bihon.ro Web analytics

Prima expoziție din pandemie: Simfonii de culoare şi umor

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Prima expoziție din pandemie: Simfonii de culoare şi umor

Reactualizat la:
Prima expoziție de după restricţiile impuse de pandemie, „Simfonii fără cuvinte”, e semnată de artiștii naivi Camelia Constantin şi Nicolae Pătru.
Scris de Veronica Bursașiu - Prima expoziție de după restricţiile impuse de pandemie, „Simfonii fără cuvinte”, e semnată de artiștii naivi Camelia Constantin şi Nicolae Pătru.

Vernisajul a avut loc joi la Sinagoga Neologă Sion din Oradea, în prezenţa unor orădeni iubitori de cultură. Evenimentul e organizat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, organizaţie cu serioase iniţiative de proiecte culturale, o organizaţie profesională unică în România, dedicată exclusiv artei naive.

„Pentru Nicolae Pătru pictura naivă este starea de ideală libertate, un salt departe de tot ceea ce înseamnă convenţionalism, o renunţare la orice suport artistic devenit istoric, o cristalizare a adevărului străbun, având sentimentul unei lumi aflate la prima ei dimineaţă. Aici, în această lume aşezată înadins în jurul bisericii şi al ţintirimului, adică în jurul lui Dumnezeu şi al morţii, cum ar spune Lucian Blaga, artistul muscelean ne propune o realitate ancestrală, trecută prin filtru sensibilității artistului şi care îşi păstrează integral farmecul şi prospeţimea de altădată”, consideră Mircea Stroe, președintele Asociației Artiștilor Naivi din România.

Pânzele create de Nicolae Pătru imortalizează o lume ce-şi povesteşte sieşi întâmplări şi fapte din viaţa satului. Deoarece artistul nu cunoaşte crizele originalităţii în artă, el acceptă netulburat improvizaţiile lui formale, tot ceea ce pare a fi expresia emoţiei celei mai intime la un moment dat. În acelaşi timp, pictura lui se situează în interiorul culturii tradiţionale, dar nu sub tutela modelului folcloric.

Tablourile Cameliei Constantin exprimă nostalgia naturii, a vegetaţiei înviorătoare, a obiceiurilor lumii satului, a sărbătorii de altădată, toate cu note de veselie debordantă.

„Artista ne oferă, prin creaţia sa, un spectacol existenţial plin de promisiuni şi întrebări la care îşi dau mâna transcendentul, natura cosmică, societatea, lumea animală şi vegetală, alături de trăirea sa contopită în contradicţii, revendicări, dragoste şi umor”, spune Mircea Stroe.

Mult umor, pe care uneori privitorul trebuie să-l descopere singur, în amănunte „ascunse” în pictură. Acesta este universul creat şi transpus pe pânză de Camelia Constantin, lumea în care artistul îşi depăşeşte condiţia de artist al artei naive, devenind prin creaţia sa un rostuitor întru veşnicie.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  Mapamond

  Numele pe care Prințul Harry și Meghan Markle l-au ales pentru un câine adoptat, obscen în România
  Ducii de Sussex au adoptat un labrador negru, imediat după căsătorie dar nu au dezvăluit până acum numele acestuia. Termenul reprezintă moneda oficială a statului Botswana.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Lidia Popa: Palatul Poștelor reabilitat cu 4,3 milioane euro
  Clădirea este monument istoric și a fost construită în stil ecletic între anii 1894-1909. 1

  BIHON Sport local

  Eșec drastic pentru CAO. Orădenii mai pot spera doar la locul 2
  Echipa orădeană a pierdut cu 1-3 duelul cu CSM Satu Mare și mai poate spera doar la locul 2, promovabil în anumite condiții. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Polaris, scoasă din jocul salubrității orădene
  RER Vest SA a rămas unic ofertant în licitația pentru contractul multianual, scos la mezat de Primăria Oradea.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Klaus Iohannis: Școala începe pe 14 septembrie. Restricții aplicate după trei scenarii
  Președintele Klaus Iohannis a anunțat scenariile după care vor fi aplicate restricții în noul an școlar, care va începe pe 14 septembrie. 5

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Dacian Palladi, reacție la scenariile Președintelui: „Decizia ultimă trebuie a fi recunoscută ca aparținând părinților și nicidecum statului”
  Membru al Consiliului Școlii Doctorale de Sociologie din cadrul Universității din Oradea, profesor asociat al Universității ”Emanuel” din Oradea, profesor la școala lui Mihai Neamțu, alături de nume sonore precum Cătălin Avramescu, Dacian Palladi a oferit multă vreme consultanță de orientare în carieră pentru elevi.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.