bihon.ro Web analytics

„Poveşti scrise de cai”, la Săcădat

De Crina Dobocan
Reactualizat la:

„Poveşti scrise de cai”, la Săcădat

FOTO: Facebook
Reactualizat la:
Copiii care participă la lecţiile de echitaţie de la Săcădat învaţă să îşi controleze corpul, dar şi emoţiile.
Scris de Crina Dobocan - Copiii care participă la lecţiile de echitaţie de la Săcădat învaţă să îşi controleze corpul, dar şi emoţiile.

O terapie practicată de decenii în America câştigă teren în judeţul nostru. Hipoterapia, sau terapia cu cai, le oferă celor care trec pragul centrului de echitaţie de la Săcădat încredere în sine, îi ajută să îşi dezvolte comunicarea şi să îşi recunoască sentimentele.

O astfel de activitate va fi organizată la Săcădat, la manejul „Poveşti scrise de cai”, sâmbătă, 11 iulie, de la ora 17:00, în cadrul Atelierului de emoţii. La Atelierul de emoţii, susţinut de psihologul Monica Rotar, copiii se vor juca şi vor învăţa să îşi exprime emoţiile. De asemenea, Raul Magda, proprietarul manejului, precum şi Paul Coste, colaboratorul său, le vor oferi copiilor primele cunoştinţe despre cai şi echitaţie.

Majoritatea celor care calcă pragul manejului se relaxează, convinşi că echitaţia are multe beneficii, pe care specialiştii le cunosc de mult. Caii îi ajută pe copii, dar şi pe adulţi, să îşi depăşească obstacolele, le oferă libertate, le sporesc încrederea în forţele proprii şi îi ajută să se dezvolte armonios.

Responsabilizare

„Poveştile scrise de cai” s-au născut la iniţiativa lui Raul Magda, antrenor de echitaţie acreditat de Federaţia Română Ecvestră. Ceea ce pare o joacă, o relaxare, înseamnă de fapt enorm pentru dezvoltarea emoţională a copiilor şi adulţilor.

„Povestea începe din copilărie, când îmi petreceam vacanţele la bunici, în comuna Săcadat. Fiind iubitori de animale, aveau în gospodărie multe vieţuitoare, printre care și cai. Astfel, caii au devenit iubirea copilăriei mele. Ei m-au responsabilizat şi mi-au dezvoltat încrederea de sine. Îmi plăcea să îi îngrijesc, să le ofer hrană, dar şi să îi călăresc. Odată cu trecerea anilor, bunicii mei au îmbătrânit şi au fost nevoiţi să vândă caii, iar atunci s-a creat o distanțare între mine și aceste animale grațioase. În urmă cu trei ani, împreună cu soția mea, Georgiana Magda, ne-am hotarât să ne mutăm la țară, pentru a ne crește copiii în armonie cu natura şi cu viaţa sănătoasă de la sat. Când fetița noastră a împlinit un an, ne-am hotărat să îi facem cadou un cal, o mânză de şase luni, Kira. Fericirea fetiței a fost nemărginită, iar în mine s-a reaprins pasiunea pentru cai”, a depănat Raul Magda, printre amintiri.

La scurt timp după ce s-au mutat la Săcădat, în familia Magda au mai intrat şi caii – Aria, Oscar, Natifa, Bella și Bazil. Familia Magda a dorit astfel să îmbine utilul cu plăcutul. Astfel, şi-au creat propriul business care le alimentează dragostea pentru cai și pentru natură – „Povești scrise de cai”.

De atunci, „Poveşti scrise de cai” oferă lecţii de iniţiere în echitaţie, plimbări cu caii în natură, jocuri de pe cal pentru copii (baschet, tablă de activităţi, Darts), activităţi care le dezvoltă copiilor şi adulţilor autocontrolul şi îi obligă să aibă o postură corectă, care întăreşte musculatura spatelui.

Activităţile se fac sub îndrumarea unui instructor specializat, care să ştie cum să gestioneze relaţia dintre copil şi animal.

„Am început să îi cunosc din ce în ce mai bine, ei oferindu-mi liniște, încredere, respect şi o nemărginită libertate atunci când îi incalec. Lucrul cu calul dezvoltă o serie de abilităţi pozitive: responsabilitate, răbdare, empatie, bunătate şi autodisciplină. Caii pot să pară mari şi intimidanți pentru un adult, dar mai ales pentru un copil. Însă o dată ce o persoană, indiferent de vârstă, are ocazia să cunoască și să călărească un cal, va avea, automat, mai multă încredere în ea”, a declarat Raul Magda.

