bihon.ro Web analytics

Politici de euro-extindere pe reteta Oradea-Debretin

Universitarii orădeni comunică rezultatele unui proiect Jean Monnet privind lărgirea Europei.
Scris de erdei - Universitarii orădeni comunică rezultatele unui proiect Jean Monnet privind lărgirea Europei.

Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene (RISE) al Facultăţii de profil din cadrul Universităţii Oradea şi Institutul de Studii Euroregionale „Oradea – Debrecen”, care este Centru de Excelenţă Jean Monnet, organizează până pe 12 iunie conferinţa internaţională „Communicating EU Policies Beyond the Borders” (Politici europene de comunicare, dincolo de frontiere), care marchează etapa de diseminare a rezultatelor Proiectului Jean Monnet – Multilateral Research Group, intitulat „Initiative and Constraint in the Mapping of European Evolving Borders” (ICMEEB).

Proiectul caută noi orientări şi direcţii pentru îmbunătăţirea comunicării externe a Uniunii Europene în relaţiile sale cu întreaga lume. Pe plan teoretic, proiectul a definit direcţiile de cercetare ale grupurilor de lucru coordonate la universităţile partenere, aflate în Oradea, Siena şi Forli (Italia), Azore (Portugalia) şi Wroclaw (Polonia) iar în practică s-a creat o bază de date digitală cu surse din domeniul frontierelor.

Învaţă Ucraina şi Moldova

Rezultatele proiectului vor fi comunicate în perioada următoare în centre universitare din Debreţin, Uzhgorod, Cernăuţi şi Chişinău.

La deschiderea conferinţei, pe 3 iunie, în Aula Magna a Universităţii din Oradea au salutat proiectul rectorul Constantin Bungău, preşedintele CJ Bihor – Cornel Popa, prefectul Claudiu Pop, viceprimarul Ovidiu Mureşan, universitarul clujean Vasile Puşcaş – fost Negociator şef cu UE şi fost ministru al Integrării Europene, Sorin Curilă – şef al Senatului UO precum şi universitarii Istvan Suli Zakar (Debreţin), Maria Tavares Ribeiro (Coimbra), Adrian Ivan („Babeş-Bolyai” Cluj), Gorge Angliţoiu (SNSPA Bucureşti) şi Grigore Silaşi (Timişoara).

Decanul Ioan Horga – manager de proiect din partea Universităţii Oradea, Ariane Landuyt (Universitatea din Siena) – manager ştiinţific de proiect şi Penelope Frangakis (Centrul Virtual de Cunoaştere Europeană Sagem-Luxemburg) au prezentat rezultatele proiectului. Astfel, s-au publicat cinci numere tematice ale revistei Eurolimes, s-a activat site-ul borders.cvce.eu, s-au creat dosare pe probleme de frontiere, s-a realizat bibliografia tematică şi o bază de date şi s-a editat volumul: „Proposals for a Constructive Neighbour Relation and New EU External Communication Strategy” (Propuneri pentru o relaţie de vecinătate constructivă şi noi strategii de comunicare UE externă).

Marţi, Universitatea din Oradea a găzduit în cadrul aceleiaşi conferinţe internaţionale seminarul „Prioritizarea lărgirii UE: o strategică alegere de a încuraja relaţiile de vecinătate constructive”.

 

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul șef al Poliției Locale din Oradea a fost condamnat la 5 ani de închisoare
  Acuzat că a încercat să-și ucidă fosta soție, fostul polițist local Paul Kover a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Karpaten Bistro Haus, un restaurant orădean în stil bavarez! Evenimente private, meniul zilei, happy hour 1+1 gratis, muzică live, livrări la domiciliu!
  Orădenii care doresc să servească un meniu deosebit cu specific bavarez o pot face aproape de centrul orașului, la Karpaten Bistro Haus. Localul este situat pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 77/A, pe locul fostului restaurant Intim.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Festivalul Baroc în Cetate: Oradea devine capitala muzicii baroce
  A doua ediție a Festivalului Baroc se va derula în perioada 23-31 mai 2022.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  An pregătitor pentru studenții străini din cadrul Universității din Oradea
  Studenții străini au la dispoziție un an pentru a învăța limba română, în cadrul unui program dezvoltat de Facultatea de Litere din Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste 1,3 milioane de euro pentru Universitate din Oradea în cadrul Erasmus+
  Universitatea din Oradea se află în topul alocărilor de fonduri pentru proiectele de mobilitate Erasmus+. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Aleșii din Vadu Crișului, la „Trezoreria domnească” din Hajduszoboszló
  În cadrul unui proiect comun finanțat de către BGA (Ungaria), o delegație de 12 persoane din Vadu Crișului a făcut cunoștiintă cu oportunitățile de vizitare oferite de localitatea maghiară Hajduszoboszló.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.