bihon.ro Web analytics

Prima casă verde din cânepă, proiectată la Girişu de Criş

Reactualizat la:

Prima casă verde din cânepă, proiectată la Girişu de Criş

Reactualizat la:
„Parţial, construcţia este realizată prin reasamblarea unei case de lemn care a fost demontată şi transportată de la alt amplasament”, se arată în proiect.
Scris de Raul Simea - „Parţial, construcţia este realizată prin reasamblarea unei case de lemn care a fost demontată şi transportată de la alt amplasament”, se arată în proiect.

Zidăria din cânepă şi var stă la baza conceptului de „casă verde din cânepă”. Originalitatea şi creativitatea motivaţiei care susţine şi descrie ideea de a construi cu cânepă şi var, dar şi cantitatea de cânepă şi var folosită, precum şi diversitatea utilizării pentru zidărie exterioară, interioară, izolare acoperiş, şape, reprezintă criterii care vor desemna câştigătorii programului „Casa Verde Cânepă”. Printre cei care ar putea fi fericiţii beneficiari ai proiectului se află şi Andrei Caşotă, din Girişu de Criş.

14

Acesta a depus pe site-ul casaverdecanepa.com un proiect care se afla pe locul cinci ca număr de voturi, din totalul de opt proiecte. Proiectul lui Andrei Caşotă este singurul din Bihor. Conform proiectului, se doreşte „construirea unei locuinţe ce va avea aspect exterior şi atmosferă interioară tradiţionale. Parţial, construcţia este realizată prin reasamblarea unei case de lemn care a fost demontată şi transportată de la un alt amplasament. Elementele neoriginale adăugate se armonizează atât cu specificul construcţiei iniţiale, cât şi cu cel al zonei în care se va integra locuinţa”.

La capitolul caracteristicile construcţiei, aşa cum reies acestea din proiect, se precizează că „învelitoarea casei se va realiza din stuf”, iar din perspectiva compartimentării locuinţei, pereţii din dulapi chertaţi din lemn vor fi termoizolaţi cu Hempcrete – un amestec de cânepă şi var. Proiectul „Casa Verde Cânepă” a fost lansat de Ministerul Mediului anul trecut. După succesul cu „Casa Verde Plus”, „Casa Verde Cânepă” este un proiect paralel, menit să încurajeze construcţiile ecologice și să ofere case model pentru cei care sunt interesați.

16

Proiectul Ministerului Mediului este susţinut de HempFlax, o companie olandeză lider pe segmentul de cultivare și procesare cânepă, și Carmeuse, principalul producător de var la nivel mondial, care susţin „Casa Verde Plus”. Companiile au demarat un proiect paralel, „Casa Verde Cânepă”, prin intermediul căruia oferă materia primă pentru zidărie, realizată din puzderie de cânepă și var, pentru trei case în plus față de cele selectate de minister. Puzderia de cânepă este un produs secundar ce reprezintă partea lemnoasă a tulpinii, rezultată după extragerea fibrelor tehnice şi întrebuinţată ca material pentru construcţii ecologice.

Cei care fie nu au depus dosarul de înscriere în programul inițiat de minister, fie nu s-au calificat, au putut să acceadă la acest proiect, care alocă o sumă în valoare de 5.000 de euro pentru fiecare dintre cele trei case. Perioada de înscriere a fost 1 octombrie – 31 decembrie 2016. După votul online care selectează primii clasaţi – proiectul bihoreanului este cel cu numărul 7 – juriul, alcătuit din reprezentanți Hempflax, Carmeuse şi ONG-uri, va alege cele trei proiecte câştigatoare.

În alegerea câştigătorilor este foarte important ca toata zidăria să fie realizată din cânepă şi var şi ca proiectul să se dorească a fi finalizat în perioada primăvară – vară a anului 2017.

Beneficiile casei verde din cânepă:

– respiră: permite transferul umidităţii (vaporilor de apă) prin pereţi;
– nu se formează condens;
– un control mai bun al calităţii aerului și umidităţii;
– necesitate scăzută a ventilației artificiale (case pasive);
– previne dezvoltarea bolilor;
– conductivitate termică scăzută, comparativ cu soluţiile clasice pe bază de ciment;
– PH ridicat – protecţie împotriva mucegaiului, bacterilor, alergenilor;
– material mai flexibil decât cimentul;
– poate reduce crăpăturile;
– liantul creşte rezistenţa la foc.

0 Comentarii

Your email address will not be published.

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Note mai mari după contestații la BAC: 80 de elevi din Bihor au primit note peste 6 și au promovat
  75,94 % etse rata de promovare în prima sesiune a examenului național de Bacalaureat în județul Bihor 2022 (după contestații).

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Accident cu 3 mașini implicate în zona girației din fața bisericii Emanuel. O persoană a fost transportată la spital
  Accidentul a avut loc vineri, 1 iulie, în jurul orei 15.00 la intersecția străzilor Calea Aradului și Bulevardul Decebal.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Kaufland retrage un produs de distrugere a insectelor de pe piață
  Kaufland retrage voluntar, din motive ce țin de protejarea consumatorilor, produsul My Project Insectocutor Distrugere Insecte GTIN: 4063367290183, anunță lanțul comercial. Retragerea este valabilă pentru toate loturile.
  tombola lunii

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Se întrerupe apa potabilă în zona blocului Cicero

  BIHON CAO

  Avarie în Nufărul. Se întrerupe furnizarea apei potabile

  Bihon CSM Oradea

  Fometescu și-a reziliat contractul cu echipa de baschet a CSM Oradea
  CSM CSU Oradea și jucătorul Tudor Fometescu au decis de comun acord să încheie raporturile contractuale, după aproape cinci ani de colaborare.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Trei bărbați și o femeie din Salonta au fost reținuți fiind bănuiți că au deținut și transportat 530.000 de țigări nemarcate

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Inspectoratul de Poliție Județean Bihor scoate la concurs, cu recrutare din sursă externă, 29 de posturi. Care sunt acestea
  Perioada de recrutare a început epe 29 iunie 2022 și se va încheia în ziua de 12 iulie 2022, (în ultima zi, doar până la orele 16:00).

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.