bihon.ro Web analytics

Primăria Marghita cere stoparea disconfortului olfactiv

De Veronica Bursașiu
Reactualizat la:

Primăria Marghita cere stoparea disconfortului olfactiv

Reactualizat la:
Printr-o notificare înregistrată în 4 martie 2021 adresată Gărzii de Mediu şi Nutrisuin, primarul Marghitei, Marcel Sas Adăscăliţii cere luarea de măsuri pentzru a stopa disconfortul olfactiv cu care se confruntă locuitorii din Margita.
Scris de Veronica Bursașiu - Printr-o notificare înregistrată în 4 martie 2021 adresată Gărzii de Mediu şi Nutrisuin, primarul Marghitei, Marcel Sas Adăscăliţii cere luarea de măsuri pentzru a stopa disconfortul olfactiv cu care se confruntă locuitorii din Margita.

În document se arată că ultima dată mirosul de la ferma de porci din Marghita a fost resimţit de localnici pe 26 februarie 2021. Autorităţile din Marghita reamintesc, invocând OUG 195/2005 privind protecţia mediului, că „disconfortul olfactiv e efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stări de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale”.

Discuţii tensionate pe tema emiterii autorizaţiei de funcţionare pentru Nutrisuin au avut loc ultima data în 2017, ocazie cu care au stat la aceeaşi masă localnici nemulţumiţi de faptul că resimt mirosul de la ferma de porci. Pe de o parte, localnicii care invocau mirosul insuportabil de la ferma de porci şi reprezentanţii firmei care au demonstrat cu documente că respectă toate cerinţele de mediu, aratându-şi disponibilitatea de a implemeta unele măsuri suplimentare. Atunci s-a pus în discuţie acordarea autorizaţiei pentru Nutrisuin care odată obţinută e valabilă 10 ani. Totodată, reprezentanţii Nutrisuin au spus că firma va fi monitorizată în continuare conform principiului „poluatorul plăteşte”. Fostul prmar Pocsaly Zoltan accepta la momentul discuţiilor că 75% dintre măsurile din acordul cu Nutrisuin au fost implementate. Ferma se află la 2000 m de localitate, chiar dacă legea nu cere mai mult de 1500 m. La fermă au fost montate separatoare de dejecţii, există o lagună impermeabilă de peste 9000 mp şi 5 m adâncime, cu o capacitate de 40.000 mc, cu trei compartimente de stocare, au fost injectate bacterii în punctele critice pentru a reduce mirosurile şi există o perdea verde în fermă de 1000 de copaci. Patronii Nutrisuin se obligau să monteze o instalaţie de neutralizare a mirosului pe baza de senzori. Aceasta presupune că în momentul în care senzorii indică schimbarea direcţiei vântului spre oraş, instalaţia de neutralizare intră în funcţiune.

Încă din 2017 s-a vorbit despre o presiune publică având ca finalitate dispariţia fermei pentru a satisface interese imobiliare fiindcă nici Oradea, nici Marghita nu se puteau extinde în direcţia fermelor, deoarece nu pot fi emise autorizaţii de construcţie. La Oradea ferma de porci a lui Iosif Pazuric a fost relocată. Nutrisuin Marghita e situată spre Viişoara şi se intinde pe o suprafata de 8 ha, având o capacitte de 26.000 de capete.

3 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. Boron says:

  Sa vedeti ce miros este la Salacea si cate capete de suine a
  ingropat pe camp cu ocazia ciumei etc.
  Pazuric, mistocar de stilullui este un om fara scrupule.

 2. porcuzice says:

  Pute Marcel, pute.

  Cu patinoarul cum stam?

 3. Bihon CSM Oradea

  UPDATE! Victorie: CSM Oradea câștigă cel de-al treilea meci din finala LNBM, în fața U BT Cluj-Napoca
  CSM CSU Oradea a dispus cu 75-71 de U BT Cluj-Napoca, în prima partidă de la Oradea. 

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două caramboluri într-o zi, în aceeași zonă: Un alt accident cu trei autoturisme, pe DN79. Două persoane, la spital
  Unul dimineață, altul seara. Două accidente în care au fost implicate câte 3 autovehicule s-au produs marți, pe DN79, la intrarea în localitatea bihoreană Leș. 1

  România

  Orban, despre alocații: De la 1 ianuarie vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației
  De la 1 ianuarie 2022 alocațiile vor crește cu 20% plus indexarea cu rata inflației conform legii, dă asigurări președintele PNL, Ludovic Orban. 1

  BIHON CAO

  Citiri Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Citiri contoare Compania de Apă Oradea

  BIHON CAO

  Compania de Apă anunță întreruperi în furnizarea apei

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Protest pentru dreptul la muncă: Directorul general al SC Băița Bihor s-a blocat în carieră
  Maria Trip, directorul general al SC Băița Bihor protestează împreună cu angajații pentru dreptul la muncă. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cauzele accidentului în urma căruia un camion a luat foc lângă Leș
  Trei autovehicule au fost implicate marți dimineața într-un accident pe DN 79, la intrarea în Leș dinspre Oradea.

  România

  Valeriu Gheorghiţă, mesaj pentru primari: „Să nu se uite la toamnă cum le sunt carantinate localităţile”
  Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), susţine că la toamnă pot să apară noi cazuri de localităţi în carantină din cauza pandemiei dacă populaţia nu se vaccinează în număr mare. 8

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.