bihon.ro Web analytics

Politici de euro-extindere pe reteta Oradea-Debretin

Reactualizat la:
Universitarii orădeni comunică rezultatele unui proiect Jean Monnet privind lărgirea Europei.
Scris de erdei - Universitarii orădeni comunică rezultatele unui proiect Jean Monnet privind lărgirea Europei.

Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (RISE) al Facultăţii de profil din cadrul Universităţii Oradea şi Institutul de Studii Euroregionale „Oradea – Debrecen”, care este Centru de Excelenţă Jean Monnet, organizează până pe 12 iunie conferinţa internaţională „Communicating EU Policies Beyond the Borders” (Politici europene de comunicare, dincolo de frontiere), care marchează etapa de diseminare a rezultatelor Proiectului Jean Monnet – Multilateral Research Group, intitulat „Initiative and Constraint in the Mapping of European Evolving Borders” (ICMEEB).

Proiectul caută noi orientări şi direcţii pentru îmbunătăţirea comunicării externe a Uniunii Europene în relaţiile sale cu întreaga lume. Pe plan teoretic, proiectul a definit direcţiile de cercetare ale grupurilor de lucru coordonate la universităţile partenere, aflate în Oradea, Siena şi Forli (Italia), Azore (Portugalia) şi Wroclaw (Polonia) iar în practică s-a creat o bază de date digitală cu surse din domeniul frontierelor.

Învaţă Ucraina şi Moldova

Rezultatele proiectului vor fi comunicate în perioada următoare în centre universitare din Debreţin, Uzhgorod, Cernăuţi şi Chişinău.

La deschiderea conferinţei, pe 3 iunie, în Aula Magna a Universităţii din Oradea au salutat proiectul rectorul Constantin Bungău, preşedintele CJ Bihor – Cornel Popa, prefectul Claudiu Pop, viceprimarul Ovidiu Mureşan, universitarul clujean Vasile Puşcaş – fost Negociator şef cu UE şi fost ministru al Integrării Europene, Sorin Curilă – şef al Senatului UO precum şi universitarii Istvan Suli Zakar (Debreţin), Maria Tavares Ribeiro (Coimbra), Adrian Ivan („Babeş-Bolyai” Cluj), Gorge Angliţoiu (SNSPA Bucureşti) şi Grigore Silaşi (Timişoara).

Decanul Ioan Horga – manager de proiect din partea Universităţii Oradea, Ariane Landuyt (Universitatea din Siena) – manager ştiinţific de proiect şi Penelope Frangakis (Centrul Virtual de Cunoaştere Europeană Sagem-Luxemburg) au prezentat rezultatele proiectului. Astfel, s-au publicat cinci numere tematice ale revistei Eurolimes, s-a activat site-ul borders.cvce.eu, s-au creat dosare pe probleme de frontiere, s-a realizat bibliografia tematică şi o bază de date şi s-a editat volumul: „Proposals for a Constructive Neighbour Relation and New EU External Communication Strategy” (Propuneri pentru o relaţie de vecinătate constructivă şi noi strategii de comunicare UE externă).

Marţi, Universitatea din Oradea a găzduit în cadrul aceleiaşi conferinţe internaţionale seminarul „Prioritizarea lărgirii UE: o strategică alegere de a încuraja relaţiile de vecinătate constructive”.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Intrare gratuită la expoziţa dedicată generalului Traian Moşoiu
  La Muzeul Oraşului Oradea se lansează cu ocazia zilei de 20 aprilie proiectul „Exponatul lunii”. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ucigașul din Tinca, arestat preventiv. Bărbatul și-a ucis soția pentru că a refuzat să facă sex cu el
  Bărbatul din Tinca, ce și-a ucis și îngropat femeia pe malul Crișului Negru, a fost plasat în arest preventiv. 3

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Tânăr de 18 ani din Bihor, în arest pentru tentativă de omor. I-a aplicat victimei mai multe lovituri de cuțit
  Un tânăr de 18 ani a fost arestat preventiv, pe 17 aprilie 2021 pentru tentativă de omor.

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Întreruperi de apă în Sânmartin și în cartierele Grigorescu și Tineretului din Oradea

  BIHON Sport local

  Sportivul orădean Alex Creț s-a oprit în turul III la CE de judo
  Desfășurat la Lisabona (Portugalia), Campionatul European de judo pentru seniori a reunit la start cei mai buni judoka ai continentului.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  20 aprilie, 102 ani de la Ziua Eliberării Oradiei - festivități în cadru restrâns
  Primăria anunță că, și anul acesta, din cauza pandemiei de Covid 19 și a restricțiilor aferente, festivitățile de 20 aprilie se vor ține în cadru restrâns, fără participare publică. 10

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Gestul lui Șovre inspiră: Erling Haaland a donat un tricou cu autograf asociației SOS Autism Bihor
  Președintele Asociației SOS Autism Bihor, Simona Zlibuț a anunțat că luni, la sediul asociației a ajuns un colet surpriză, din partea fotbalistului Erling Haaland. Pachetul conține un tricou personal semnat, mai multe fotografii cu autografe și o scrisoare.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.