bihon.ro Web analytics

Premieră naţională: cluster de geotermalism, la Oradea

De Cristina Ghilea

Premieră naţională: cluster de geotermalism, la Oradea

FOTO: PMO
Reactualizat la:
Asociația are un număr de 35 de membri din Bihor, Cluj, Satu-Mare și Bistrița Năsăud şi va avea sediul în fostul hotel al tineretului din Ioşia.
Scris de Cristina Ghilea - Asociația are un număr de 35 de membri din Bihor, Cluj, Satu-Mare și Bistrița Năsăud şi va avea sediul în fostul hotel al tineretului din Ioşia.

Cu ochii pe banii europeni şi cu resursa geotermală la îndemână, Nord-Vestul ţării mizează pe dezvoltarea accelerată a acestui sector pe mai multe direcţii. De la banala utilizare a apei geotermale pentru încălzirea locuinţelor până la exploatarea virtuţilor terapeutice şi balneare ale apei minerale geotermale, toate utilizările acestei resurse sunt de interes pentru „Asociaţia Clustherm Transylvania”.

Miercuri, în sala mare a Primăriei, a avut loc semnarea actului constitutiv și statutul asociaţiei. Asociaţa este neguvernamentală, apolitică, nonprofit şi independentă, nesubordonată vreunei alte persoane juridice, transmit organizatorii evenimentului. Oradea a fost aleasă luna trecută, în 29 ianuarie, să dețină funcția de președinte al consiliului director pentru o perioadă de 2 ani.

Asociația are, acum, 35 de membri – 12 reprezentanți ai mediului de afaceri, 4 instituții de învățământ, 17 instituții publice, precum și două asociații de suport în activitate. Membrii provin din patru județe: Bihor, Cluj, Satu-Mare și Bistrița Năsăud. Preşedintele consiliului director este dat de Primăria Oradea – Oana Necula, din Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei Oradea.

FOTO: PMO

„Oradea are mai multe proiecte care vizează valorificarea zăcământului de apă geotermală și am decis să ne alăturăm acestei Asociații pentru a dezvolta, în continuare, această componentă de geotermalism. Urmează să depunem, în perioada imediat următoare, un proiect prin intermediul clusterului ce vizează realizarea a trei laboratoare de analiză a apei geotermale,” a spus viceprimarul Mircea Mălan, în cadrul şedinţei de miercuri.

Patrimoniul inițial al Asociaţiei Clustherm Transylvania e de 17.500 lei, format din aportul egal al fiecărui membru fondator, cu o participare în valoare de 500 lei/ membru.

Conducerea

Consiliul director are rol mai ales de coordonare și este compus din 8 membri: 1 președinte, 6 vicepreședinți și 1 secretar general.
Prima componență nominală a Consiliul Director este următoarea:

1. Preşedinte: Nicula Oana-Laura, reprezentant al membrului Municipiul Oradea;
2. Vicepreşedinte: Fechete Dumitru, reprezentant al membrului Aqua President SRL;
3. Vicepreşedinte: Apahidean Dorin, reprezentant al membrului Salina Turda SA;
4. Vicepreşedinte: Barbara Zoltán, reprezentant al membrului Solarex SRL;
5. Vicepreşedinte: Toader Valentin, reprezentant al membrului Universitatea Babeș-Bolyai;
6. Vicepreşedinte: Trișcă Andrei-Simion, reprezentant al membrului Comuna Sânmartin;
7. Vicepreşedinte: Dîncu Ionel, reprezentant al membrului Asociația Parteneriat Gal Ținutul Haiducilor;
8. Secretar general: Dodescu Anca-Otilia, reprezentant al membrului Universitatea din Oradea.

Obiective

Asociaţia şi-a stabilit mai multe obiective, precum:
– crearea și dezvoltarea unui cadru favorabil pentru activitatea propie

– creşterea capacităţii de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI) prin stimularea cooperării între instituţiile de rprofil, întreprinderi și alte entități, precum şi prin creşterea accesului întreprinderilor la infrastructuri și servicii de cercetare – dezvoltare – inovare (CDI)

– identificarea şi promovarea iniţiativelor care generează produse şi servicii inovatoare de interes pentru Asociaţia Clustherm Transylvania

– generarea de proiecte de cercetare, dezvoltare si inovare (CDI) pentru membrii Asociaţiei Clustherm Transylvania

– promovarea, încurajarea și susținerea învățământului și spiritului antreprenorial, prin propunerea de soluții pertinente pentru sectoarele de interes ale Asociaţiei Clustherm Transylvania, inclusiv generarea și dezvoltarea de proiecte strategice în acest sens

– sprijinirea transferului de cunoștințe și susținerea activității economice a membrilor, prin derularea unor achiziții comune și prin creșterea intensității activităţilor comerciale între membrii Asociaţiei Clustherm Transylvania, pe de o parte, dar și prin derularea unor activități comerciale, în comun ale membrilor, cu alte entități din afara asociaţiei

– susținerea, promovarea și implicare în proiecte de interes comun, inclusiv unele de dimensiuni mari, transfrontaliere

– căutarea de finanţări şi resurse

– promovare prin organizarea și participarea la evenimente (forumuri, simpozioane, conferințe, seminarii, dezbateri etc)

– promovarea de inițiative legislative menite să corecteze – sau, dupa caz – să reglementeze anumite aspecte de interes pentru Asociaţia Clustherm Transylvania și membri

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorenii cu cariere solide în Regatul Unit bulversați de Brexit
  Tamio Vesa Nakajima e student la Oxford și nu unul oarecare. El are numeroase medalii cu lotul național al României de Informațică și a încheiat primul său an de studenţie la Oxford cu cea mai mare medie dintre studenţii informaticieni. „Încă nu s-a schimbat nimic, și nu stiu ce se va întampla”, spune Tamio.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Avertizare meteo cod portocaliu în Bihor: rafale de vânt de până la 130 km/h
  Până luni, 24 februarie, la ora 18:00, județul Bihor se află sub avertizare cod portocaliu de vânt.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bihorul promovat la Târgul de Turism al României
  Unul din cele mai importante evenimente turistice s-a desfășurat de joi și până duminică la București.

  România

  Cum se mai apără românii de gripă: clanțe înfășurate în tifon cu spirt la ușile unei primării
  Angajații unei primării din Balș, județul Olt au ales o metodă mai neobișnuită pentru a se apăra de gripă.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  O ogradă cu lavandă, chiar sub nasul Oradiei
  De cinci ani, o bihoreancă cu prenume de floare se dedica cultivării de lavandă și producerii de derivate din aceasta.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Noi restricții de circulație pe Calea Aradului și pe Centura Oradea
  De luni, 24 februarie, pe Calea Aradului și pe Centura Oradea vor intra în vigoare noi restricții de circulație.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.