bihon.ro Web analytics

Premii pentru pianiștii orădeni la Concursul Internațional „Carl Filtsch”

De Camelia Buşu
Reactualizat la:

Premii pentru pianiștii orădeni la Concursul Internațional „Carl Filtsch”

Reactualizat la:
Competiția și-a câștigat prestigiul atât prin dificultatea probelor cât şi prin nivelul artistic al concurenţilor.
Scris de Camelia Buşu - Competiția și-a câștigat prestigiul atât prin dificultatea probelor cât şi prin nivelul artistic al concurenţilor.

În perioada 12- 16 iulie 2021 a avut loc Concursul Internațional de Interpretare pianistică „Carl Filtsch” organizat la Sibiu în fiecare an de către Fundația și Asociația sașilor transilvăneni, ambele din München, precum și de Asociația germanilor din Sibiu, concurs sprijinit de Consiliul Local, Primăria și Filarmonica din Sibiu. Competiția și-a câștigat prestigiul de-a lungul timpului atât prin dificultatea probelor jurizate de către personalități din țară și din străinătate cât, mai ales prin nivelul artistic al competitorilor. Anul acesta „toți concurenții au fost foarte buni” a afirmat președinetele juriului, prof. univ. dr. Csiki Boldizsár de la Academia de Muzică „Gh. Dima” din Cluj Napoca.

Pianiștii orădeni, participanți la această a 25- a ediție a prestigiosului concurs, au primit în acest an premii importante confirmând valoarea muncii lor și a dascălilor care îi îndrumă.

Astfel, la categoria A (6-12 ani) Ciupeiu Maia de la Liceul de Arte din Oradea a primit premiul al III-lea iar Kallo Maya- Alberta la categoria B (12-16 ani) s-a situat pe același meritoriu loc III. Tinerele pianiste, care au arătat un nivel ridicat al tehnicii și expresivității muzicale, studiază în prezent cu profesoara Elisabeta Jambor Fekete. La categoria C, Ilisz Dominik a primit, în urma unei evoluții impresionante din punct de vedere al muzicalității și expresivității, premiul „Walter Kraft”. Ilisz Dominik este de asemenea îndrumat cu profesionalism și competență de conf. univ. dr. Elisabeta Jambor -Fekete.

În finala competiției s-au înfruntat „trei tineri pianiști excepționali cu trei concerte diferite” a afirmat președintele juriului. „Este prima ediție în care avem o finală cu orchestra, așa cum se întâmplă în concursurile mari din lume.”, a adăugat el. Sub bagheta dirijorului Daniel Jinga din București, Antoniu Nagy, fost elev al Liceului de Arte din Oradea, actualmente student la Academia de Muzică „Gh. Dima din Cluj -Napoca la clasa prof. univ. dr. Daniel Goiți, a interpretat Concertul numărul 1 de Franz Liszt, Roman Fediurko din Ucraina a interpretat Concertul numărul 3 de L. van Beethoven iar Izabela Voropciuc (Satu-Mare) a interpretat Concertul pentru pian de R. Schumann.

Prestația artistică a pianistului orădean a fost la superlativ îmbinând expresivitatea și muzicalitatea cu o tehnică pianistică excelentă. Varianta sa interpretativă s-a caracterizat prin forța, energia și patosul romantic cu care Liszt a înzestrat acest concert și l-a impus patrimoniului universal.

Roman Fediurko a oferit publicului o interpretare care a excelat prin rigurozitate și atenția acordată dozajelor sonore, nuanțelor și culorilor timbrale, dialogurilor pian-orchestră confirmând înalta clasă a școlii pianistice ucrainiene iar Izabela Voropciuc a interpretat concertul schumanian într-o manieră extrem de liberă, rubatizată, cu volume sonore delicate, feminine. După o foarte strânsă deliberare, juriul, care nu a avut deloc o misiune ușoară, a apreciat prestația concurenților cu: premiul I pentru Izabela Voropciuc, premiul al doilea pentru pianistul ucrainean Roman Fediurko, premiul al treilea revenindu-i lui Nagy Tiberiu.

Îi felicităm și putem doar spera că tinerii pianiști orădeni vor putea evolua în viitor pe scenele de concert ale orașului, pentru ca și publicul din urbe să se poată bucura de calitățile lor artistice. Cei care doresc să urmărească Gala Concursului Internațional „Carl Filtsch” o pot face pe adresa de facebook a Filarmonicii din Sibiu.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Ştiri sportive

  Oficial! Leo Messi pleacă de la FC Barcelona, deși ambele părți ajunseseră la un acord
  Clubul FC Barcelona a anunțat oficial, joi seara, că starul Lionel Messi nu va continua să evolueze la echipa catalană, în ciuda faptului că cele două părți ajunseseră la o înțelegere. Clubul informează că necontinuarea colaborării are cauze financiare și structurale.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului frontal de pe Piatra Craiului, dintre un Jeep și un TIR
  Polițiștii rutieri bihoreni au stabilit circumstanțele în care s-a produs accidentul frontal de pe Piatra Craiului, în urma căruia două adolescente au rămas încarcerate. 3

  România

  Franța trece pe lista roșie a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Lista completă, actualizată
  Comitetul Național pentru Situații de Urgență a modificat joi lista țărilor și teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. În zona roșie a intrat din această săptămână și Franța. 3

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa în Băile 1 Mai, Haieu, Rontău și Betfia

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă

  BIHON CAO

  Se întrerupe furnizarea apei pentru 3 străzi din Decebal

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  UPDATE! Accident pe Piatra Craiului: Impact între un TIR și un autoturism. Două adolescente au fost rănite!
  Două adolescente au rămas încarcerate în urma unui accident produs joi după-masă, pe DN1, în zona Piatra Craiului. 7

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Peste un milion de metri cubi de lemn pe picior, în licitație printr-o platformă online
  Licitaţiile pentru valorificarea masei lemnoase, pe picior sau lemn fasonat, vor fi organizate, din august, doar printr-o platformă online.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Ansamblul folcloric Crișana a fost desființat de CJ Bihor
  Consilierii județeni de la UDMR și PSD nu au votat reînființarea ansamblului, sub o altă denumire, în subordinea Centrul de Cultură al județului Bihor 11

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.