bihon.ro Web analytics

Poveşti vizuale despre Europa

De Camelia Bușu
Reactualizat la:

Poveşti vizuale despre Europa

Reactualizat la:
Expoziţia de artă contemporană ,,Poveşti despre Europa” cuprinde lucrările a 55 de artişti plastici.
Scris de Camelia Bușu - Expoziţia de artă contemporană ,,Poveşti despre Europa” cuprinde lucrările a 55 de artişti plastici.

La Galerii de Artă-Reperaj, Cetate, corpul C s-a deschis sâmbătă expoziţia de artă contemporană ,,Poveşti despre Europa”. Organizată de Uniunea Artiştilor Plastici din Romania Filiala Oradea, expoziţia a fost curatoriată de Magda Cârneci, scriitor şi critic de artă de la Bucureşti.

,,Ceea ce poate uni toate popoarele și culturile continentului nostru, în afara cadrului instituțional trans-național care e Uniunea Europeană, rămâne până la urmă ceea ce a fost numit, în diverse circumstanțe, «un suflet pentru Europa». Adică ceva încă vag și totuși intuit cu putere, o apartenență indicibilă și totuși miraculos eficace, o dimensiune inefabilă și totuși profund motivantă a ființei noastre individuale și colective. Iar acest «suflet european» se cultivă cu idealitate culturală, se modelează cu acte artistice, se construieşte (şi) cu poveşti. Cu multe poveşti, povestiri, naraţiuni de tot felul, care hrănesc capacitatea noastră imaginativă despre Europa. Fie că sunt naraţiuni literare sau vizuale, filmice, teatrale, muzicale, etc. ele alcătuiesc împreună un uriaş scenariu colectiv al inserţiei noastre în realitate. Ele întrupează vastul eşafodaj de cuvinte, idei şi imagini prin care ne configurăm imaginarul şi ne înfăţişăm lumii şi universului. De aceea avem nevoie (şi) de poveşti vizuale despre Europa”, spune în prezentarea expoziţiei criticul de artă Magda Cârneci, care nu a putut fi prezentă la vernisaj din motive de sănătate.

 

Preşedinta UAPR Filiala Oradea, Vioara Bara, a deschis vernisajul punctând: „Ca să fim în actualitatea globală ne-am hotărât să prezentăm poveşti despre Europa. Este o temă foarte incitantă la care fiecare artist a putut să se exprime vizual cum a dorit. Când am panotat şi am văzut lucrările am zis: toate lucrările exprimă un sentiment de frustrare, de tristeţe, cu multă ironie şi multă durere…”.

55 de artişti plastici expun poveşti imaginate în acryl sau ulei pe pânză, sculptură în marmură sau andezit, bazorelief cu lemn şi cupru, textil sau sârmă, tehnică mixtă, fotografie, film sau instalaţie. Vioara Bara a făcut o trecere în revistă a lucrărilor din expoziţie, observând în creaţiile artiştior pe lângă expresivitate şi cromatică, viziunea explozivă, presiunea integrării, îngenunchierea în faţa Europei.

„Europa este multiculturalitate. Noi ne-am dori să fie interculturalitate. După revoluţie eu am fost în Europa şi nu am reuşit să stau mai mult de trei ani. Nu era acasă! Mulţi se întorc, rădăcinile parcă-i trag înapoi. Unii reuşesc să se adapteze, unii nu. Dar toţi vrem în Europa, toţi vrem o Europă unită. Poveştile noastre sunt foarte diferite. Vă invităm să le descoperiţi!”.

Povestea Europei a continuat pe tot parcursul vernisajului prin ipostaza de statuie vivantă a artistului Dorel Găină, care a avut chipul acoperit cu steagul Europei, o Europă obosită, în baston…

Pe simezele galeriei au expus artiştii: Adela Lia Rusu, Adi Judea, Alexandra Brezeanu, Angela Szabo, Antoniu Păuna, Aurel Roşu, Attila Robert Gombos , Corina Andor, Constantin Costea, Cristina Savin, Daniel Dan, Dan Hora, Dan Mircea, Daniel Daian, Dates Câmpeanu, Doina Tătar, Dorel Găină, Dorin Damaschin, Dorothea Fleiss, Erszebet Dobos, Evelina Noane, Fekete Tiberiu, Florina Iepure, Gabriela Diana Bohnstedt Gavrilaş, Gyongyi U. Kerekes, Horea Sălăgean, Ieronim Moruţ, Ilie Duţă, Juhasz Imre, Kante Meister, Ioan Augustin Pop, Laslo Ujvarossy, Liana Corb, Maria Bologa, Maria Braun, Marcel Sleginzer, Maria Pirtea, Marta Jakobovits, Meza Andreea Anamaria, Mihaela Tătulescu, Muranyi Matza Mihalyi, Nada Panait, Petru Bara, Ovi D. Pop, Paul Blînda, Radu Tîrnovean, Remus Ilisie, Rodica Indig, Stela Vesa, Szep Noemi Jakob, Teofil Ştiop, Teodora Vlaicu, Teodor Pantea, Tudor Frâncu, Vioara Bara. Expoziţia va rămâne deschisă timp de o lună.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Bihon CSM Oradea

  Renasc speranțele la calificare: CSM Oradea câștigă meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász
  CSM Oradea a câștigat cu scorul de 75-58 meciul din deplasare cu Szolnoki Olajbányász.

  România

  Incident halucinant: O familie a fost atacată de propriii câini. Jandarmii au venit în ajutor
  Incidentul a avut loc miercuri după-amiaza, în locuința unei familii din Arad. Acasă se aflau bunicii împreună cu nepoțica lor. La un moment dat, unul dintre cei doi câini pe care aceștia îi dețin, a devenit agresiv și a mușcat-o pe bunică.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Selina și Construcții Bihor, oferte pentru parcarea de pe str. Iosif Vulcan 
  Inițiativa a stârnit nemulțumirea riveranilor, dar petiția lor n-a produs efectele dorite. Primăria a scos la licitație proiectarea și execuția parcării dintre case.

  BIHON CAO

  Cum se face accesul la Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Întrerupere furnizare apă

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  PSD și UDMR au blocat reorganizarea de la Școala Francisc Hubic
  Aleșii județeni au respins, pentru a treia oară, aprobarea organigramei Centrului de Cultură al Județului Bihor.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Victorie civică la Sântandrei: Justiția spune ”NU” definitiv incineratorului de animale de lângă Palota
  Asociația ”Santandrei Metropolitan Area” (SMA) a reușit să blocheze definitiv prin intermediul justiției înființarea unui incinerator de animale pe raza comunei. 4

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Drumul Oradea - Sânmartin - exproprieri în valoare de 2 milioane euro
  Consilierii județeni au aprobat marți culoarul de expropriere pentru drumul de legătură Oradea - Sânmartin. 4

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.