bihon.ro Web analytics

Primăria bagă bani în supraînălțarea unui tronson imobiliar din Parcul Traian

Reactualizat la:

Primăria bagă bani în supraînălțarea unui tronson imobiliar din Parcul Traian

<p>Foto: C.GH.</p>
Reactualizat la:
Până să aibă cadrul legal de a obliga orădenii să-și înalțe imobilele din Centrul Istoric, Primăria a inițiat un parteneriat cu proprietarii unor clădiri din Parcul Traian pentru „regenerarea urbană” a unui tronson de imobile.
Scris de demeter1 - Până să aibă cadrul legal de a obliga orădenii să-și înalțe imobilele din Centrul Istoric, Primăria a inițiat un parteneriat cu proprietarii unor clădiri din Parcul Traian pentru „regenerarea urbană” a unui tronson de imobile.

Mai multe proprietăți situate în perimetrul delimitat de Parcul Traian, strada George Enescu și strada Franz Schubert fac obiectul unui așa-zis „proiect de regenerare urbană”, derulat în parteneriat de Primărie și deținătorii clădirilor.


Ar fi, conform primarului Ilie Bolojan, un prim model de bună practică în implementarea ideii de creștere a densității populației în Centrul istoric, prin supraînălțarea imobilelor. Primarul a lansat propunerea anul trecut, când și-a și trecut-o prin Consiliul local, sub forma unui regulament de aliniere a clădirilor atât pe înălțime cât și la frontul stradal.

Demolări

Suprafața luată în calcul este de 5.811mp și e încadrată, spre Parcul Traian, de imobile monumentale mult mai înalte – Palatul de Justiție și palatul Baroului de Avocați.

Actualmente, spațiile construite servesc ca birouri, spații libere, locuințe, alimentație publică. „Prin proiectul de regenerare urbană se intenționează demolarea tuturor clădirilor aflate într-o stare tehnică necorespunzătoare și edificarea unor clădiri multifuncționale în limitele amplasamentului situat pe strada Parcul Traian nr12, nr 14 și strada Franz Schubert nr 1”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat la finele anului trecut.

Din Primărie

Inițiativa pentru acest proiect a pornit din Primărie, spune Lucian Popa, șeful Direcției Patrimoniu Imobiliar. Totuși, e veche intenția unuia dintre proprietarii spațiilor din Parcul Traian, deținătorii firmei D&C, de a supraînălța proprietatea.

Popa zice că discuțiile cu cei peste 10 proprietari au început anevoios dar în final toți s-au implicat în proiect. Discuțiile s-au învârtit mult în jurul implicațiilor financiare.

„Am ajuns la concluzia că dacă nu se implică financiar, acoperim noi, Primăria, costurile supraînălțării și ei își păstreză cotele de proprietate deținute inițial”, spune Popa.

Cel mai probabil, se va aplica o formulă similară celei de la parcarea de pe Strada Independenței, realizată de Primărie în parteneriat cu RCS RDS: cota parte de de proprietate inițială deținută a dictat procentele implicării; în momentul în care, ulterior, a crescut costul lucrării și firma privată a refuzat să mărească aportul, s-a convenit pe diminuarea numărului de locuri de parcare care îi revin.

Proiectul va demara anul acesta, cel puțin pe partea de documentații tehnice. În prezent, s-a contractat realizarea Planului Urbanistic de Detaliu, cu firma arhitectului Pafka Ernest.

Regulamentul alinierii clădirilor, suspendat

Parteneriatul din Parcul Traian este în spritul „Regulamentului privind aplicarea unor cote adiționale de impozitare pentru clădirile care nu respectă încadrarea în frontul stradal construit și/sau regimul de înălțime stabilit”, votat anul trecut de Consiliul local dar suspendat după ce Prefectura l-a atacat în contencios administrativ.

Pe lângă obligația de a alinia clădirile la un front stradal și la o „înălțime medie”, regulamenul prevedea penalizarea celor care nu se conformează cu supraimpozitarea proprietății cu 50%. Proiectul a fost votat anul trecut dar un studiu în baza căruia să se determine imobilele afectate a fost livrat Primăriei abia în ultimele două săptămâni din anul trecut. Bolojan a comentat că, dacă municipalitatea câștigă procesul cu Prefectura, hotărârea de CL va produce efecte. Dacă nu, studiul va rămâne ca un fel de „intrument pentru cei care vor să investească în zona centrală”.

Studiul urmează să intre pe ordinea de zi a Consiliului Local în ianuarie.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Coadă la vama Borș: coloana de mașini se întinde pe 20 de km!
  Bihorenii sunt nevoiți să aștepte ore întregi pentru a trece granița cu Ungaria pe la PTF Borș. 1

  România

  Lidl recheamă în magazine un produs din gama Deluxe
  Lild România a emis un anunț de rechemare și returnare a produsului Deluxe Pâine de smochine cu migdale, 200 g.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Finalizarea proiectului „Extinderea activității firmei Color Type SA”
  S.C. COLOR TYPE S.A. cu sediul în sat Oșorhei, comuna Oșorhei, Strada 1, nr. 312, județul Bihor, CUI 17183549, J05/179/2005, implementează proiectului cu titlul:

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Fotbalul a învins matematica
  Orădeanul Patrick Gânțe a rezolvat „ecuația” viitorului său și a ales „sportul rege”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Rezultatul testelor medicale: Femeia de 52 de ani din Oradea nu are Coronavirus!
  Rezultatele testelor medicale ale orădencei de 52 de ani suspectă că ar fi fost infectată cu coronavirus după ce a călătorit inclusiv în Veneția este negativ pentru coronavirus.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Premieră națională în Bihor: Se lucrează la linie 112 specială, pentru coronavirus!
  La întâlnirea de luni dintre medicii de familie și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, prefectură, servicii de urgență, s-a lansat informația exclusivă potrivit căreia ar urma să se formeze o linie directă și specială la 112 pentru coronavirus. 2

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.