Familia a fost de acord cu prelevarea de organe, fiindca a inteles (in pofida scandalurilor legate de suspiciuni de vanzari de organe sau alocari preferentiale de organe, in cazuri izolate), ca viata altor oameni depinde de transplant.
In noaptea de vineri spre sambata, echipe de specialisti, una condusa de dr. Dan Enache, din Cluj Napoca, cealalta de la Spitalul Fundeni din Capitala, coordonata de dr. Vasile Lungu, au sosit la Oradea si au prelevat rinichii, ficatul si corneea oradencei de 72 de ani.
Cinci vieti salvate
De la Spitalul Judetean Oradea, au ajutat la operatia de prelevare specialisti de la sectia de Terapie Intensiva: dr. Pataki Stefan, as. Gergely Otto, as. Viviana Hodosan, as. Gabriela Puscas si as. Szabo Emese.
Operatia s-a incheiat in jurul orei 4 dimineata. Rinichii au fost transportati la o clinica din Cluj Napoca, iar ficatul si cornea la Bucuresti, cinci oameni fiind astfel salvati prin gestul suprem de altruism al familiei indoliate.
Dincolo de scandal
Aceasta este prima prelevare de organe realizata la Oradea in 2018.
De retinut ca numarul prelevarilor de organe a scazut dramatic anul trecut si la Oradea, din pricina scandalurilor despre posibile fraude din sistemul de transplant. In 2017, la Spitalul Judetean Oradea, s-au realizat 8 prelevari de organe, fata de 16-18 in anii precedenti.
Cauza scaderii numarului de prelevari a fost produsa de generalizarea informatiilor negative despre posibile alocari preferentiale si chiar vanzari ilegale de organe – cazuri de altfel izolate si nedovedite in totalitate, precizeaza dr Carmen Pantis coordonator judetean de transplant din Bihor.
Astfel, pe plan local, ni se dau asigurari despre transparenta si corectitudinea efectuarii operatiilor de prelevare de organe. Dr. Carmen Pantis subliniaza ca la Oradea orice organ prelevat e distribuit la centrele mari din tara, acestea fiind cele care decid alocarea organelor pentru transplant.
Toate cazurile de la Oradea se pot verifica, dosarele fiind corect intocmite si arhivate, transmite dr. Pantis.
In contextul scandalurilor actuale din unele centre medicale de transplant, e posibil ca si la Oradea, unii apartinatori sa aiba acum suspiciuni si sa creada ca organele rudelor lor au fost date preferential sau pe bani.
In avalansa informatiilor din presa centrala, dr. Pantis se asteapta ca unii apartinatori sa ceara explicatii despre prelevari vechi de ani de zile realizate la Oradea, chiar nejustificate: “Alocarea si distributia organelor nu e atributia coordonatorului judetean de transplant Oradea, ci a celor din centrele medicale de transplant. Toate dosarele pacientilor de la Spitalul Judetean Oradea pot fi verificate. Operatiile de prelevare au fost efectuate cu respectarea stricta a protocoalelor de declarare a mortii cerebrale, primirea acordului din partea familiilor si inclusiv cu anestezierea pacientilor donatori, exact ca la orice alta operatie, fara lezarea calitatii de oameni a pacientilor”.
La ora actuala, Romania se afla tot in coada clasamentului la capitolul altruism, fiind pe ultimele locuri si la donare de sange si la prelevari/transplanturi de organe, cu toate ca mii de romani au zilele numarate daca nu primesc organe prin transplant.
De aceea, dr.Pantis transmite bihorenilor sa aiba incredere in sistemul medical, indiferent ca e vorba de donare de sange sau organe ori alta procedura salvatoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!