bihon.ro Web analytics

Preoții au sfințit apele. Tradiții de Bobotează

De Crina Dobocan

Preoții au sfințit apele. Tradiții de Bobotează

Creștinii au celebrat joi, 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor sub denumirile de „Arătarea Domnului” și „Epifania”.
Scris de Crina Dobocan - Creștinii au celebrat joi, 6 ianuarie, Botezul Domnului sau Boboteaza. Sărbătoarea mai este cunoscută în popor sub denumirile de „Arătarea Domnului” și „Epifania”.

Preoții și episcopii din toate parohiile au sfințit apa. Sărbătoarea cuprinde și o serie de tradiții și obiceiuri: fetele își visează ursitul, iar bărbații scot crucea din apă.

Numărul persoanelor care au participat la slujbele de sfințire a apei au fost mai mic decât în anii precedenți. Cel mai probabil, situația pandemică este cea care a determinat persoanele să urmărească slujbele la televizor.

Episcopul greco-catolic de Oradea, PSS Virgil Bercea, a oficiat Sfânta Liturghie și a sfințit apa la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea, alături de vicarul responsabil cu persoanele laice – Antoniu Chifor, dar și de alți preoți. Episcopul Bercea a spus că Botezul Domnului este de fapt înnoirea omului creștin.

„Astăzi, toată făptura se adapă din curgeri tainice. Astăzi, păcatele oamenilor se curăţesc în apele Iordanului. Astăzi, Raiul s-a deschis oamenilor şi Soarele dreptăţii ne luminează nouă. Astăzi, ne-am izbăvit de plânsul cel vechi şi ca un Israel nou ne-am mântuit”, a spus ierarhul.

Pentru a evita aglomerația, preoții parohi ai Catedralei „Sfântul Nicolae” din Oradea le-au oferit credincioșilor flacoane cu apă sfințită.

La Biserica cu Lună, slujba de sfințire a apei a fost condusă de preotul paroh Teodor Cristea. Alături de el au oficiat și alți preoți, între care părintele Radu Rus și Augustin Lucian.

Aceștia au pregătit pentru credincioși trei butoaie, aranjate pe suporturi metalice. Preoții au făcut apel la credincioși să nu se înghesuie, fiindcă apa este suficientă pentru toată lumea. În plus, credincioșii se vor putea servi cu apă sfințită toată săptămâna.

Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători creștine și amintește de Botezul lui Iisus Hristos în apele Iordanului, înainte de a-și începe activitatea publică.
Boboteaza este o sărbătoare creștină care se celebrează, an de an, pe data de 6 ianurie, înaintea sărbătorii Sfântului Ioan Botezătorul (7 ianuarie). De asemenea, Boboteaza marchează sfârșitul sărbătorilor dedicate Crăciunului și Anului Nou, fiind o sărbătoare a purificării naturii, a apelor, de forța răului.

Botezul, consemnat de evangheliști

Până în 6 ianuarie, preoții s-au deplasat la casele credincioșilor, pentru a vesti Botezului Domnului și pentru a le binecuvânta și stropi locuințele cu apă sfințită. Acest obicei se păstrează în amintirea Botezului lui Iisus Hristos în apele Iordanului, de către Ioan Botezătorul.

Momentul în care Mântuitorul a primit botezul este consemnat de toţi cei patru evanghelişti. Evanghelistul Matei spune că Isus a venit din Galileea la râul Iordan, unde boteza Ioan Botezătorul, cerând să fie şi el botezat. Ioan i-a zis: „Eu am trebuinţă să fiu botezat de tine şi tu vii la mine”, iar la răspunsul lui Isus că aşa se cuvine, acesta a fost botezat în cele din urmă de către Ioan.
Credincioşii şi preoţii consideră că apa sfințită de Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. Totodată, există credința că apa sfinţită la biserică în această zi şi luată de credincioşi nu se strică niciodată. Prin agheasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.
Agheasma mare se săvârşeşte numai de Bobotează, spre deosebire de agheasma mică, ce se obţine prin sfinţirea în biserică a apei, în prima zi a fiecărei luni, dar şi în case, la sfeştanie.
Sărbătoarea Bobotezei este recunoscută atât în Bisericile Ortodoxă și Greco-Catolică, cât şi în Biserica Romano-Catolică.

