Judecătoria Oradea și Tribunalul Bihor au stabilit că Primăria comunei Sânmartin este responsabilă pentru lipsa indicatoarelor care să avertizeze asupra pericolului de apariție a animalelor sălbatice pe tronsonul de drum unde a avut loc evenimentul rutier. Drept urmare, edilii au fost obligați să-i plătească conducătorului auto contravaloarea reparațiilor necesare.
Banii de reparații, ceruți în instanță
Întâmplarea a avut loc în seara zilei de 18 aprilie 2023, în jurul orei 20:40, pe Drumul Comunal DC62, între Cihei și Oradea. La un moment dat, un căprior a sărit pe carosabil și a lovit un autoturism care trecea prin zonă, provocându-i avarii la aripa și ușile din partea dreaptă.
Conducătorul auto s-a deplasat la un service autorizat, unde s-a stabilit că mașina avea nevoie de reparații evaluate la 5.000 de lei, sumă în care au fost incluse piesele și manopera. După ce a plătit din propriul buzunar acești bani, proprietarul autovehiculului avariat a chemat în judecată autoritățile locale din comuna Sânmartin, care administrează șoseaua unde a avut loc incidentul, cerând să fie despăgubit cu suma pe care a achitat-o pentru reparații.
„Reclamantul s-a adresat instanței, invocând răspunderea civilă delictuală pentru fapta proprie. Conform legislației în vigoare, administratorul drumului are obligația de a semnaliza corespunzător sectoarele unde există risc de traversare a animalelor sălbatice. Or, în acest caz amplasarea unor astfel de indicatoare nu a fost realizată”, a precizat, pentru Jurnal bihorean, avocatul Adrian Costea, cel care l-a reprezentat pe șoferul păgubit.
Poliția a confirmat: zona nu era semnalizată
În apărarea lor, reprezentanții administrației locale din Sânmartin au susținut că zona era semnalizată, iar vina ar aparține doar conducătorului auto, care nu ar fi adaptat viteza la condițiile de drum. Afirmațiile au fost contrazise de Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, care a arătat că, la momentul producerii incidentului, indicatoarele „Atenție, animale” lipseau de pe porțiunea de drum unde sălbăticiunea a sărit în fața mașinii.
Drept urmare, Judecătoria Oradea i-a dat dreptate reclamantului și i-a acordat despăgubirile cerute, la care au fost adăugate dobânda penalizatoare începând cu 12 mai 2023, data când au fost plătite reparațiile de către șofer, precum și cheltuielile de judecată în valoare de peste 4.700 de lei.
„În motivarea hotărârii, instanța a arătat că Primăria Sânmartin nu și-a îndeplinit obligația legală de a avertiza șoferii asupra unui pericol real și iminent, ceea ce constituie o faptă ilicită, care atrage răspunderea civilă. De asemenea, s-a reținut că prejudiciul este cert, valoarea acestuia nefiind contestată de pârât, iar din probe nu rezultă că șoferul ar fi avut posibilitatea reală de a evita coliziunea”, a explicat avocatul Costea. Sentința Judecătoriei Oradea a rămas definitivă după ce Tribunalul Bihor a respins apelul formulat de autoritățile din Sânmartin.
Daune de 32.000 de lei, plătite de CJ Bihor
Un caz similar a fost înregistrat în 2019, pe un drum județean care face legătura între localitățile Delani şi Petreasa, în apropiere de Beiuș. Un conducător auto nu a mai putut evita impactul cu un mistreț care i-a apărut brusc în față, iar mașina a derapat și s-a înfipt într-un stâlp de la marginea șoselei.
Atât Judecătoria Oradea, cât și Tribunalul Bihor și Curtea de Apel Oradea i-au dat dreptate șoferului, observând că în acea zonă nu au fost amplasate indicatoare de avertizare de către Consiliul Județean Bihor, care este administratorul drumurilor județene. Drept urmare, instituția a fost obligată să-i achite păgubitului contravaloarea reparațiilor, adică peste 32.000 de lei, plus cheltuieli de judecată de 6.600 de lei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!