bihon.ro Web analytics

Politici de euro-extindere pe reteta Oradea-Debretin

Reactualizat la:
Universitarii orădeni comunică rezultatele unui proiect Jean Monnet privind lărgirea Europei.
Scris de erdei - Universitarii orădeni comunică rezultatele unui proiect Jean Monnet privind lărgirea Europei.

Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (RISE) al Facultăţii de profil din cadrul Universităţii Oradea şi Institutul de Studii Euroregionale „Oradea – Debrecen”, care este Centru de Excelenţă Jean Monnet, organizează până pe 12 iunie conferinţa internaţională „Communicating EU Policies Beyond the Borders” (Politici europene de comunicare, dincolo de frontiere), care marchează etapa de diseminare a rezultatelor Proiectului Jean Monnet – Multilateral Research Group, intitulat „Initiative and Constraint in the Mapping of European Evolving Borders” (ICMEEB).

Proiectul caută noi orientări şi direcţii pentru îmbunătăţirea comunicării externe a Uniunii Europene în relaţiile sale cu întreaga lume. Pe plan teoretic, proiectul a definit direcţiile de cercetare ale grupurilor de lucru coordonate la universităţile partenere, aflate în Oradea, Siena şi Forli (Italia), Azore (Portugalia) şi Wroclaw (Polonia) iar în practică s-a creat o bază de date digitală cu surse din domeniul frontierelor.

Învaţă Ucraina şi Moldova

Rezultatele proiectului vor fi comunicate în perioada următoare în centre universitare din Debreţin, Uzhgorod, Cernăuţi şi Chişinău.

La deschiderea conferinţei, pe 3 iunie, în Aula Magna a Universităţii din Oradea au salutat proiectul rectorul Constantin Bungău, preşedintele CJ Bihor – Cornel Popa, prefectul Claudiu Pop, viceprimarul Ovidiu Mureşan, universitarul clujean Vasile Puşcaş – fost Negociator şef cu UE şi fost ministru al Integrării Europene, Sorin Curilă – şef al Senatului UO precum şi universitarii Istvan Suli Zakar (Debreţin), Maria Tavares Ribeiro (Coimbra), Adrian Ivan („Babeş-Bolyai” Cluj), Gorge Angliţoiu (SNSPA Bucureşti) şi Grigore Silaşi (Timişoara).

Decanul Ioan Horga – manager de proiect din partea Universităţii Oradea, Ariane Landuyt (Universitatea din Siena) – manager ştiinţific de proiect şi Penelope Frangakis (Centrul Virtual de Cunoaştere Europeană Sagem-Luxemburg) au prezentat rezultatele proiectului. Astfel, s-au publicat cinci numere tematice ale revistei Eurolimes, s-a activat site-ul borders.cvce.eu, s-au creat dosare pe probleme de frontiere, s-a realizat bibliografia tematică şi o bază de date şi s-a editat volumul: „Proposals for a Constructive Neighbour Relation and New EU External Communication Strategy” (Propuneri pentru o relaţie de vecinătate constructivă şi noi strategii de comunicare UE externă).

Marţi, Universitatea din Oradea a găzduit în cadrul aceleiaşi conferinţe internaţionale seminarul „Prioritizarea lărgirii UE: o strategică alegere de a încuraja relaţiile de vecinătate constructive”.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Flux de vaccinare cu serul Johnson&Johnson la centrul drive-through din Oradea
  DSP Bihor a anunțat că începând de joi, 13 mai, în cadrul centrului de vaccinare drive through din Oradea va funcționa un flux de vaccinare Johnson & Johnson, pe lângă cele 6 fluxuri de imunizare cu serul Pfizer.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  A fost aprobat SF al Centurii Ocolitoare Aleșd și culoarul de exproprieri a terenurilor de pe traseu
  Centura Aleșdului prinde contur. În ședința extraordinară de miercuri a CJ Bihor au fost aprobați indicatorii tehnico-economici ai Studiului de Fezabilitate (SF). Totodată a fost aprobat și culoarul de expropriere a terenurilor de pe traseul viitoarei centurii.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  ANPC a luat pulsul sectorului HoReCa în Bihor
  Claudiu Dolot, noul președinte al ANPC, promite hotelierilor că se va merge mai mult pe consiliere și prevenție, iar amenzile vor fi aplicate doar în cazurile grave.

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile Felix, Băile 1 Mai, Sânmartin, Cordău și Cihei

  BIHON CAO

  Anunț Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Pe încercate: PMO și CJ Bihor, protocol pentru „înviorarea” vieții culturale a Oradiei
  Valabilitatea protocolului a fost stabilită la un an, cu argumentul că 12 luni ar fi suficiente evaluarea reușitei sau eșecului strategiei. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului de la Josani, dintre o motoclicletă și un buldoexcavator
  Polițiștii rutieri bihoreni au stabilit circumstanțele în care s-a produs accidentul de pe DJ 108I, în localitatea Josani. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Consultația și ecografia urologică au un preț special în luna mai
  Recapătă-ți bucuria de a trăi fără griji legate de sfera urologică. Începe cu o consultație urologică completă, care până la finalul lunii mai are un preț mai mic, la MedLife Oradea.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.