Din dorinţa de a împărtăși cu ceilalţi trăirile pe care le-a experimentat şi le experimentează alături de cai, a creat un centru de echitaţie. Acesta poate să fie un loc de relaxare şi de linişte, creat în jurul dragostei pentru cai, dar şi pentru natură.

„Poveşti scrise de cai” este un mic centru de agrement, care oferă iniţiere în echitaţie, plimbare cu caii în natură, dar şi un loc de joacă pentru copii, cu trambulină, leagăne, canapea eco, hamace, multă iarbă verde şi linişte. Copiii vin aici fie pentru performanță, fie pentru că vor o altă modalitate de petrecere a timpului liber.

„Acest sport reduce stresul, ne ajută să se concentrăm mai bine, dar și să fim mai sociabili. Asta pentru că animalele ne pot învaţă ce înseamnă empatia şi prietenia. Ne gândim să aducem mai multe animale și păsări la centru – vaci, capre, iepuri, rațe, găini etc”, a dezvăluit Raul.

Primii clienţi ai centrului au trăit deja primele experienţe şi şi-au creat amintiri frumoase, de neuitat.

„Este superb acest loc de poveste, te încarcă de energie pozitivă, iar caii sunt atât de blânzi și iubăreți, încât îți transmit instant calmul lor. Se vede şi se simte devotamentul şi iubirea pe care Raul o are faţă de căluţi. În plus, am apreciat răbdarea, amabilitatea şi încrederea pe care acesta ni le-a transmis nouă, părinţilor, dar mai cu seamă copilaşilor”, a spus una dintre mămicile care a petrecut o zi la Săcădat.

Cei care doresc să se înscrie la activităţile organizate de centrul de echitaţie „Poveşti scrise de cai” sunt invitaţi să confirme prezenţa şi numărul de participanţi la numărul de telefon: 0740-910.065.

„Chiar dacă activitatea se desfășoară în aer liber, dorim să respectăm recomandările legale pentru siguranța tuturor”, au anunţat proprietarii centrului de echitaţie.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  România

  Test negativ SARS-Cov2, necesar pentru cetățenii străini la intrarea în Serbia din România, Bulgaria, Macedonia și Croația
  Măsuri restrictive impuse de autoritățile din serbia celor care călătoresc din România, Bulgaria, Macedonia și Croația. Cei care doresc să intre în țara vecină din aceste țări trebuie să prezinte un test negativ SARS Cov2.

  România

  Covid-19, întâmplări din izolare. Problemele cu care se confruntă doi actori din Timișoara
  Pandemia de coronavirus „face pași repezi”. Din ce în ce mai mulți oameni, rude, prieteni, sunt suspecți sau chiar „pozitivi” la testele Covid-19.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  2.000.000 de lei pentru Universitatea din Oradea
  La Universitatea din Oradea, patru facultăţi au fost câştigătoare la granturile pentru finanţarea învăţământului. Banii sunt alocaţi pentru o perioadă de 24 de luni, pentru proiecte destinate prevenirii abandonului şcolar şi îmbunătăţirii procesului de învăţământ. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Corina Crețu l-ar vedea primar pe Claudiu Pop, dar acesta nu candidează
  Fostul comisar european l-ar fi văzut pe Claudiu Pop primar al Oradiei, de vreme ce Bolojan nu mai candidează. Însă candidatul ProRo pentru Primăria Oradea este un alt Pop, mai tânărul Daniel Pop. Deși Oradea face excepție, Crețu deplânge incapacitatea României de a profita cu adevărat de fondurile europene. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coronavirus în Bihor: 58 de cazuri noi, 73 persoane vindecate. 1.328 infectări în România
  Potrivit datelor transmise de Grupul de Comunicare Strategică, numărul cazurilor noi la nivel de județ se mențin tot peste 50. 7

  România

  FSLI: Deschiderea anului școlar pusă sub semnul întrebării
  Deschiderea noului an școlar este pusă sub semnul întrebării, dacă nu se acordă salariile majorate de la 1 septembrie cadrelor didactice, avertizează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). 1

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.