bihon.ro Web analytics

Primarul face apel la Mediu şi Sănătate, în cazul Nutripork

Reactualizat la:
Ilie Bolojan va notifica autorităţile competente, ca ferma de porci din Ioşia să nu fie reautorizată ignorând realitatea şi legea.
Scris de demeter1 - Ilie Bolojan va notifica autorităţile competente, ca ferma de porci din Ioşia să nu fie reautorizată ignorând realitatea şi legea.

Pentru ca ferma de porci Nutripork din Ioşia să poată fi reautorizată, sunt obligatorii măsuri pentru suprimarea mirosului neplăcut ce planează frecvent asupra cartierelor Ioşia şi Rogerius, cere primarul Oradiei. O metodă sigură de îndepărtare a mirosului ar fi refuzul eliberării acordului mediu, afirmă edilul, în condiţiile în care, arată acesta, realitatea din hârtiile documentaţiei înaintate de Nutripork la Agenţia de Mediu este infirmată categoric de realitatea olfactivă a Oradiei.

Bolojan face apel la autorităţile competente în dosarul autorizării, în special la Agenţia pentru Protecţia Mediului şi Direcţia de Sănătate Publică. „Cred că este un moment important, pentru că oraşul a avut elemente de poluare, pentru coşul de fum de la CET (problemă pe care Bolojan o vede soluţionată, finalmente – n.red.).

Iar dacă se reautorizează ferma de porci o altă sursă de poluare, cea olfactivă, va persista”, observă primarul, care anunţă că va trimite notificări către autorităţile implicate în Comisia de Analiză Tehnică a dosarului, pentru a le sensibiliza să-şi facă datoria cu responsabilitate, în condiţiile legii.

Bolojan precizează că Primăria este cea care „beneficiază” de reclamaţii din partea cetăţenilor supăraţi pe mirosul pe care trebuie să-l suporte, dar pârghiile sunt la APM şi la DSP. În situaţia în care Nutripork va fi, totuşi, reautorizată, primarul Bolojan cere măsuri serioase impuse celor de la Nutripork pentru eliminarea mirosului.

Există exemple de bune practici şi dă exemplul Danemarcei, unde aerul contaminat este anihilat prin evacuarea (exhaustarea) sa completă într-un tanc închis ermetic, plin cu apă, ce preia gazul urât mirositor care, ulterior, poate fi eliminat din apă, preluat de un motor şi folosit la producerea de energie sau eliberat în atmosferă la flacără deschisă, mirosul fiind, astfel, eliminat.

1.000 de metri inexistenţi

Edilul-şef al Oradiei le cere celor de la Agenţia de Mediu (director Olimpia Mintaş – evaluator favorabil Nutripork, devenit recent director la Mediu) şi de la Direcţia de Sănătate Publică (director Daniela Rahotă) să interpreteze corect legislaţia în vigoare.

„Minima distanţă impusă de lege este de 1.000 de metri între limita exploataţiei şi prima fereastră a unei locuinţe”, arată primarul, subliniind cum între ferma Nutripork şi geamurile blocurilor de pe Densuşianu nu există nicidecum o distanţă de 1 kilometru. Însă, până acum, şefii de la Mediu şi de la Direcţia de Sănătate Publică au interpretat legea favorabil companiei Nutripork, înţelegând că legea se aplică doar fermelor nou înfiinţate, este observaţia şefului administraţiei locale!

0 Comentarii

Your email address will not be published. Required fields are marked *

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici!

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Curs gratuit de prim ajutor - resuscitare gratuit în Oradea
  Un tată, care şi-a văzut copilul pierind fără să îl poată ajuta, a decis să înveţe cum să îi salveze pe alţii, iar de câţiva ani, bărbatul predă cursuri gratuite de prim ajutor, autorizate la nivel european.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Efectele coronavirus: stocurile de măști din farmaciile din Oradea sunt epuizate
  Stocurile de măști chirurgicale s-au epuizat în aproximativ toate farmaciile din Oradea, din cauza temerii orădenilor de coronavirus. 2

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Traficant de droguri de mare risc, prins de polițiștii orădeni
  Un bărbat, în vârstă de 51 de ani, din Oradea, dat în urmărire internaţională pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri de risc, a fost arestat de poliţiştii orădeni.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Cinci localități bihorene vor fi cadastrate gratuit
  În prezent, din totalul de 101 de UAT-uri din județul Bihor, patru sunt cadastrate în proporție de sută la sută.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Noel are nevoie de cel mai scump vaccin din lume
  Viața lui Noel, care are 7 luni, depinde de achiționarea unui vaccin care costă peste 2 milioane de euro și care trebuie administrat până la doi ani.

  BIHON Ştirile judeţului Bihor

  Designerul Oana Pădure își donează ziua de naștere. Ajută o femeie să lupte cu cancerul
  Rochiile semnate de Oana Pădure sunt purtate de femeia puternică și independentă, care tinde să aleagă clasicul, elegantul, femeia care prețuiește întâlnirile sociale și își dorește să arate întotdeauna impecabil. De ziua ei, designerul premiat pentru cea mai bună colecție la City Fashion Week face un gest impresionant, de la femeie la femeie.

  Bihon.ro logoPentru noi, confidențialitatea Dvs. este importantă

  Noi și partenerii noștri utilizăm tehnologii, cum ar fi modulele cookie, și vă procesăm datele cu caracter personal, precum adresele IP și identificatorii cookie, pentru a personaliza anunțurile publicitare și conținutul în funcție de interesele dvs., pentru a măsura eficiența anunțurilor și a conținutului și pentru a obține informații despre publicul care a văzut anunțurile și conținutul. Faceți clic mai jos pentru a vă da consimțământul privind utilizarea acestei tehnologii și procesarea datelor dvs. cu caracter personal în aceste scopuri. Vă puteți răzgândi și puteți schimba opțiunile în orice moment, revenind la acest site.