Tradiții și obiceiuri la români

La români, ziua de Bobotează cuprinde motive specifice sărbătorilor de Crăciun. Astfel, în unele zone se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se fac proorociri despre noul an.
La Bobotează se sfinţesc toate apele. Preotul se duce la o apă în care va arunca o cruce, mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot anul. În vechime, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării şi era ţinut la mare cinste de către ceilalţi.
Iordănitul femeilor este un alt obicei. În trecut, în satele din nordul ţării, femeile se adunau în grupuri mari la o casă şi duceau acolo alimente şi băutură. După ce serveau masa, ele cântau şi jucau toată noaptea. Dimineaţa, ieşeau pe stradă, luau pe sus bărbaţii care apăreau întâmplator pe drum și îi duceau cu forţa la râu, ameninţându-i cu aruncatul în apă. În unele regiuni, avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite, prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un râu.
De asemenea, se spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul. Ele îşi leagă pe inelar un fir roşu de mătase şi pun un fir de busuioc sub perină. Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, mai spune tradiţia populară.
În anumite regiuni din țară, se crede că dacă în dimineaţa Ajunului de Bobotează, pomii sunt încărcaţi cu promoroacă, aceştia vor avea rod bogat.

Tradiţia mai spune că la Bobotează nu se spală rufe. În această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic cu împrumut.

 

4 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Tebby says:

  Mai bine si-ar sfinti preotii propriile gauri din partile dorsale……

 2. Mafia preoteasca says:

  Astea nu mai sunt traditii, sunt prostia omeneasca la culme. Ortodocsii epocii de piatra….

 3. Jiji hudemere says:

  iar puneți botul cu apa sfințită la niste jeguri ninja care se dau oameni lui Dzeu! vezi Recorder cu preoți hoti cum fura si prostesc enoriași ! niste gunoaie in haine cica preoțești ! pedofili hoti lingăi etc

 4. Coiotu says:

  da ni cum bea cela din damigeana apa stătută de la robinet

 5. BIHON Sport local

  CAO 1910 Oradea a câștigat „derby-ul viitorului”. Multe debuturi în Liga 3 și o retragere!
  Două echipe bihorene cu „sacii în căruță” s-au întâlnit sâmbătă în ultima etapă a play-off-ului din Liga 3, Seria 10.

  România

  Accident pe un traseu de biciclete din Arad - un biciclist este în stare de inconștiență după ce a căzut într-o zonă greu accesibilă

  BIHON Sport local

  Studenții fotbaliști orădeni joacă pentru medaliile de bronz la Campionatul Universitar

  BIHON CAO

  Întreruperi Compania de Apă

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  Bihon CSM Oradea

  A doua înfrângere la baraj pentru CSM Oradea
  CSM Oradea a fost învinsă de SCM Politehnica Timișoara cu scorul de 38-23 (18-12) în cel de-al doilea său meci de la turneul de baraj pentru promovarea în Liga Națională de handbal masculin, care se desfășoară la Ghimbav (jud. Brașov).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Sfintii Imparati Constantin si Elena, sărbătoriți pe 21 mai - tradiții și superstiții pentru această zi
  În fiecare an, în data de 21 mai, Biserica Ortodoxă îi pomenește pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. În România, peste 1,8 milioane de oameni își sărbătoresc astăzi onomastica. 

  Mapamond

  O femeie a protestat dezbrăcată pe covorul roșu la Cannes împotriva violurilor comise de soldații ruși
  O femeie a apărut dezbrăcată pe covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes, în semn de protest față de agresiunile sexuale la care au fost supuse femeile ucrainene de la începutul invaziei ruse. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.