bihon.ro Web analytics

Președintele Senatului Universității Oradea: ,,L-ați putea acuza pe Iuliu Maniu de prozelitism? ”

Reactualizat la:
Reactualizat la:
Reclamat conducerii Universității și Comisiei de Etică, președintele Senatului Universității Oradea, Sorin Curilă, se apără.
Scris de Demian - Reclamat conducerii Universității și Comisiei de Etică, președintele Senatului Universității Oradea, Sorin Curilă, se apără.

Reclamat de studenți de propagandă religioasă, președintele Senatului Universității din Oradea, prof. Sorin Curilă, se simte nedreptățit și susține că acuzațiile aduse de tineri înaintea conducerii UO și Comisiei de Etică nu sunt fondate.

Concret, studenții îl acuză pe președintele Senatului UO că la festivitatea de deschidere a anului universitar, prin mesajul transmis, a făcut propagandă religioasă.

,,Mesajul transmis nu conține sub nicio formă prozelitism sau propagandă religioasă. Mesajul se încadrează în totalitate în spiritul și litera actului pedagogic. Orientarea spre valorile menționate în discurs sunt o expresie a datoriei morale și profesionale pe care, în calitate de cadre universitare, le avem pentru fiecare student care calcă pragul universității tocmai pentru a-și lărgi orizontul cunoașterii și pentru a-și însuși atitudinile și aptitudinile atât de necesare în construirea destinului personal, al carierei profesionale și al aportului pe care fiecare trebuie să și-l aducă în dezvoltarea societății”, a arătat Curilă.

Valori și rădăcini

Acesta se întreabă care este profilul și structura societății în care contestatarii săi și-ar dori să trăiască. Totodată, Sorin Curilă se declară preocupat și de idealul de societate pe care-l au oamenii care neagă și desființează ideea de ,,respect față de valorile naționale românești”.
,,Dacă nu credem și nu apărăm valorile națiunii pentru care ne pregătim să o slujim, dacă ne negăm valorile, rădăcinile, trecutul, istoria, ce așteptări legitime mai putem avea de la un viitor și de la oameni. Observ cu stupoare cum un mesaj de bun simț și respect față de istoria învățământului românesc și conștiința noastră este interpretat, apoi răstălmăcit ca fiind <<propagandă religioasă>>. Această rea voință își găsește limitele într-un act de depunere a unei plângeri către conducerea Universității și Comisia de Etică cu solicitarea de a fi sancționat. Unde e etica acestui demers? De când, să te adresezi copiilor veniți împreună cu părinții lor la festivitatea de deschidere a anului universitar, a devenit un act calomnios dacă menționezi concepte, precum: poporul român, pământul țării, limba română, familia românească întemeiată prin căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, biserică, credință, Dumnezeu? Observați, am vorbit unor tineri, însoțiți de părinții lor, despre familie, le-am vorbit despre biserică și nu despre apartenență religioasă”, a punctat președintele Senatului UO.

El susține că este greu de crezut că, după numai 30 de ani de libertate în România, ,,se creează premisele îngrădirii libertăţii de expresie, de credinţă, de conştiinţă, de iniţiativă, tocmai într-un mediu în care ar trebui să predomine unitatea, demnitatea şi libertatea de exprimare”.

Analogii

În încheierea scrisorii, președintele Senatului UO își compară discursul de la debutul anului universitar cu cel al omului politic Iuliu Maniu din Ziua Marii Uniri: ,,Dacă privim îndărăt la suferințele îndurate de neamul românesc, dacă ne amintim de sângele vărsat, nu știm cum să mulțumim lui Dumnezeu că ne este dat nouă, din generația de acum, să trăim aceste timpuri de înălțare. În aceste momente solemne ne vom purta vrednici de timpurile pe care le trăim. Vrednicia națională se judecă după înțelepciunea cu care se aduc hotărâri chemate să croiască soarta noastră”.

,,Oare contestatarii mei nu l-ar putea acuza pe Iuliu Maniu de prozelitism și propagandă religioasă?”, se întreabă Sorin Curilă.
Cu siguranță, a încheiat el, ,,vrednicia națională se judecă după înțelepciunea cu care se aduc hotărâri chemate să croiască soarta noastră”.

[related-post post_id=”2122496″]

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Liberalii își impun omul, la RAR Bihor. Ce alți directori urmează să fie schimbați?
  Printr-o decizie a șefului RAR din Capitală, directorul local sprijinit de PSD este înlocuit de omul PNL. Se face o rocadă, după ce, în timpul Guvernului Ponta, pesedistul Crăciun l-a înlocuit pe Filip.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  „Invențiile Evului Mediu. Leonardo Da Vinci – apă, vânt şi foc”
  Copiii pot admira la Muzeul Oraşului Oradea o nouă expoziţie cu machete ce reproduc invenţiile lui Leonardo Da Vinci.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  115 milioane de lei pentru Universitatea din Oradea
  115 milioane de lei au fost alocați Universității din Oradea de către Ministerul Educației. Mai mult de jumătate din fonduri vor merge pe salariile angajaților. 1

  BIHON Sport local

  Luceafărul a învins pe CSC Sânmartin II
  Într-un nou joc de pregătire, Luceafărul Oradea a câștigat cu 3-2 (1-1) în fața echipei de eșalon patru CSC Sânmartin II.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacia 100% electrică la Salonul Auto Geneva
  Grupul Renault va prezenta la Salonul Auto de La Geneva, care va avea loc în perioada 5 – 15 martie, un autoturism 100% electric.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Kamion din Italia, The Hypnotunez din Ucraina şi Skroom vor susţine concerte în Rock Fort
  Trei trupe din trei ţări vor concerta vineri, de la ora 20:00 în Rock Fort din Oradea. Kamion vine din Italia, cu membrii din Trevisto şi Veneţia, şi abordează un heavy'n'roll. Proiectul Kamion s-a născut în 2014, avându-i ca membri fondatori pe Paul şi Patch, care şi-au dorit să pornească o trupă originală.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.