la spital.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Parcul Libertății prinde culoare în cadrul proiectului de artă stradală „Mozaic Citadin”
  Începând de luni, 4 iulie, a început proiectul de artă stradală „Mozaic citadin”.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto. Vezi motivul
  O mașină de poliție transportată cu autospeciala de ridicări auto aparținând Serviciul de Parcări din cadrul Primăriei Oradea a stârnit numeroase reacții. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Șase trasee turistice montane din Bihor, omologate de Ministerul Turismului
  În județul Bihor există 54 de trasee turistice amenajate care însumează peste 700 de kilometri.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Se lucrează la înierbarea liniei de tramvai Nufărul-Cantemir
  Lucrarea face parte din proiectul „Creșterea mobilității urbane din zona Nufărul-Cantemir” și se realizează prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.