bihon.ro Web analytics

Primarii Bihorului implicați în Referendum. Confuzie în rândul votanților

Reactualizat la:
„Oamenii sunt setați pe politic atunci când e vorba de alegeri”, explică primarul de Aștileu, Lazăr Vasile Ionuț, implicarea sa în a mobiliza localnicii la vot.
Scris de Demian - „Oamenii sunt setați pe politic atunci când e vorba de alegeri”, explică primarul de Aștileu, Lazăr Vasile Ionuț, implicarea sa în a mobiliza localnicii la vot.

Sâmbătă seara, la orele 21,00 doar aproximativ 10% dintre localnicii din Aștileu votaseră la Referendum. Sâmbătă, primarul a vrut să vadă care e tabloul unei zile de lucru, care e intenția de vot, și într-o zi în care nu a încercat să mobilizeze oamenii. Cu totul altfel spune primarul Lazăr Vasile Ionuț că s-a întâmplat duminică, când a discutat cu vectorii de opinie din localitate, iar preoții și pastorii au cerut oamenilor, din nou, după slujbă să meargă la vot.

Electorat confuz, bulversat

Rezultatul a fost uimitor. La orele 14,00 în trei secții de votare din cinci, respectiv Chistag, Călățea și Peștera prezența la vot depășea 30%, iar la orele 16, în toate cele cinci secții de votare se depășise pragul de 30%. „În rural, oamenii sunt mai sensibili, mai interesți de anumite chestiuni cum e aceasta. Problema cu mobilizarea e în urbanul mare…Cred că și întrebarea la Referendum e pusă neadecvat, fapt pentru care oamenii s-au mobilizat după discuția cu primarul, cu preoții, noi investind încrederea noastră în pledoaria pro exercitare a dreptului de vot. Le-am explicat oamenilor că e un vot pentru generația viitoare, și că așa cum acum 29 de ani când s-a modificat Constituția nu s-a anticipat această situație, peste alții 29 de ani, probabil, vor fi necesare noi corecturi…Au fost ceva emoții în ceea ce privește prezența la vot, deoarece vremea aceasta frumoasă i-a invitat pe oameni la alte activități, la plimbări. În plus sunt nunți, botezuri, alte evenimente care îi atrag pe oameni. Au fost mesaje, zvonurile care au circulat pe internet i-au făcut pe oameni confuzi, i-au bulversat, i-au determinat pe unii să rămână în stand-by. Aceasta e analiza mea după 10 ani de administrație….Cred că oamenii confundă mult referendumul cu guvernarea și de aceea au o anumită reacție. În plus, a existat un interval mare de timp între momentul în care unii au semnat pentru această modificare și momentul refendumului. Ceva i-a bulversat între timp…Oricum, după ora 16,00 noi am votat pentru celelalte UAT-uri care nu au avut o prezenta mare la vot”, a glumit primarul de Aștileu. 2994 de votanți s-au aflat pe listele de vot la Aștileu.

La Beiuș, după raportările de la orele 16,00 votaseră 23,56 % dintre oameni. Aceasta după ce sâmbătă, la închiderea urnelor prezența la vot era de 9,63%. „Nu am avut turism electoral la Beiuș. Sâmbătă au votat 898 de localnici și 96 de oameni aflați în tranzit, pe listele suplimentare. În Beiuș sunt 9.305 votanți. S-a votat mai mult la secțiile aflat de-a lungul DN 76, la Primărie și la Școală. Același trend s-a păstrat și duminică. O afluență la vot s-a constat între orele 12-14,30. M-am implicat doar ca și creștin ortodox, explicându-le oamenilor care îmi spuneau că nu are nici un sens să meargă la vot, fiindcă sunt bani aruncați, că au votat și pentru reducerea numărului de parlamentari și nu s-a ținut cont, că acum se votează pentru a elimina orice confuzie din Constituție pe tema familiei. Le-am spus oamenilor că dacă tot se cheltuie niște bani, să ne facem datoria civică să mergem la vot. Din perspectivă politică, PNL nu s-a implicat în a cere oamenilor semnături pentru a declanșa această acțiune. Au fost oameni însă care mi-au spus că s-au dus să voteze : «te-am ascultat, am fost la vot, dar nu am înțeles nimic din această întrebare»”, a explicat primarul Beiușului Mlendeea Căluș Petru. La Beiuș, în apropierea secțiilor de votare puteau fi citite șisâmbătă mesaje pro și contra referendum, lipite pe ușile lăcașurilor de cult și acestea erau pro, dar și pe un imobil care adăpostește activități destinate copiilor, unde erau mesaje de ambele facturi. „O campanie mai lungă și o întrebare mai concretă”. Aceasta consideră primarul de Salonta Torok Laszlo că trebuiau să existe pentru a stârni interesul oamenilor să meargă la vot. „Oamenii care votează de obicei nu au avut timp să afle care e esența acestui vot. Din perspectiva mea, greșeala e că întrebarea putea fi interpretată. A fost om care mi-a spus că mergând și votând «da» la Referendum practic de acum încolo noi împuternicim Parlamentul să facă ce vrea, să opereze orice modificare vrea în Constituție”, ne-a spus primarul de Salonta. Înainte de ora 16,00, votaseră 15% dintre salontani. Mulți dintre oameni nu s-au identificat cu această problemă, considerând că nu e pe lista de priorități a României să spună că familia e formată dintr-un bărbat și o femeie, prioritare fiind „educația, sănătatea, un viitor mai bun pentru copii”.

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  USR reclamă lacune majore în achiziția de materiale din China, de către Municipiul Oradea. Li se cere demisia lui Mihai Jurca și doctorului Gheorghe Carp
  Într-un document consistent pus la dispoziția publicului larg, USR Bihor acuză municipalitatea orădeană de manipulare și fals, în ceea ce privește modul în care a fost prezentată achiziția de materiale de protecție, din luna aprilie. Aceasta a costat circa 4 milioane USD, incluzând transportul, taxele și inspecția. 6

  Mapamond

  MAE: 99 de români, infectați cu COVID-19 în Austria
  Un număr de 99 de români au fost diagnosticați cu COVID-19, în Linz, Austria, anunță, marți, Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Niciuna dintre persoanele infectate nu a fost spitalizată, precizează sursa citată. 1

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Bilanț la șase luni – minus 8,7 milioane lei
  La prima scadență fiscală din 2020 Direcția Economică anunță o scădere cu 9% a încasărilor din impozite și taxe locale, față de aceeași perioadă a anului trecut. 3

  BIHON Sport local

  Barajul pentru Liga 3 se joacă în 1, 5 și 9 august
  Comitetul de Urgență FRF a aprobat ieri, calendarul și regulamentul de organizare și desfășurare pentru partidele din mini-turneele de promovare în Liga 3.

  Jurnal Bihorean

  Universitatea din Oradea dă start la admitere
  Universitatea din Oradea dă miercuri, 8 iulie 2020, startul înscrierilor pentru admiterea 2020, etapa iulie – august, la cele 15 facultăţi (programele de studiu licenţă şi masterat). Pentru admiterea la doctorat şi post-doctorat, înscrierile se vor realiza în septembrie.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Două mașini au luat foc una după alta, în Oradea
  Apelurile pentru cele două incendii la mașini au fost date la diferență de un singur minut.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.