bihon.ro Web analytics

Primăria Oradea, pusă la plată!

De Crina Dobocan

Primăria Oradea, pusă la plată!

Reactualizat la:
Municipalitatea este obligată să-i plătească unei copile cu probleme de vedere cu 50% în plus la sumele necesare acordării dreptului la hrană, îmbrăcăminte și alte nevoi.
Scris de Crina Dobocan - Municipalitatea este obligată să-i plătească unei copile cu probleme de vedere cu 50% în plus la sumele necesare acordării dreptului la hrană, îmbrăcăminte și alte nevoi.

O mămică hotărâtă a cerut și a obținut de la judecătorii Tribunalului Bihor bani în plus pentru fiica ei cu nevoi speciale. Astfel, aceasta a cerut obligarea Consiliului Local Oradea la plata majorată cu 50% a cuantumului sumelor necesare acordării drepturilor la hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport materiale cultural-sportive pentru fiica sa minoră.

Prin avocatul Cristian Rusu, femeia a cerut, totodată, să i se plătească retroactiv, începând cu anul 2017, diferența dintre sumele cuvenite copilei ca urmare a majorării acestora cu 50% și sumele efective încasate de fetiță. De asemenea, sumele care i se cuvin elevei de la Liceul Teoretic „Friedrich Schiller” pentru nevoi personale și neîncasate de către aceasta, până în acest moment.

Instanța i-a acceptat solicitarea în parte, iar CL Oradea va fi obligat la plata acestor drepturi care i se cuvin copilei prin Legea nr. 1/2011 – Legea Educației naționale, dar și prin Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Cea din urmă lege prevede că atât copiii, cât și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială, precum și mamele protejate în centrele maternale, au dreptul la hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural-sportive, precum și sume de bani pentru nevoi personale.

Iar în cazul copiilor cu dizabilități, infectați cu HIV sau bolnavi de SIDA, cuantumul sumelor necesare acordării drepturilor menționate se majorează cu 50%, în raport cu sumele acordate. De aceste drepturi ar putea beneficia peste 2.300 de copii cu cerințe educative speciale din Oradea.

Primăria bună de plată! Drepturi majorate pentru copiii cu nevoi speciale

Oradea. Peste 2.300 de copii cu cerințe educative speciale din Oradea ar putea beneficia de majorarea cu 50% a drepturilor la hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport, materiale cultural–sportive, precum și sume de bani pentru nevoi personale, prevăzute în art. 129 alin. 1 și 3 din legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului.

Prin avocatul Cristian Rusu, o mămică a câștigat în instanță drepturile prevăzute de Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului pentru fiica sa cu nevoi speciale, care din 2017 deține și Certificat de încadrare a copilului cu dizabilități în grad de handicap.

Drepturi refuzate

Mămica a formulat întâi o adresă către Primăria Oradea prin care și-a cerut drepturile pentru copila sa. Cum aceste drepturi i-au fost refuzate inițial de Primăria Oradea pe motiv că de ele s-ar bucura doar copiii și tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecție specială, și anume: cei ce se regăsesc în plasament, în plasament în regim de urgență sau supraveghere specializată.

Nemulțumită, femeia s-a adresat instanței care i-a admis cererea formulată. Astfel, Primăria Oradea este obligată acum la plata majorată cu 50% a cuantumului sumelor necesare acordării dreptului la hrană, îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale igienico-sanitare, rechizite/manuale, jucării, transport , materiale cultural sportive conform anexei Hotărârii de Guvern nr. 904/2014, sume cuvenite minorei. Totodată, Primăria trebuie să achite retroactiv, începând cu anul 2017, diferența dintre sumele cuvenite elevei Liceului Teoretic „Friederich Schiller” ca urmare a majorării acestora cu 50% și sumele efectiv încasate de elevă.

Pentru plata acestor sume, juriștii Primăriei au chemat în garanție Ministerul Finanţelor Publice prin Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor, cerere acceptată de judecătorii Tribunalului Bihor. Astfel, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Bihor este obligată să vireze Consiliului Local sumele necesare pentru achitarea drepturilor cuvenite femeii reclamante.

În plus, în baza sentinței civile date în această cauză, Primăria Oradea a cerut conducerii Liceului „Friederich Schiller” să ia legătura cu părinții copiilor cu cerințe educative speciale și să le ceară să completeze o cerere în baza căreia își pot primi aceste drepturi bănești. Obligatoriu, a precizat Primăria, este ca cererea să fie însoțită de certificatul de încadrare în grad și tip de handicap.

Potrivit Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE) Bihor, în acestă situație se află peste 2.300 de copii din Oradea și județ. În Bihor, la începutul anului școlar 2019/2020 pe listele CJRAE figurau 1.271 de elevi cu cerințe educative speciale (CES) înscriși în învățământul special și 1.103 de copii cu CES, în învățământul de masă.

2 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

 1. zeno says:

  la voi nu mai exista mame?doar mamici,burtici de gravide….LOL

 2. Radu Gabriela says:

  Mulțumim celor care luptă și pentru apărarea drepturilor omului

 3. BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Comunicat de presă
  Finalizarea proiectului „Creșterea capacității de producție prin inovare în cadrul SC Induconf SRL”.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Alarmant: Numărul incendiilor, în creștere
  Numărul misiunilor pompierilor bihoreni au crescut cu aproape 75% în 2019 față de anul precedent.

  BIHON Sport local

  O bihoreancă în echipa de Fed Cup a României

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Elvira Rîmbu a rămas singură în concurs
  Actorul Daniel Vulcu s-a retras din concurs iar dosarul regizorului Ioan Ieremia a fost descalificat.

  România

  Suspiciune de coronavirus la Cluj
  Echipe medicale verifică, marți, o pasageră care a sosit pe Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca din Varșovia, după ce au apărut informații că aceasta ar fi fost în Asia de Sud-Est în zona contaminată cu coronavirus.

  Mapamond

  Textul rugăciunii Tatăl Nostru se schimbă din aprilie
  Schimbarea versului controversat a fost aprobată în trecut și de episcopii catolici din Franța. În schimb, conferința episcopilor germani a decis să respecte textul tradițional.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.