bihon.ro Web analytics

POL, partidul fără șefi, și-a prezentat programul pentru Oradea

De Dan Birta
Reactualizat la:

POL, partidul fără șefi, și-a prezentat programul pentru Oradea

Reactualizat la:
Partidul Oamenilor Liberi (POL) și-a prezentat luni, 31 august programului politic.
Scris de Dan Birta - Partidul Oamenilor Liberi (POL) și-a prezentat luni, 31 august programului politic.

Nu întâmplător, prezentarea a fost făcută în Parcul Brătianu, aproape de „ruinele lui Tarța, care a dat o țeapă imobiliară orădenilor” și de Dealul Ciuperca, „o demolare pe bani publici”, exemple de cum nu se face ceva pe bani publici.

„La noi nu există șefi. Există o democrație directă pe orizontală și pe verticală. Prin urmare, suntem o uniune de oameni civici, care doresc să facă ceva pentru comunitate. Dacă vom ajunge în Consiliul Local, fiecare va avea libertatea votului său. Nu va trebui să voteze după indicații de sus, pentru că în partidul nostru nu există sus și jos. Vrem să fim în Oradea un ferment al dialogului, care a lipsit în ultimii ani”, a declarat Orlando Balaș.

Direcții de acțiune

Sloganul POL este „Împreună pentru oameni și natură”. „Vrem să stopăm exproprierile și demolările abuzive. Expropierea să se facă doar acolo unde este strict necesar și cu o despăgubire echitabilă. De asemenea, vom solicita înghețarea la nivelul actual a taxelor, impozitelor și tarifelor la servicii publice pentru anul 2021 și reducerea treptată a acestora în anii următori, fundamentată pe o reașezare a bugetului public. Vrem anularea taxelor de parcare din cartiere și reducerea tarifelor la utilități (apă-canal etc.), în acord cu legea și realitatea din teren”, a precizat Orlando Balaș.

„În Oradea sunt 300 de străzi neasfaltate. Înainte de a ne apuca de un nou pod și de încă un nou pod, pentru gloria unui conducător, ar trebui să vedem oamenii din oraș, care vin pe străzi înglodate acasă. Nu se poate ca în 2020 Oradea să fie un oraș al ulițelor pline de noroi. Dorim ca Oradea să fie modernă, cu piste de biciclete funcționale, nu doar niște linii trasate stradal. Vrem să rămână Oradea, așa cum o știm noi. Nu vrem un alt oraș. Cine vrea alt oraș să-l construiască în câmp. Nu vrem ca orașul să fie tot săpat și să facem din Oradea un New York. Oradea nu e nici New York, nici Barcelona, nici măcar Timișoara sau Cluj. Suntem Oradea, un oraș în care ar trebui să trăim bine”, este de părere Orlando Balaș.

Reprezentanții POL mai vor o consultarea reală a cetățenilor în toate proiectele ce vizează dezvoltarea orașului și folosirea banilor publici. Deciziile de investiții să fie luate după dezbateri publice cu cetățenii și consultarea mai multor specialiști, nu doar a proiectanților „de casă” ai partidului aflat la conducere.

Investițiile trebuie să aducă plus-valoare economică și o îmbunătățire a vieții cât mai multor cetățeni, nu doar profit firmelor care execută lucrările. Ascultarea cetățenilor de către edili în cadrul audiențelor și dezbaterilor publice.

În ceea ce privește transparența decizională, POL solicită ca toate proiectele să fie anunțate din timp, toate contractele să fie făcute publice. Kante Meister, profesor la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea, un alt membru POL, vrea respectarea culturii și tradiției tuturor comunităților orădene, a specificului local, multietnic și multicultural, restaurarea corectă și conservarea clădirilor de patrimoniu, precum și conservarea centrului istoric, fără supraînălțarea forțată a clădirilor.

Democrație locală reală

Mircea Jacan, candidatul POL la Primăria Oradea, crede că unul dintre punctele cele mai importante ale partidului este decmocarția locală reală.

„Din păcate, aceasta, în Oradea, nu există. Avem dezbateri publice cu cetățenii, care sunt numai de formă. De multe ori, Primăria nu își respectă nici măcar propriul regulament referitor la transparență sau de dialog cu cetățenii. Avem întâlniri cu cetățenii doar odată la patru ani, când vin alegerile. Trebuie să schimbăm acest obicei”, subliniază Mircea Jacan.

