bihon.ro Web analytics

Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022

De Georgiana Anghel
Reactualizat la:

Prefectul Țiplea cere adoptarea „la timp și transparent” a bugetelor locale pe 2022

Reactualizat la:
Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent.
Scris de Georgiana Anghel - Primăriile care nu pot adopta bugetul în termenul legal își vor desfășura activitatea pe baza bugetului din anul precedent.

Prefectul Dumitru Țiplea a cerut primarilor din județ, printr-o circulară, „să adopte bugetele locale pentru anul în curs până cel târziu în 10 februarie 2022, termenul maxim prevăzut de lege”. Documentul mai prevede ca procedura de aprobare a bugetului local să fie finalizată transparent, în conformitate prevederile din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, actualizată.

„Bugetul local este cel mai important indicator al activității unui primar, ales pentru a servi interesele comunității din care face parte. Este obligatoriu ca cetățenii să cunoască direcția în care se dezvoltă comunitatea și modul în care sunt cheltuiți banii publici. Trebuie să profităm de avantajele digitalizării pentru a întări acest exercițiu de încredere prin transparență absolută”, a declarat prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea.

Potrivit unui comunicat al Prefecturii Bihor, în cazul în care bugetul primăriei nu poate fi adoptat după două şedinţe de consiliu local consecutive, care au loc la un interval de cel mult 7 zile, activitatea se va desfăşura pe baza bugetului anului precedent, până la adoptarea noului buget.

Informații publice despre buget

Aleșii au obligaţia publicării pe paginile de internet ale unităţilor administrativ-teritoriale a următoarelor documente şi informaţii:

a) proiectele bugetelor supuse consultării publice, inclusiv anexele acestora, în maximum două zile lucrătoare de la supunerea spre consultare publică;

b) comunicările primite de la Ministerul Finanțelor Publice referitoare la indicatorii de execuție a bugetelor, în maximum 5 zile lucrătoare de la primire;

c) bugetele aprobate, inclusiv anexele acestora, în maximum 5 zile lucrătoare de la aprobare;

d) situaţiile financiare asupra execuţiei bugetare trimestriale şi anuale, inclusiv plăţile restante, în maximum 5 zile lucrătoare de la depunerea la direcţiile generale ale finanţelor publice;

e) bugetul general consolidat al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale, întocmit potrivit metodologiei aprobate prin ordin comun al ministrului administraţiei şi internelor şi al ministrului finanţelor publice, în maximum 5 zile lucrătoare de la prezentarea în consiliul local;

f) registrul datoriei publice locale, precum şi registrul garanţiilor locale, actualizate anual, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an;

g) programul de investiţii publice al unităţii/subdiviziunii administrativ-teritoriale în maximum 5 zile lucrătoare de la aprobare.

2 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Un ungur says:

  E o papusa a PMO, Tiplea asta! Un fel de …dejaba! Daca ar fi un tablou cu el in locul lui ar fi exact acelasi lucru!

 2. Scăpările sunt scăpări says:

  Apa caldă vine caldã atunci când este şedinţã în bloc.

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cum să alegi cele mai bune servicii beauty. Aspecte esențiale de care să ții cont când alegi să apelezi la un centru de înfrumusețare
  Domeniul beauty este în continuă expansiune și numărul locațiilor care oferă astfel de servicii a crescut considerabil în ultimii ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice 2022, la Oradea
  Evenimentul va avea loc în cadrul Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, ediția a XXIV-a.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  3 bărbați și o femeie condamnați la închisoare cu executare depistați și arestați de polițiștii bihoreni
  Cei patru bărbați au fost depistați în trafic de către polițiștii bihoreni și arestați.

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Expoziții de artă fotografică în mijloacele de transport din Oradea
  Proiectarea expozițiilor de artă fotografică este realizată prin parteneriatul dintre Asociația Internațională „Euro Foto Art” şi Oradea Transport Local S.A.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Alergăm împreună la fapte bune pentru autism”

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Poștașii continuă protestele la București
  SLPR solicită Guvernului României să dispună o analiză temeinică și sănătoasă asupra stării Companiei Naționale Poșta Română.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.