Prefectul de Bihor nu crede că locuitorii din Sânmartin au dreptul să decidă asupra pământului pe care trăiesc! Prin acest referendum local, locuitorii comunei ar urma să fie consultaţi dacă vor sau nu exploatarea gazelor (inclusiv cele de şist) şi a ţiţeiului pe teritoriul comunei Sânmartin, din care fac parte inclusiv Băile Felix şi Băile 1 Mai. Reamintim că în luna noiembrie, Guvernul aprobase concesiunea perimetrului EX-3 Felix către East West Petroleum din Vancouver (Canada), companie care, la rându-i, a cedat 85% din sarcina operaţiunilor către gigantul rus Gazprom, ce lucrează prin intermediarul NIS Petrol România.
Se prevalează de… Constituţie!
„Pe partea constituţională. Sunt obligat de lege, pentru că se excede decizia patrimonială. Comuna Sânmartin nu are competenţă asupra resurselor subsolului. Este exact cum ai pune un referendum în care să se întrebe: «Domnule, respectăm sau nu Constituţia?»”, şi-a explicat prefectul Pop decizia de a ataca organizarea referendumului din Sânmartin. „Nu sunt bucuros pentru asta, dar nu am ce să fac. Sunt obligat de lege, de Constituţia României”, ne-a mai declarat Claudiu Pop, care a comparat referendumul celor din Sânmartin cu altceva: „Este ca şi cum ai face un referendum prin care să întrebi dacă pot, prin comuna Sânmartin, să treacă oameni mai mari de 1,8 metri sau mai mici de 1,2 metri. Nu poţi interzice asta prin referendum. O hotărâre de Consiliu Local nu se poate substitui unei legi”, a dat prefectul un exemplu aiuritor…
Redactorul JB/Bihor Online i-a transmis prefectului că tot prin Constituţie sunt garantate dreptul cetăţeanului la un mediu sănătos (art. 35) şi dreptul la octrotirea sănătăţii (art. 34). Claudiu Pop susţine însă că exploatările nu vor aduce atingere mediului şi sănătăţii. „Asta nu înseamnă că e un mediu nesănătos. Aşa, mergem pe principiul drobului de sare. Dar, în fine, nu intru în alte comentarii”, a încercat să pareze reprezentantul Guvernului în Bihor.
Referendum în aer!
Atacând în Justiţie hotărârile Consiliului Local Sânmartin nr. 602 şi 603, ce instituie organizarea referendumului, privind exploatarea resurselor petroliere, a gazelor naturale şi a gazelor de şist pe teritoriul comunei, prefectul le suspendă. Astfel, până la o hotărâre definitivă a instanţelor judecătoreşti privitoare la legalitatea organizării acestui referendum, comuna Sânmartin nu va putea organiza această consultare publică!
Acţiunea anunţată de prefectul de Bihor vine după ce prefectul de Constanţa, respectiv cel de Vaslui, atacaseră în Justiţie tot ce a însemnat act al administraţiilor publice locale privind interzicerea gazelor de şist în judeţele lor! Semn că acţiunile prefecţilor vin ca urmare a unor ordine explicite venite de la Guvernul Ponta.
Vineri, 13
Anunţul prefectului de Bihor a venit vineri, 13 decembrie. Tot ieri s-a anunţat şi că ministrul Mediului, Rovana Plumb, a renunţat la procesul intentat Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timiş şi a acordat un acord de mediu revizuit pentru exploatarea auriferă cu cianuri de la Certej! Acţiunea ministrei Plumb vine la doar câteva zile după ce Legea minelor a căzut în Parlament, fiind socotită de activiştii ecologişti drept o victorie repurtată asupra acelor forţe politice ce ţin cu tot dinadinsul să înceapă exploatarea cu cianuri de la Roşia Montană.
Citiți principiile noastre de moderare aici!