Jacan crede că o Primărie trebuie să fie, în primul rând, pentru cetățenii ei, nu interesată de a aduce profit. În acest sens a exemplificat cu Aquaparkul Nymphaea, unde majoritatea clienților nu sunt orădeni. Candidatul POL pentru Primăria Oradea se întreabă cine este „tata” proiecteleor care apar peste noapte în Oradea, fără nici o consultare a orădenilor.

Un alt orădean, sătul de partidele politice, care tocmai de aceea a ales POL, prezent la lansarea programului, a fost Petru Enache. Antreprenorul Cosmin Bursașiu, prezent, de asemenea, la lansarea programului POL, este nemulțumit că de 16 ani nu are asfalt în fața firmei. El susține că vrea pentru orădeni chestii câte se poate de simple: asfalt, gaz, canalizare și apă.

„Banul public se consumă pe tot felul de concerte. Eu zic că mai întât și mai întâi, cetățenii trebuie să beneficieze de niște chestii elementare”, crede Cosmin Bursașiu.

Despre sport și activitatea sportivă de masă a vorbit profesorul și antrenorul de karate Romeo Gozner. Acesta ar vrea ca terenurile de sport și sălile de sport din școli să fie deschise și după terminarea cursurilor, pentru încurajarea sporturilor de masă în rândul copiilor.

7 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Radup says:

  Felicitaro POL,dar simt ca nu veti apuca sa faceti prea multe in “Orade” condusa de bolojan si PNL!

  • Maries Carmen says:

   Am fost încântată să aflu că existați.Dincolo de promisiuni,oferte si tot ce auzim de la reprezentantii celorlalte partide,cred ca alegerile locale au ceva cu totul special.Confortul comunitatii ar trebui să primeze…inainte de orice altceva.Doar astfel putem face un pas inainte,iar proiectele si planurile voastre,bine argumentate dealtfel,ma fac sa cred ca v aș oferi votul meu fără ezitare.Mult succes si sa “cresteti” frumos!

 2. Arond says:

  Sunteti penibili! Ca sa criticati, sunteti buni cu totii, in frunte cu PSD-ul. Fiti realisti si recunoasteti ca ceea ce se face in Oradea nu e asa rau precum ziceti. Vai si amar sa ajunga la conducere altcineva decat conducerea actuala. Ne vom reintoarce in evul mediu.

  • Heisenberg says:

   Arond PNL,PSD aceași mizerie ar trebui dat sansa si la altii astea ne-au furat batjocorit ne-au mințit de 31 de ani incoace ne trebuie o schimbare enormă trebuie să scapam de betonatorul ipocritul piromanul etc

 3. Sã se dea pături pentru mâini bune, muncitoare says:

  Persoanei care plãteşte caldurã primãvãraticã sau dupã specialistul doi al termoficãrii, cãldurã eolianã ( a bãtut vântul), persoanei care plãteşte cãldurã primãvãraticã un salariu pe lunã) cu ce ajută acestei persoane, turiștii?
  Stadioanele?
  Pasarelele, pasajele?

 4. Orădean says:

  Păi nici nu știu ce este deja și vor să îmbunătățească. Accesul pe terenul de sport din curtea școlii există deja de câțiva ani,dar nu la toate școlile . Dorim cu toții îmbunătățirea administrației orașului, dar cu oameni cu competenți. Problema mare este că PNL se transformă ușor ușor în PSD prin comportament și preluarea cadrelor de nădejde ale acestuia . Succes pol și fiți atenți ce vorbiți, sunteți în lumina reflectoarelor.

 5. Bihon CSM Oradea

  Renasc speranțele la calificare: CSM Oradea câștigă meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 75-58 meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász.

  România

  Incident halucinant: O familie a fost atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Selina și Construcții Bihor, oferte pentru parcarea de pe str. Iosif Vulcan 
  Inițiativa a stârnit nemulțumirea riveranilor, dar petiția lor n-a produs efectele dorite. Primăria a scos la licitație proiectarea și execuția parcării dintre case.

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  PSD și UDMR au blocat reorganizarea de la Școala Francisc Hubic
  Aleșii județeni au respins, pentru a treia oară, aprobarea organigramei Centrului de Cultură al Județului Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victorie civică la Sântandrei: Justiția spune ”NU” definitiv incineratorului de animale de lângă Palota
  Asociația ”Santandrei Metropolitan Area” (SMA) a reușit să blocheze definitiv prin intermediul justiției înființarea unui incinerator de animale pe raza comunei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Oradea - Sânmartin - exproprieri în valoare de 2 milioane euro
  Consilierii județeni au aprobat marți culoarul de expropriere pentru drumul de legătură Oradea - Sânmartin. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.